Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tříkrálová sbírka vybírá peníze pro potřebné

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí u nás. Díky věrným koordinátorům, koledníkům i dárcům ji v roce 2017 českobudějovická charita pořádá už po sedmnácté. Jak velký bude mít úspěch, záleží na tisících lidí po celých jižních Čechách.

Tříkrálovou sbírku pořádá každoročně budějcká charita ve spolupráci s dalšími drobnějšími charitami, farnostmi, školami a mládežnickými organizacemi. Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, hendikepovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně slabším skupinám lidí, a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Nejméně jedna desetina výnosu sbírky také pravidelně putuje na humanitární pomoc do zahraničí, konkrétně do zemí jako je Bělorusko, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina nebo Zimbabwe. Letos tříkrálová sbírka probíhá od 1. ledna do 15. ledna.

Do ulic obcí a měst vyšlo více než 1200 kolednických skupinek, které v součtu čítají přibližně tři a půl tisíce dobrovolníků. Sbírka má ustálený průběh, vedoucím skupinky musí být dospělá osoba vybavená průkazem koledníka a celé koledování podléhá přísným pravidlům. Skupinku tvoří obvykle tři koledníci v dětském věku převlečení za bájné krále, kteří se podle tradice přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíškovi.

Koledníky lze dobře rozpoznat podle průkazky vystavené Charitou České republiky, takže není třeba se bát podvodníků. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat. Pozorně prohlédnout si lze také kasičku, do které koledníci vybírají. Ta musí být úředně zapečetěná příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity České republiky.

Autoři

Štítky charita, Jihočeský kraj, peníze, Česko, Bělorusko, Bulharsko, Ukrajina, Rumunsko, Zimbabwe, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka vybírá peníze pro potřebné  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.