Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Olympijský park Rio – Lipno byl stvrzen podpisy Zimoly a Kejvala

To, čeho si v loňském roce užívali lidé v Praze v rámci projektu Soči - Letná, bude příští rok na jihu Čech. Olympijský park Rio - Lipno 2016 vznikne v okolí Lipenské přehrady. Vše v pondělí svými podpisy o spolupráci mezi Jihočeským krajem a Českým olympijským výborem stvrdili hejtman Jiří Zimola a předseda ČOV Jiří Kejval.

Jiří Zimola dal v úvodu tiskové konference jasně najevo, jak je rád, že se tento projekt uskuteční právě na jihu Čech. „Jsem moc rád, že jsme uspěli v konkurenci všech ostatních krajů, předstihli jsme i Prahu. Jižní Čechy olympijské budou dominovat celé republice,“ dodal. S pořádáním takové akce však může přijít také spousta problémů. Jedním palčivým by mohla být doprava. I tu se však organizátoři pokusí zajistit co nejpohodlnější. „Jednáme s autobusovými dopravci i zástupci Českých drah, starosty z Lipenska a z celých jižních Čech,“ doplnil hejtman.

V loňském roce navštívilo olympijský park na Letenské pláni více než 400 tisíc lidí. Kolik lidí navštíví příští rok Lipno, to je otázkou. V celém areálu budou moci fanoušci podporovat české sportovce a také si aktivně zasportovat. Návštěvníci si vyzkouší téměř všechny letní sporty.

„Když jsme ohlásili, že olympijská vesnice vyroste na Lipně, nezaznamenal jsem ani jednu negativní reakci. Je jasné, že jižní Čechy budou centrem sportovního dění. Projekt má ale ještě jednu rovinu. Až akce na Lipně skončí, tak chceme, aby tu po nás něco zůstalo. Aby se zlepšila infrastruktura, která bude sloužit místním lidem, a aby místní děti získaly lepší vztah ke sportu,“ popsal Kejval.

Celý projekt vyjde na 65 milionů korun. Financován by měl být soukromým sektorem, krajem, obcemi a Mezinárodním olympijským výborem. Veřejným rozpočtům by měl celý projekt zajistit příjmy ve výši 260 až 320 milionů korun a 1,5 krát zvýšit návštěvnost regionu v termínu olympijských her.

Jižní Čechy olympijské odstartují 1. ledna. Samotné olympijské hry v Riu začnou 5. srpna a končí 21. srpna 2016.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Vodní nádrž Lipno, Jiří Kejval, Jiří Zimola, olympijský park, projekt, Jihočeský kraj, Český olympijský výbor, Rio de Janeiro, olympijské hry, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympijský park Rio – Lipno byl stvrzen podpisy Zimoly a Kejvala  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.