Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kebaby musí přepravovat chladící vozy, často tomu tak není, říká Petr Vorlíček

V poslední době Státní veterinární správa stále častěji zadržuje kamiony s mraženými kebaby ze zahraničí. Ty bývají buď zkažené, nebo nevyhovují normám. Podrobnosti jsme zjistili od mluvčího správy Petra Vorlíčka.

Objevuje se stále víc případů zadržených kebabů. Čím si tento trend vysvětlujete?
Ve druhém pololetí tohoto roku Krajská veterinární správa kontrolovala přepravu zásilek potravin živočišného původu a oproti loňskému roku ve zvýšené míře zjišťovala nedostatky. Část z nich se týkala přepravy mrazených masných polotovarů, určených k přípravě kebabů. Tato část zejména souvisela s činností nelegálního mrazírenského skladu v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku, kterou se tak podařilo odhalit. Zásadní podíl na tom má práce Celního úřadu pro Jihočeský kraj a efektivita naší vzájemné spolupráce.

Jak dlouho už vlastně tento trend trvá?
Zvýšené množství zásilek kebabů, kdy při kontrolách zjišťujeme porušení předpisů, registrujeme přibližně od letošního léta. Kebaby nejsou ovšem jediná komodita, která se často přepravuje v rozporu s předpisy. Často jsou to potraviny převážené k přípravě pokrmů v asijských restauracích.

Jakým způsobem bývají kebaby dopravovány?
Kebaby jsou přepravovány nákladními vozidly, většinou dodávkami. Musí být přepravovány vozidly vybavenými chladícím nebo mrazícím agregátem, čili způsobem odpovídajícím požadavkům na jejich skladování. Často tomu tak není, což se následně řeší ve správním řízení s přepravcem.

Dá se říci, jestli se kebaby kazí během přepravy, nebo už bývají nakládány zkažené?
V případě přepravy, která neodpovídá platným předpisům, dochází vlivem vyšší než předepsané teploty k urychlení procesů, vedoucích k nárůstu počtu mikroorganismů. Tím pádem se potravina stává rizikovou. Nejsou splněny podmínky, za kterých se považuje za bezpečnou. V případě kebabů ve fázi přepravy dle našich zjištění nedochází ke kažení, to je spíš případ potravin přepravovaných za účelem výroby pokrmů v asijských restauracích. Ale zcela jistě se nevhodnou přepravou kebaby stávají potravinou potenciálně rizikovou. Nedostatky zjišťujeme při přepravě. Z jejich povahy lze usuzovat, že se nestává, že by kebaby byly nakládány v místech odeslání v nevyhovujícím stavu.

Některé kebaby bývají zadrženy nikoli jako zkažené, ale jako nevyhovující. V čem konkrétně nevyhovují?
Nestává se, že bychom při kontrolách přepravy narazili na zkažené kebaby. Stává se, že nacházíme mrazené kebaby přepravované při nevyhovující teplotě, které z tohoto důvodu během přepravy rozmrzají a jsou tudíž na povrchu smyslově změněné. Nevyhovující platným předpisům v souhrnu bývají, pokud nejsou řádně označené, nejsou provázeny průvodními doklady a pokud jsou přepravovány nehygienicky, zejména při nevhodné teplotě.

Pocházejí zabavované kebaby z jedné, nebo z více zemí?
Nehraje to roli. Závady zjištěné během přepravy jsou způsobené porušením předpisů na přepravu živočišných produktů. Nelze z nich usuzovat, že se přepravuje produkt, který byl již z výroby zdravotně závadný nebo nesplňoval předpisy. Častým nedostatkem je, že zásilka není provázena průvodními doklady. Nelze tak zpětně dosledovat, kdo a jak s ní nakládal. Na základě principu předběžné opatrnosti se proto považuje za potenciálně zdravotně závadnou.

Zadržovali jste v minulosti nějaké jiné konkrétní potraviny v takto velkém množství během takto krátké doby?
Ano. Děje se to již delší dobu zejména u potravin určených na výrobu pokrmů v asijských restauracích, jako jsou produkty rybolovu a vepřové a drůbeží maso. Skutečností, kterou je třeba zdůraznit, je, že všechna naše zjištění při kontrolách a kontroly přepravy potravin obecně jsou možné a úspěšné zejména díky dobré spolupráci s Celním úřadem pro Jihočeský kraj.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kebab, svs, Český Krumlov, jídlo, Státní veterinární správa České republiky, restaurace, Krajská veterinární správa, Jihočeský kraj, Dolní Dvořiště, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kebaby musí přepravovat chladící vozy, často tomu tak není, říká Petr Vorlíček  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.