Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Horská služba na Šumavě měla v zimě zatím 625 zásahů

Šumavská horská služba v této zimní sezoně vyjížděla od prosince k 625 zásahům. Je to o jedenáct případů více než ve stejném období na přelomu loňského roku. V současné sezoně se však lyžuje delší dobu, takže poměr zásahů na dny, kdy jsou lyžařské areály v provozu, je nižší.

„Nejvíc zásahů bylo spojeno se sjezdovým lyžováním, následuje pak snowboarding,“ uvedl náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Horská služba podle Janďury eviduje v této sezoně dvě úmrtí. Ale ani jeden člověk nezemřel v terénu. Záchranáři vyjížděli k případu úmrtí starších lidí v bytech. „V minulé sezoně jeden turista na následky zranění v terénu zemřel,“ uvedl Janďura.

Šlo o pád rekreanta na námraze u Javorníku. Turista následně v nemocnici podlehl zranění hlavy. Přestože nejvíce zásahů horská služba eviduje u lyžařů, Janďura řekl, že jejich přístup a zodpovědnost se každým rok zlepšuje. „Téměř každý už má helmu. Dříve ji přitom nosily většinou jen děti,“ uvedl.

Šumavská horská služba má největší základny v lyžařských střediscích Špičák u Železné Rudy, Zadov na Prachaticku a Skiareál Lipno na Českokrumlovsku. Vyjíždí i z menších základen, které sídlí například v Kvildě, Kubově Huti nebo Prášilech. „Tam se většinou jedná o zásahy u běžkařů. Ale ty v celkové statistice tvoří maximálně deset procent všech případů,“ řekl Janďura.

Foto horskasluzba.cz | Zdroj ČTK

Štítky horská služba, zásah, zima, zranění, Šumava, Javorník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba na Šumavě měla v zimě zatím 625 zásahů  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.