Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2018: Sčítání hlasů začalo. Kdo usedne do zastupitelských lavic a Senátu?

Volební místnosti se uzavřely, začalo sčítání hlasů. Už dnes bude jasné složení obecních a městských zastupitelstev a také třetiny senátu. O pětačtyřicet křesel v městském zastupitelstvu přímo v Českých Budějovicích bojuje celkem 591 kandidátů. Ti jsou ve čtrnácti stranách, hnutích a uskupeních. O jedno senátorské křeslo na jihu Čech usiluje celkem osm kandidátů. Veškeré dění kolem voleb sleduje redakce Budějcké Drbny.

Volební účast v Česku se dnes před polednem pohybovala v průměru kolem 30 až 40 procent. Mezi jednotlivými městy a obcemi se ale liší, někde odvolilo téměř 80 procent lidí, naopak jinde přišlo odevzdat svůj hlas jen 15 procent voličů. Na některých místech je podle odhadů krajských úřadů a volebních komisařů účast nižší než při předchozích prezidentských a komunálních volbách.

ČTĚTE TAKÉ: Vše podstatné týkající se voleb na jihu Čech

V senátních volbách kandiduje českobudějovický podnikatel, právník a zakladatel Hitrádia Faktor Ladislav Faktor, který se o mandát utká se současným místopředsedou Senátu a dlouholetým ředitelem Jihočeského divadla Jiřím Šestákem, jehož podporují HOPB, STAN, KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a SEN 21. Dále kandidují také Lubomír Pána, Štěpán Tampír, Miloslav Procházka, Richard Schötz, Marie Paukejová a Blanka Jakubcová Sýkorová.

Senátní obvod číslo 14 je tvořen východní částí Českobudějovicka ohraničenou na západě obcemi Bečice, Čenkov, Bechyně, Dobšice, Žimutice, Dolní Bukovsko, Drahotěšice, Vlkov, Hosín, Hrdějovice, České Budějovice, Srubec, Ledenice, Borovany, Petříkov a západní částí okresu Jindřichův Hradec ohraničenou na východě obcemi Cep, Majdalena, Třeboň, Lužnice a Klec.

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky volby, České Budějovice, zastupitelstvo, kandidát, strana, politika, senát, Senát Parlamentu ČR, Česko, Drbna.cz, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Ladislav Faktor, Jiří Šesták, Miloslav Procházka, Lubomír P

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Sčítání hlasů začalo. Kdo usedne do zastupitelských lavic a Senátu?  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.