Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jižní Čechy zaznamenaly historicky nejnižší teploty. Sníh zasypal Šumavu i Kleť

Zatímco většina lidí už se připravuje na léto, počasí se rozhodlo jinak. Dnes ráno některé části Šumavy a dokonce i Kleti zasypal sníh. Včera naměřili meteorologové na jedné ze svých stanic osm stupňů pod nulou. Podle Františka Vavrušky ale nejde o nic neobvyklého.

Podle meteorologa Františka Vavrušky z Českého hydrometeorologického ústavu bylo včera na stanici Perla na Kvildě naměřeno -8,4 stupňů Celsia. „Tam je to ale vcelku normální. Problémy můžou vzniknout v nižších polohách, kde jsme naměřili kolem dvou stupňů pod nulou, tam už to může působit nějaké škody. Dneska už ale žádné mrazy nebyly,“ prozradil Vavruška s tím, že i přesto takhle nízké teploty, které dnes naměřili, ještě 15. května ústav nikdy nezaznamenal.

Poslední dva mrazivé dny by měly být letošním posledním záchvěvem zimy. „Po "ledových mužích", kteří skončili v úterý na Bonifáce, je pravděpodobnost výskytu přízemních mrazů nízká,“ uvedli meteorologové


Zdroj: Facebook We love Šumava

Přízemní mrazy se v Česku vyskytují někdy i ve druhé polovině května a v extrémních případech i v červnu. Meteorologie hovoří o přízemních mrazech v případech, kdy v pěti centimetrech nad povrchem země poklesne teplota v noci pod nulu, ale ve dvou metrech zůstane nad nulou.

Autoři | Foto Facebook Horská chata Kleť | Zdroj ČTK

Štítky sníh, počasí, Šumava, Jihočeský kraj, Kleť, mráz, Český hydrometeorologický ústav, Kvilda, Česko, Facebook

Jižní Čechy zaznamenaly historicky nejnižší teploty. Sníh zasypal Šumavu i Kleť  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.