Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeši loni vytřídili skoro sto tun baterií, meziročně o patnáct procent víc

Jihočeši v roce 2018 vytřídili a předali k recyklaci přes 96,2 tuny baterií. Je to meziročně o 15 procent víc. V přepočtu každý Jihočech vytřídil v průměru 150 gramů baterií.

V celé České republice lidé loni dali na recyklaci 1645 tun použitých baterií, což je v průměru 155 gramů baterií na jednoho obyvatele. Meziročně je to pokles o 36 tun. Ecobat zajišťuje v Česku zpětný odběr baterií. K recyklaci se v České republice dostane 45 procent baterií.

Téměř polovinu všech baterií odevzdali loni Jihočeši ve sběrných místech v obchodech (41,6 tuny), na druhém místě jsou sběrná místa v obcích (25,9 tuny). Ve firmách se vybralo 10,8 tuny a ve školách přes osm tun baterií.

„Jihočeši se ve sběru baterií v posledních letech zlepšují. V minulém roce se o pětinu zvýšilo množství baterií vybraných v obchodech. Množství baterií vybraných ve firmách se dokonce zdvojnásobilo,“ uvedl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl. V obcích se podle něj zvyšuje dostupnost sběrných míst, baterie třídí i školy.

V ČR byli loni nejlepší ve sběru použitých baterií lidé v Jihomoravském kraji, kde se vybralo 247 gramů na obyvatele. Nejméně baterií, 73 gramů na člověka, odevzdali lidé v Moravskoslezském kraji. Podle Ecobatu třídí baterie sedm z deseti Čechů, 31 procent obyvatel ČR třídění baterií ignoruje, řekla dnes manažerka marketingu Ecobatu Eva Gallatová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpady, energie, Jihočeský kraj, třídění, Česko, recyklace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši loni vytřídili skoro sto tun baterií, meziročně o patnáct procent víc  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.