Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Volební lídři, co uděláte v případě zvolení jako první?

Někdo by se pustil hned do práce, svolal radu města a začal jednat a plnit sliby, další by jasně nastínil priority nebo vize, ale jiný by si rád stihl i oddechnout po předvolebním shonu. Budějcká Drbna se v další předvolební koridě zeptala těch, kteří kandidují v komunálních volbách, lídrů všech čtrnácti politických stran, hnutí a uskupení, které budou při říjnových volbách usilovat o hlasy obyvatel Českých Budějovic, co v případě zvolení udělají jako první. Kandidáti odpovídali v koridě celkem na šest otázek. Tady jsou odpovědi na třetí z nich.

1. díl: Bydlení v Budějcích je stále dražší a nedostupnější. Co na to volební lídři?
2. díl: Co podle volebních lídrů nejvíc pálí České Budějovice? Co je potřeba změnit?


Redakční otázka

Co v případě zvolení uděláte jako první?

Odpovědi jsou řazeny podle vylosovaného čísla kandidátky. 


Ivan Fabián (Vize Národních socialistů) 

Mimo neuralgickou otázku dopravy, kterou hodlají řešit jistě všichni Budějovičtí, bych jako první  pořešil, že do bývalých Žižkových kasáren u Obchodího centra Mercury bych nesestěhovával městské úředníky, ale urychleně bych objekt zrekonstruoval na rozjezdové městské byty pro mladé rodiny a občany, kteří získali v Českých Budějovicích práci. Vystavět je ve městě nutné i centrum nedostatkových služeb občanům. Městu chybí například  celoroční krytá tržnice bio produktu drobných farmářů.

Eliška Richtrová (Realisté) 

Projdu úřad, sezvu si zaměstnance a vysvětlím jim, že hlavní prioritou je pro mne komunikace úřadu s občany. Budu se snažit zjistit rezervy v činnosti úřadu, zlepšit informační systém radnice, vypíšu výběrové řízení na hlavního architekta na plný úvazek.

Jana Zasadilová (Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová) 

Začnu jednat napříč zastupitelstvem o své osobní programové prioritě a tou jsou slevy pro rodiny s dětmi. Za prvé slevy na MHD pro rodiče nebo prarodiče doprovázející děti do patnácti let, za druhé slevy pro rodiny, i ty neúplné, na kulturní akce, do muzeí, divadel, památkových objektů. Nástrojem pro tyto slevy bude Rodinný pas, který již funguje v několika krajích a městech.

Miroslav Joch (Česká strana sociálně demokratická) 

Připravíme a necháme projednat a schválit nejdůležitější dokument pro město, a tím je rozpočet města pro rok 2019.

 

Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) 

Svolám ihned jednání rady města. Máme hodně práce a s mnoha věcmi musíme pohnout a vyvést město ze stagnace, kam jej přivedla současná koalice ANO + ODS + ČSSD + KDU.

Marie Paukejová (Česká strana národně sociální) 

V případě zvolení podám jako první návrh na zrušení zákona o soukromých exekutorech, protože exekuce po Česku nemají v Evropě ani ve světě obdoby. Nejde totiž o žádné vymáhání dluhů, ale o podnikání soukromých exekutorů a advokátů. Exekuce je třeba v naší zemi provádět jinak, ale hlavně pod velmi přísnou kontrolou státu. Exekutorská a Advokátní komora si přece samy rybník nevypustí…

Petr Braný (Komunistická strana Čech a Moravy) 

Na otázku neodpověděl.

 

Miroslav Hajtingr (Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura) 

Poděkuji všem našim příznivcům a podporovatelům, kteří nám nezištně pomáhali a zasloužili se o náš volební výsledek. Budeme se snažit, abychom naše kvalitní programové cíle nabídli ostatním zvoleným subjektům tak, abychom se na základě kvality programu a zvolených osobností mohli podílet na řízení města a tak do něj v maximální míře přenášeli vůli občanů.

Petr Sák (Pro zdraví a sport) 

Záleží na síle mého mandátu.

 

Martin Kuba (Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů) 

To samé, jako když jsme začínali budovat naši firmu. Měl jsem vizi kam chceme dojít a tým, kde každý za něco odpovídal. Takže na městě bych udělal to samé. Sestavil bych reálný časový plán toho, co chceme dosáhnout a co jsme občanům slíbili, aby bylo jasné co musí, který člen našeho týmu začít hned dělat tak, abychom stihli realizovat vše. A na tomto plánu bychom začali hned pracovat. Lidé už mají dost slibů politiků, když vidí, že se stejně neplní. Říkají mi to v ulicích často. Ale úplně první bych nechal připravit zavedení městské karty Šetřilky pro budějovické seniory.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09) 

Začneme konečně mluvit s našimi spoluobčany a naslouchat jim. Nebudeme je stavět před hotové věci, jak to dělá v posledních čtyřech letech současná radnice. Významné projekty města se musí představit občanům na začátku, nikoliv na konci. Příkladů mizerné komunikace je celá řada – od skandálního projektu protipovodňových opatření na Malši přes nepřipravené zavádění parkovacích zón až po průšvih s bouráním „sportovky“.

Komunikace s občany neznamená jen jednostranné informování v tisku nebo několika letáky. Vedení se nesmí bát s občany napřímo diskutovat a mít tam okamžitou zpětnou vazbu. Navrhujeme mimo jiné posílení pravomocí územních skupin převedením na osadní výbory s přímým přístupem do rady města tak, jak umožňuje zákon. K řádné komunikaci s občany stačí skutečná vůle politiků.

Jiří Svoboda (ANO 2011) 

Jako první poděkuji voličům, občanům města, že přišli k volbám a že jim není lhostejná budoucnost našeho města. To bych ale udělal, i když zvolen nebudu. Z programových věcí těžko vytknout jen jednu. Město musí řešit v jednom čase celou řadu priorit. Zde je odpovědí náš program. D3, obchvaty města, zvýšení počtu parkovacích míst, výstavba parkovacích domů a záchytných parkovišť, podpora MHD a cyklodopravy, rozšíření modrých zón, výstavba nové multifunkční dvouhaly, výstavba krytého i otevřeného koupaliště s atrakcemi v areálu bývalých kasáren Čtyři Dvory, stavba nového domova pro seniory s hospicovými lůžky, výstavba nových městských bytů pro mladé rodiny a pro seniory, modernizace rekreační zóny Malý jez, modernizace letního kina, zvýšení bezpečnosti – vyšší počet strážníků a rozšíření kamerového systému, výstavba nové budovy divadla a mnoho dalšího.

Viktor Vojtko (Starostové a Nezávislí a Čisté Budějovice) 

Poděkujeme voličům, našim rodinám a podporovatelům. Poté se pustíme do vyjednávání o budoucí radě města a primátorovi. Určitě si ale také trochu odpočineme a budeme věnovat nějaký čas svým rodinám, protože zejména v posledních dvou měsících jsme jim příliš času kvůli kampani věnovat nemohli.

Lukáš Mareš (Česká pirátská strana) 

Pro nás je klíčových několik témat, které jsme zpracovali v programu. Já osobně vnímám jako nejzásadnější hlubší propojení profesionálních politiků s těmi neprofesionálními, čili občany. Na našem štítu se skví jedno slovo: decentralizace. Ta se dá zajistit například pomocí participativního rozpočtu. Jeho koncept funguje tak, že město vyčlení ze svého rozpočtu část peněz, dejme tomu dvacet milionů korun, a stanoví pravidla hry. Občané pak dle zadaných podmínek přihlašují své projekty a snaží se pro ně získat podporu. Následuje veřejné hlasování. Nejúspěšnější projekty pak město dopracuje a uskuteční. Takovýto model zacházení s veřejnými financemi je zcela běžný v západním světě, ale měst, která jej využívají, přibývá i v České republice. Příkladem může sloužit třeba Brno, odkud přicházejí reference více než pozitivní. Co nám tedy brání rozjet něco podobného i v Budějovicích?

Štítky volby, kandidát, korida, otázka, odpověď, České Budějovice, rada obce, stavba, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KDU-ČSL, rodina, Jiří Svoboda, ČSSD, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Volební lídři, co uděláte v případě zvolení jako první?  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.