Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Neočipovaní psi nebudou od nového roku naočkovaní proti vzteklině

Majitelé psů v České republice mají ještě čtyři měsíce na to, aby nechali svá zvířata u soukromého veterinárního lékaře označit mikročipem. Od prvního ledna roku 2020 bude očkování proti vzteklině platné pouze pro psy označené mikročipem. Výjimku dostanou jenom zvířata, která byla čitelně tetována před červencem 2011. Štěňata musí být označena nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy v půl roce věku.

Dlouhodobě je označení psa (ale také kočky či fretky) čipem povinné v případech, že s ním majitel cestuje do zahraničí. V řadě obcí tuto povinnost na lokální úrovni již roky ukládají místní vyhlášky. Povinná evidence psů v současné době funguje ve většině zemí Evropské unie.

Mikročip o délce cca 1 centimetr je sterilně aplikován pomocí jehly do podkoží zvířete. Obal je vyroben z bioompatibilních materiálů, na které organismus zvířete nereaguje jako na cizí těleso. Za psa bez označení bude hrozit ve správním řízení uložení pokuty ve výši až 20 tisíc korun.

Zavedení povinného označení všech psů by mělo do budoucna především usnadnit identifikaci psů ze strany kontrolních orgánů a tím také zefektivnit monitoring chovů a kontrolu dodržování stanovených předpisů chovateli. Komplikovaná identifikace psů mimo jiné často znesnadňuje veterinárním inspektorům postihování problematických chovů velkého množství zvířat – takzvaných množíren.

U označeného zvířete bude možné snadněji prokázat, kdo je jeho majitelem, což je přínosné v případech krádeží psů, ale také v případech, kdy zvíře způsobí škodu, (například zaviní dopravní nehodu, zraní člověka či „pytlačí“) a je potřeba identifikovat zodpovědnou osobu.

„Státní veterinární správa apeluje na chovatele, aby včas navštívili se svým psem ošetřujícího veterinárního lékaře a nechali psa čipovat,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád„Chápeme, že nová povinnost přinese sice jednorázovou administrativní a finanční zátěž pro chovatele ve výši stovek korun, nicméně její přínosy by měly být dle našeho očekávání výrazně vyšší,“ dodal Semerád.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky čipování, zvířata, veterinář, pokuta, Státní veterinární správa, pes, vzteklina, Česko, Evropská unie, Státní veterinární správa České republiky

Neočipovaní psi nebudou od nového roku naočkovaní proti vzteklině  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.