Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2017: Výsledky voleb očima jihočeských lídrů stran a hnutí, které se dostaly do sněmovny

Někde se slaví, někde panuje rozčarování a v některých politických táborech po sněmovních volbách zavládl smutek. A jak výsledky voleb vidí lídři jihočeských kandidátek politických stran a hnutí, které se díky přízni voličů probojovaly do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky? Takových uskupení je na jihu Čech celkem osm, dalších sedmnáct neuspělo.

Radka Maxová

(ANO, lídr jihočeské kandidátky, získala jeden z pěti mandátů)

Vyhráli jsme suverénně volby. Je to výsledek naší práce a já jsem na to pyšná. Mám obrovskou radost. V jižních Čechách jsme získali pět mandátů, tři jsme měli jisté, já doufala v čtyři, kolegové tipovali pět. Ukázalo se, že měli lepší odhad než já. Přiznám se, že jsem byla skeptičtější, věřila jsem sice, že se nám alespoň trochu zadaří, ale takový fantastický výsledek mě překvapil. Je to veliký úspěch a ještě větší závazek. Teď nás čeká ale další práce, kterou už načal maraton vyjednávání. Myslím, že to bude tvrdší oříšek, než se očekávalo.

Jan Zahradník

(ODS, lídr jihočeské kandidátky, získal jeden ze dvou mandátů)

Splnili jsme plán, naším cílem bylo počet mandátů na jihu Čech zdvojnásobit, a to se nám povedlo. A že budeme druhými nejúspěšnějšími ve volbách, to je pro mě překvapením. Nepočítal jsem totiž s takovým propadem ČSSD a KSČM.  Ale výsledek je také oměnou za kus dobré práce, kterou všichni, v čele s předsedou Petrem Fialou, odvedli. Dostal jsem od voličů nejvíc hlasů ze všech jihočeských kandidátů. Velice jim za to děkuji. Moc mě to těší, je to ocenění mé práce a zároveň je to pro mě velký závazek. Jsem rád, že budu mít ve sněmovně spolubojovníka krajana, protože jižní Čechy pro mě vždy byly, jsou a budou prioritou.

Lukáš Kolářík

(Piráti, lídr jihočeské kandidátky, získal jediný mandát)

Výsledek voleb, to je skvělý úspěch Pirátů. Jsou třetí nejsilnější stranou v České republice. Na jihu Čech jsme získali jeden mandát, o druhý jsme na poslední chvíli bohužel přišli. Zastupovat ve sněmovně hlas více než třiatřiceti tisíc lidí je pro mě velký závazek. Naložím s ním zodpovědně.

Miloslav Rozner

(SPD, lídr jihočeské kandidátky, získal jediný mandát)

Mám velkou radost z výsledku ve volbách a z toho, že mandáty máme ve všech krajích. Naším cílem bylo získat alespoň deset křesel, ale my jich máme dvaadvacet. To předčilo mé očekávání. Těší mě, že mně voliči v jižních Čechách dali důvěru. Práce poslance je pro mě novinkou, ale už se na ni těším a s chutí se hned do ní vrhnu. Věřím, že ji skloubím s mou profesí manažera hudebních kapel, především Argemy.

Petr Braný

(KSČM, trojka jihočeské kandidátky, jediný mandát získal lídr Vojtěch Filip) 

Jeden mandát v jižních Čechách je pro nás velkým zklamáním. Z touhy voličů po změně dokázaly tentokrát vytěžit jiné politické subjekty. Co jejich sliby přinesou v praxi, se teprve ukáže. Česká levice zaznamenala volební propad. Zevrubnému rozboru ho podrobíme bez nejmenšího odkladu. Velká odpovědnost leží nyní na těch, kteří byli zvoleni, aby splnili to, co jsme slíbili, aby se hnula kvalita života v jižních Čechách.

Ondřej Veselý

(ČSSD, lídr jihočeské kandidátky, získal jediný mandát)

Musím jen konstatovat, že jsme utrpěli ve volbách velký debakl. Čtrnáct dnů před volbami jsme ztráceli dech, ten nám týden před nimi došel. Poslední ránu nám zasadila kauza lithium. Je to propad, debakl, stejný, jako utrpěla ODS před čtyřmi lety. Teď záleží už ale jen na nás, jestli dokážeme učinit takovou sebereflexi, jako ODS. Musíme to ale řešit, a hned. Volebnímu výsledků na jihu Čech neprospělo ani vyškrtnutí Jiřího Zimoly z kandidátky, a s tím související další odchody. Možná, že bychom tady v jižních Čechách získali nějaké to procento navíc, ale zase si nemyslím, že by nám to přineslo nějaký další mandát. Já jsem ho získal, za což voličům děkuji, ale nedá se mluvit o oslavách, celkový neúspěch sociální demokracie to přebíjí.

Jan Bartošek

(KDU-ČSL, lídr jihočeské kandidátky, získal jediný mandát)

Volby ukázaly silnou poptávku po nových tvářích a hnutích či uskupeních. Negativní je, že se společnost více radikalizovala, že se ke slovu dostalo extremistické hnutí SPD. To přinese velkou nestabilitu společnosti. My, v Jihočeském kraji, jsme měli v plánu obhájit mandát, to se nám povedlo. Náš krajský výsledek, i přes mírnou ztrátu, odpovídá celorepublikovému výsledku. Znamená to, že musíme přidat. Já osobně zisk mandátu beru jako vzkaz od voličů s velkým respektem a pokorou.

Pavel Klíma

(TOP 09, lídr jihočeské kandidátky, jediný mandát získal druhý v pořadí, František Vácha)

Nebudu zastírat velkou prohru, utrpěli jsme velký volební debakl. Jihočeský kraj ale v celorepublikovém hodnocení patřil k těm nejlepším, ukázalo se dobrým tahem pozvat na kandidátku děkana Františka Váchu, ten táhl. Proto ani nesmutním, že mě přeskočil. Ovšem to není důležité. Hlavní je celkový výsledek, a ten jsme neudělali. Lidé si místo kvalitního programu vybrali marketingový. Měli jsme ambice udělat dvouciferný výsledek, ale voliči raději vidí populisty a extremisty. V pekle je ďábel kladným hrdinou, to je volba našeho národa.

Autoři | Foto Facebook Jan Zahradník

Štítky volby, lídr, úspěch, debakl, Česko, výsledky voleb, Poslanecká sněmovna ČR, Jihočeský kraj, ODS, Radka Maxová, ANO 2011, František Vácha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2017: Výsledky voleb očima jihočeských lídrů stran a hnutí, které se dostaly do sněmovny  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.