Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2018: Vítězné strany už mají za sebou společná jednání. Jsme zatím otevřeni všem možnostem, říká lídr ANO Jiří Svoboda

Volby skončily teprve před několika hodinami, jednání vítězných stran na sebe ale nenechala dlouho čekat. Dnes odpoledne se lídrové všech stran setkaly s vítězným hnutím ANO. Na přesnější závěry je podle nich ještě brzy. Jiří Svoboda ale přiznal, že z jednání zatím nevyloučili nikoho a jsou zcela otevření všem možnostem.

„Dnes už jsme jednali se všemi subjekty. Z naší strany je to zcela otevřené, nevyloučili jsme nikoho a jsme schopni uzavřít koalici se všemi. Neměl by to být problém ani programově, v těch důležitých bodech se shodneme, rozpory mohou být maximálně v maličkostech,“ uvedl lídr ANO Jiří Svoboda s tím, že většina stran, se kterými komunikovali, ale vyloučila možnost spolupráce s KSČM.

Na odhady, kdy by se mohla začít rýsovat případná koalice, je podle něj ještě brzy. „Jsme v prognózách zatím opatrní, před čtyřmi lety trvala jednání přes měsíc, teď to doufám bude rychlejší,“ dodal.

Martin Kuba z ODS přiznal, že zatím proběhla jen seznamovací setkání. „Potkali jsme se s ANO a probrali jsme naše programové priority. O schůzku nás požádali také Starostové, vzhledem k tomu, že jsou to v zastupitelstvu nováčci, šlo opravdu o seznamovací setkání,“ prozradil.

Strana má podle něj jasnou představu, jak by mělo být město vedeno. „Jsme tým lidí, kteří nepotřebují placená křesla na radnici, naše vize nehodláme měnit, natož z nich ustupovat,“ řekl. I podle něj je ale ještě brzy na jakékoli závěry.

I Hnutí Občané pro Budějovice už má za sebou jednání s téměř všemi stranami. „Jednání probíhají v podstatě od včerejší noci. Potkali jsme se už s téměř všemi, chybí jen ODS a KSČM. S komunisty jsme ale stejně případnou koalici vyloučili,“ řekl lídr Juraj Thoma.

ANO podle něj hnutí předložilo své představy. „My jsme o nich samozřejmě hovořili a v podstatě s tím nemáme problém. Okrajově jsme se dotkli nějakých shod a neshod, ale řešit v tuto chvíli, jestli bude Krajinskou jezdit čtyřiadvacítka nebo nebude, je celkem zbytečné,“ dodal. S velmi netradiční představou podle něj přišli Piráti.

Ti totiž předložili návrh na vytvoření rady jinak. „Předkládali jsme náš návrh na vytvoření rozšířené, reprezentativní rady, ne koalice, je to něco za čím si stojíme,“ vysvětlil lídr Lukáš Mareš. Pirátům podle něj chybí jednání jen s ODS. „Nezávazně jsme se setkali a poté taky rozešli se všemi stranami,“ dodal.

Nový systém sestavení zastupitelstva podle nich není nereálný. „Myslíme si, že by to byla cesta k tomu, vést město jinak,“ uzavřel Mareš.

Foto Redakce

Štítky volby, České Budějovice, zastupitelstvo, kandidát, strana, politika, senát, ANO 2011, Jiří Svoboda, koalice, ODS, KSČM, Lukáš Mareš, Martin Kuba, Juraj Thoma, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Vítězné strany už mají za sebou společná jednání. Jsme zatím otevřeni všem možnostem, říká lídr ANO Jiří Svoboda  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.