Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámky a kostely se dnes otevřou veřejnosti. Připojí se k akci Noc kostelů

Brány zámeckých i hradních kaplí a kostelů ve správě Národního památkového ústavu v Budějcích se dnes po setmění otevřou. Zapojí se tak do jubilejního desátého ročníku Noci kostelů 2019. Návštěvníci mohou na jihu Čech navštívit celkem 110 míst.

Na jihu Čech se do Noci kostelů poprvé zapojí zámek Hluboká. Prohlídky novogotické kaple, která je běžně nepřístupná, doplní výklad kastelána Martina Slaby o stavebně historickém vývoji prostor a výjimečných uměleckých předmětech. Hlubocký kastelán také prozradí plány na budoucí obnovu kaple a zavede návštěvníky do soukromé modlitebny kněžny Eleonory. Prohlídky se začátky v sedm a devět hodin jsou zdarma a zbývá několik posledních volných míst.

Během pátečního večera bude mezi 19. až 22. hodinou otevřena kaple Schwarzenberské hrobky v Domaníně a  nedaleký hřbitovní kostelík sv. Jiljí, který v letech 1784–1876 sloužil jako rodinná hrobka Schwarzenbergů. „Přijďte se ztišit a svíčkou uctít památku Schwarzenbergů. V závěru Vás čeká i koncertní překvapení," láká k návštěvě třeboňský kastelán Vít Pávek.  

Po setmění se otevřou i brány bývalého cisterciáckého kláštera Zlatá Koruna. Komentované prohlídky vybranými prostory doprovodí hudební vystoupení, kdy například během prohlídky kostela Nanebevzetí Panny Marie od 17:00 zazní varhanní koncert. Zájemci postupně navštíví kapli Andělů strážných od šesti, opatskou kapli se vzácným středověkým deskovým obrazem Zlatokorunskou madonou od půl sedmé, kapitulní síň s křížovou chodbou od 19 hodin a nakonec opět kostel Nanebevzetí Panny Marie od osmé hodiny večerní, kde si prohlédnou kůr, varhany a zrestaurovaný betlém. Po celou dobu programu bude otevřen kostel Nanebevzetí Panny Marie k volné prohlídce. Rezervace předem není nutná.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky Noc kostelů. Hluboká nad Vltavou, kultura, kostel, Noc kostelů, kaple, Česko, Národní památkový ústav, purkrabí, Nanebevzetí Panny Marie, Schwarzenbergové, Zámek Hluboká, Domanín

Zámky a kostely se dnes otevřou veřejnosti. Připojí se k akci Noc kostelů  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.