Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští školáci se hýbou méně než Středočeši a Pražáci

Dotazníkové šetření iniciativy Vím, co jím a piju, na které odpovědělo 4 710 žáků z Prahy, Jihočeského a Středočeského kraje, ukázalo, že téměř polovina dětí z Jihočeského kraje tráví u počítače, tabletu nebo televize 2 hodiny a více. Navíc žádný pohybově zaměřený kroužek nenavštěvují ve škole téměř dvě třetiny jihočeských školáků, mimo školu je to pak 30 %. Iniciativa Vím, co jím a piju v rámci projektu Fandíme zdraví přímo na školách pomáhá žákům se zlepšením jejich životního stylu. V letošním projektu jich navštívila 16.

Proč chybí dětem pohyb?

To, že se děti pohybují méně, než tomu bylo u předchozí generace, je fakt. Důvody jsou přitom zřejmé. „Ubývají plochy pro spontánní a bezpečný pohyb, rodiče se bojí o bezpečnost dětí a nemají čas se s nimi hýbat, pohybové kroužky jsou často drahé a počítač nikoho k aktivnímu pohybu nepřivede,“ vyjmenovává příčiny  Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju. „Již Jan Amos Komenský říkal, že nejlepší je názorné vyučování. Proto jsme připravili pro žáky tzv. pyramidu pohybu. Ta nám pomáhá vysvětlit, jak si nastavit pohybový režim a umožňuje žákům kontrolovat si, jak na tom s pohybem jsou,“ zdůrazňuje Jan Tupý, garant projektu Fandíme zdraví pro oblast pohybu.

Pohyb není vše – každá rovnice má dvě strany

Pohyb je jen jednou částí rovnice, ve které tvoří druhou stranu jídelníček. „Výživu dětí je důležité přizpůsobit nejen z pohledu spotřeby energie, ale také potřebných živin. Jídelníček atleta, u kterého je kladen důraz na štíhlost, bude jiný než u hokejisty zaměřeného na získání svalové hmoty a sílu. Co mají ale sporty společné je fakt, že je nutné upravit jídelníček před, během a po výkonu a že vyšší energetický výdej vyžaduje zvýšený příjem tekutin,“ vysvětluje odborná garanta iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Co ukázal projekt Fandíme zdraví v Jihočeském kraji?

Projekt Fandíme zdraví probíhal pod záštitou iniciativy Vím, co jím a piju na 7 jihočeských školách. Z více než 2400 odpovědí vyplynulo, že 68 % jihočeských dětí se zajímá o to, jak jíst zdravě (ve srovnání s ostatními kraji nejméně). I když sladkosti mají 1 a vícekrát denně v rámci srovnání s ostatními kraji nejméně, stále to je 46 %, ovoce pravidelně alespoň jednou denně do jídelníčku zařadí jen necelá polovina a zeleninu jen čtvrtina z nich. Zdraví dítěte není ovšem jen ve vyváženém jídelníčku, ale také v pravidelném pohybu. Čas, který by děti měly trávit pohybem, prosedí u digitálních zařízení. Situace je přitom ještě horší o víkendu, kdy se dle vlastního hodnocení žáci hýbou ještě méně, než ve všední dny.  

Tisková zpráva

Štítky projekt, Jihočeský kraj, zdraví, Praha, Středočeský kraj, Jan Amos Komenský, Petr Havlíček, počítač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští školáci se hýbou méně než Středočeši a Pražáci  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.