Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O senátorské křeslo se utkají Ladislav Faktor a Jiří Šesták. Lidé musí hlavně přijít k volbám, shodují se

Kromě komunálních voleb se o víkendu volilo také do senátu. Z osmi kandidátů nezískal žádný nadpoloviční většinu hlasů, a tak nás v pátek a v sobotu čekají další volby. Největší počet hlasů získal Ladislav Faktor, hned za ním se umístil současný senátor Jiří Šesták.

První kolo voleb do senátu vyhrál s přehledem Jihočechům dobře známý Ladislav Faktor. „Jsem absolutně šťastný a překvapený. Doufal jsem v dobrý výsledek, ale ne v tak dobrý. Když se rozhodl do voleb jít, přál si se počtem hlasů alespoň přiblížit Jiřímu Šestákovi, takže výsledek byl pro mě opravdu velkým překvapením,“ prozradil zakladatel rádia, který se stal čtvrtým nejúspěšnějším kandidátem v republice.

V druhém kole chce zase bojovat. „Vše zásadní už bylo podle mě řečeno. Lidé mě tady znají přes třicet let a za 14 dní se opravdu nic nezměnilo. Naším úkolem teď je dostat vůbec lidi k volbám,“ myslí si Faktor a dodává: „Jsem strašně vděčný, že mi lidé projevili důvěru, velmi si toho vážím.“

Jiří Šesták sice skončil na druhém místě, a výrazný náskok Ladislava Faktora ho překvapil, i tak ale hodnotí výsledek voleb pozitivně. „Samozřejmě bych byl mnohem spokojenější, kdybych vyhrál první kolo, to říkám otevřeně, ale dostal jsem téměř 12 tisíc hlasů. To je o tři tisíce víc než v posledních volbách, a je to dokonce víc, než jsem tehdy získal ve vítězném kole, takže je vidět, že voliči mi přibývají,“ řekl k výsledku Šesták.

Díky úspěchu Hnutí Občané pro Budějovice se dostal Jiří Šesták i do zastupitelstva. „Nebojím se, že bych nezvládl zastupitelstvo i senát. Zastupitelstvo se schází jednou za měsíc, někdy i déle. Dodržel jsem slib a už nejsem ředitelem Jihočeského divadla, abych se mohl plně věnovat práci senátora. Jako zastupitel jsem navíc v kontaktu s komunální politikou, a to je podle mě obrovská výhoda,“ vysvětlil.

Před druhým kolem voleb by Jiří Šesták doporučil voličům, aby si znovu otevřeli jak jeho stránky, tak stránky Ladislava Faktora. „Porovnejte co nabízíme, naší historii, konkrétní kroky v politice,“ uzavřel s tím, že samozřejmě i on děkuje svým voličům.

Výsledek voleb do Senátu Parlamentu České republiky pro obvod číslo 14:
1.Faktor Ladislav (41,05 % hlasů)
2.Šesták Jiří  (27,28 % hlasů)

3.Schötz Richard (8,32 % hlasů)
4.Pána Lubomír (7,42 % hlasů)
5.Tampír Štěpán (5,36 % hlasů)
6.Jakubcová Sýkorová Blanka (4,04 % hlasů)
7.Procházka Miloslav (4,01 % hlasů)
8.Paukejová Marie (2,47 % hlasů)

Druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční už tento pátek a sobotu. Hlasovací lístky dostanoul lidé tentokrát až ve volební místnosti.

Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, senát, Jiří Šesták, Ladislav Faktor, politika, Senát Parlamentu ČR, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Parlament České republiky, Občané pro Budějovice, Jihočeské divadlo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O senátorské křeslo se utkají Ladislav Faktor a Jiří Šesták. Lidé musí hlavně přijít k volbám, shodují se  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.