Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za vypouštění odpadních vod do Lužnice dostala firma 100 tisíc pokutu

Pokutu sto tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí společnosti Laufen za to, že firma vypustila do řeky několikanásobně větší množství průmyslových odpadních vod, než je povolené. Zároveň nenahlásila krajskému úřadu havárii s vlivem na životní prostředí. Sankce je podle ČIŽP pravomocná.

Firma měla v červnu, červenci, září a říjnu 2016 několikrát překročit měsíční povolené množství pro vypouštění průmyslových odpadních vod. Zároveň tak překročila i roční povolené množství a vypustila do řeky Lužnice celkem 119 009 metrů krychlových průmyslových odpadních vod.

„Firma nezajistila, aby odpady zařazené podle druhu a kategorií byly shromažďovány odděleně. Například v kovových kontejnerech umístěných v areálu označených „směsný komunální odpad“, byly i odřezky kabelů, kancelářský papír, voskovaný papír od etiket, folie, pěnové proložky, provázky, PET lahve, plechovky od nápojů, vázací pásky, kelímky, skleněné lahve a další,“ řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

Výrobní manažer Laufen CZ Jiří Vacek ČTK řekl, že společnost pokutu přijímá. „Udělali jsme taková opatření, aby se podobná věc, za niž jsme sankci dostali, už neopakovala," řekl Vacek.

Společnost také do dvou pracovních dnů neohlásila krajskému úřadu havárii s vlivem na životní prostředí, konkrétně šlo o únik chlornanu sodného do řeky Lužnice, ke kterému došlo 14. dubna 2018. „Ani zprávy o plnění podmínek integrovaného povolení za roky 2016, 2017 a 2018 neobsahovaly všechny výsledky monitoringu vod, konkrétní data v případě termínovaných podmínek, správné odkazy na přílohy a správné zdůvodnění plnění některých podmínek. Tím vším společnost porušila povinnosti stanovené zákonem o integrované prevenci," uvedli inspektoři.

Foto Jitka Erbenová

Štítky inspekce, ČIŽP, pokuta, Laufen, odpadní voda, Česká inspekce životního prostředí, Lužnice, Jiří Vacek, LAUFEN CZ, České Budějovice

Za vypouštění odpadních vod do Lužnice dostala firma 100 tisíc pokutu  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.