Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Krajský soud bude řešit několik návrhů na neplatnost voleb

Krajský soud v Českých Budějovicích obdržel ke včerejšímu dni, do kdy bylo možné napadnout výsledky komunálních voleb, návrh na přezkoumání z celkem 13 obcí. Soud by měl do dvaceti dní rozhodnout, zda je zpochybnění výsledků opravněné.

Krajský soud obdržel návrhy na neplatnost hlasování nebo voleb z několika obcí a měst. Přímo z Českých Budějovic přišly k soudu dvě stížnosti, další potom z Velešína, Husince, Trhových Svinů, Třeboně nebo z Netolic.

Podané návrhy na neplatnost hlasování nebo neplatnost voleb:
Dobev
Nebahovy
Zbelítov
Velešín
Husinec
České Budějovice
Trhové Sviny
Český Krumlov
Třeboň
Netolice
Strakonice

„Soud o podaných návrzích rozhodne usnesením, a to do dvaceti dnů poté, kdy mu návrh došel,“ vysvětlila mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková.

V Domoradicích někdo přes noc manipuloval s hlasy

O stížnosti na průběh voleb v Domoradicích na Českokrumlovsku byl krajským soudem informován i Městský úřad v České Krumlově. K celé věci by se měl na konci víkendu vyjádřit. 

„Obsahem stížnosti je domněnka, že v noci z 5. na 6. října mohlo dojít ve dvou volebních místnostech k manipulaci s hlasovacími lístky. Konkrétně se jedná o volební místnost číslo pět a sedm. Podezření se však může týkat i budovy Střední zdravotnické školy Tavírna, kde sídlí volební okrsky číslo 10 a 12,“ uvedla tisková mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová. 

Městský úřad Český Krumlov ale nemá žádné informace od členů okrskových volebních komisí, že mohlo dojít k neoprávněnému vstupu do volebních místností. „Místnosti byly nejen uzamčeny, ale i zapečetěny, stejně jako volební schránky,“ dodala Nestávalová.

Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, Krajský soud v Českých Budějovicích, hlasování, krajský soud v Česku, České Budějovice, Český Krumlov, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Třeboň, Netolice, Velešín, volební místnost, Domoradice

Krajský soud bude řešit několik návrhů na neplatnost voleb  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.