Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V jižních Čechách úložiště radioaktivního odpadu nebude

Hlubinné úložiště jaderného odpadu by mělo vzniknout v lokalitě Horka pod Velkým Meziříčím, nebo Kraví hora na Žďársku. V ostatních lokalitách, které byly včetně jihu Čech vytipovány, se geologický průzkum zatím neuskuteční. Bude pokračovat pouze v případě, že se změní postoj tamních obcí. Na tiskové konferenci to v pátek 15. července oznámil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Je výbornou zprávou, že dvě místa, která byla v jižních Čechách vytipována pro možné uložení radioaktivního odpadu, jsou ze hry. Těší to nejen nás, kteří jsme velmi dlouho o toto rozhodnutí z našich pozic usilovali a z mnoha úrovní na tomto cíli spolupracovali, ale především je to skvělé pro všechny Jihočechy,“ řekl hejtman Jiří Zimola. „Je velmi důležité přemýšlet o nejkrásnějším českém kraji z dlouhodobého pohledu tak, aby zůstal i nadále především čistým vzorem oddychového a turistického regionu a je velmi potěšující, že tento názor po vyslyšení našich argumentů prozíravě sdílí také pan ministr Mládek, dodal Zimola.

Hejtmanův názor sdílejí také představitelé dvou dotčených obcí. „Toto stanovisko samozřejmě velice vítáme,“ říká starosta Jistebnice Vladimír Mašek. „Celému Jihočeskému kraji a všem jeho představitelům v čele s panem hejtmanem Zimolou pak velice děkujeme za to, že reflektovali a dokázali prosadit názory našich občanů,“ uvedl Mašek s tím, že velké poděkování patří rovněž i panu ministru Mládkovi.

„Je to samozřejmě velmi pozitivní zpráva,“ připojuje se starostka Lodhéřova Zdeňka Klesalová. „Bylo zúročeno naše úsilí, které jsme spolu s Deštnou proti úložišti radioaktivního odpadu vyvíjeli a ostatně jsme se tak vyjádřili i v referendu. Zároveň velmi děkuji panu hejtmanovi, který našel tu odvahu se za nás postavit, i když se pohyboval na tenkém ledě,“ doplnila. Stejně jako starosta Mašek pak zasílá velký dík i ministru Mládkovi.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, odpad, Jan Mládek, Jiří Zimola, Česko, okres Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí, Kraví hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách úložiště radioaktivního odpadu nebude  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.