Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pomněnkový den připomíná ztracené děti

Lidé po celém světě si 25. května při takzvaném Pomněnkovém dni připomínají osudy pohřešovaných dětí. Jen v Česku jich ročně zmizí několik tisíc a bohužel ne vždy se dočkáme šťastného konce pátrání. V Jihočeském kraji policisté od začátku letošního roku pátrali po 77 lidech mladších osmnácti let. Celosvětový mezinárodní den pohřešovaných dětí připadá právě na dnešek.

Mezinárodní den pohřešovaných dětí, Pomněnkový den, je zmiňován od počátku osmdesátých let let dvacátého století, připomínkou ztraceného šestiletého Etana Patze z roku 1979, který zmizel na cestě do školy v New Yorku. V Evropě se tento den připomíná od roku 2002 a Česká republika se připojila o dva roky později.

V rámci programu Ministerstva vnitra České republiky v oblasti prevence kriminality, se zaměřujeme nejen na samotné děti, ale také jejich rodiče. V naši zemi již několik let funguje linka Ztracené dítě telefon 116 000, která slouží již zmiňovaným dětem, rodičům, ale také jejich příbuzným, pedagogům a široké veřejnosti.

Policisté budou provádět preventivní akce na základní a středních školách ve svých lokalitách a také k veřejnosti na policejních akcích. Dalším propagačním materiálem je web Pomozte mě najít včas, s cílem na upozornění rodičů a dětí, aby se naši nejmladší spoluobčané nestali obětí trestného činu.

„V Jihočeském kraji jsme od počátku letošního roku pátrali po 77 lidech mladších osmnácti let, kdy však více jak devadesát procent tvoří svěřenci dětských diagnostických ústavů. Za stejné období loňského roku se jedná o totožné číslo (76 lidí). Za celý loňský rok se jednalo o 226 lidí této věkové kategorie," upřesnil informace mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Na webu Policie České republiky je samostatná vyhledávací položka pátrání po osobách, kde je kolonka Dítě v ohrožení. Zde kriminalisté, v případě potřeby vkládají informace o pátrání po konkrétní osobě, především v skutečném ohrožení života a zdraví.

„Na jihu Čech jsme v posledních letech naštěstí žádnou osobu neměli v této evidenci vedenou," připomněl Bajcura a dodal: „V pátrání nám velmi pomáhá samotná veřejnost a pochopitelně o velmi dobrá místní a osobní znalost jednotlivých policistů. Děkujeme za vaši spolupráci.“

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky krimi, policie, dítě, pohřešování, ohrožení, Pomněnkový den, Jihočeský kraj, Česko, Evropa, Ministerstvo vnitra České republiky, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomněnkový den připomíná ztracené děti  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.