Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dvojice cizinců krátila daně, přišla si na sedmdesát milionů

Jihočeská policie obvinila dvojici cizinců z krácení daně. Státu podle ní způsobili asi sedmdesátimilionovou škodu přes řetězec firem zajišťující reálně fungujícím společnostem pracovníky a personální agendu. Hrozí jim pět až deset let vězení.

Na razii, která proběhla v úterý a ve středu na několika místech celé České republiky, se podílela zhruba stovka policistů a celníků. „Policisté a celníci řešili sedm domovních prohlídek a šest prohlídek jiných prostor, zajistili bezmála tři miliony korun v hotovosti, mobilní telefony, počítače a dokumenty dokazující trestnou činnost dvojice zadržených a následně obviněných mužů původem z bývalého sovětského svazu, vystupujících aktuálně jako občané Maďarska,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jiří Matzner.

Obvinění muži pomocí dalších najatých předáků dodávali od ledna 2016 do reálně fungujících firem převážně zahraniční pracovní síly. Aby vše fungovalo a aby byl dostatek pracovníků, tak je také vybavovali většinou padělanými pracovními doklady, také padělanými výpisy rejstříku trestů, potravinářskými průkazy.

„Firmy pak za tyto pracovníky platily. Obvinění muži však tyto zisky řádně nedanili, navíc vykazovali fiktivní pohledávky realizované právě přes řetězec ovládaných firem a snižovali tak velmi razantním způsobem daňový základ. Kriminalisté zatím dokumentují škodu způsobenou státu ve výši bezmála sedmdesát milionů korun korun, nicméně podle zajištěných materiálů a důkazů by se mohla vyšplhat i na částku dvojnásobnou,“ dodal Matzner, který dodal, že se na případu podílel i Finanční úřad pro Jihočeský kraj.

Vyšetřovatel oba muže (padesátiletého šéfa a jeho čtyřiačtyřicetiletého komplice) obvinil jako spolupachatele zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, kteří svým protiprávním jednáním poškodili Českou republiku. Dvojici hrozí pobyt za mřížemi v délce pěti až deseti let.

Foto pcr.cz

Štítky krácení daní, policie, akce Kobra, vězení, daň, Česko, Maďarsko

Dvojice cizinců krátila daně, přišla si na sedmdesát milionů  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.