Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Bydlení v Budějcích je stále dražší a nedostupnější. Co na to volební lídři?

Bydlení ve městě je čím dál dražší, a tudíž se stává stále nedostupnějším. Bytů je málo. Co na ti, kteří kandidují v komunálních volbách? Jak oni vidí bytovou politiku v Českých Budějovicích? Budějcká Drbna se ptala lídrů všech čtrnácti politických stran, hnutí a uskupení, které budou při říjnových volbách usilovat o vaše hlasy. Kandidáti odpovídali celkem na šest otázek. Jejich odpovědi si přečtete v následujících dnech ve speciální šestidílné předvolební politické koridě. První odpovědi přinášíme už dnes.

Redakční otázka

Bydlení v jihočeské metropoli je stále dražší a tudíž nedostupnější. Bytů je málo. Jak vidíte otázku bydlení v Českých Budějovicích?

Odpovědi jsou řazeny podle vylosovaného čísla kandidátky. 

Ivan Fabián (Vize Národních socialistů) 

Město si stěžuje na odliv občanů do satelitů Českých Budějovic. K posílení rozpočtu města dnes mimo jiné vede i počet občanů. Přes kancelář hlavního architekta je potřeba řešit nejen historické jádro a přestavby rodinných domků, ale též se zabývat řešením předkupního práva na pozemky vhodné k bytové výstavbě. Stavět na nich následně městské byty. Přes projekty developerů cesta k rozumnému nájemnému nepovede. Kdo si může při dnešních cenách bytů, například v komplexu domů ,Stromovka či ve Čtyřech Dvorech) koupit si byt 3+kk za tři a půl milionu korun? Jak zde budou asi vypadat případné nájmy? Řešením je, stavět byty s rozumným nájemným.

Eliška Richtrová (Realisté) 

České Budějovice potřebují pro svůj rozvoj další byty pro pracovníky, mladé rodiny, sociální byty. Nelze však podléhat tlaku developerů a stavět za každou cenu a kdekoliv. V dalších letech dojde ke zpracování nového územního plánu, ve kterém by měly definovány plochy určené pro výstavbu. Budu se zasazovat o to, aby při výstavbě byl použit institut „plánovacích smluv“, který zajistí spolupráci při výstavbě investora a města a zaváže investora ke stavbám jakoje např. mateřská škola, výsadba stromů. Současně chci podporovat výstavbu bytů ve středu města formou nástaveb a rekonstrukcí. K tomu budou sloužit parkovací místa města, které si bude majitel domu při nástavbě moci koupit a splnit tak nutnou podmínku pro stavební povolení. Nechci, aby střed města byl jak skansen bez lidí. Chci živé a bohaté město plné spokojených lidí.

Jana Zasadilová (Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová) 

Město vlastní pozemky i staré nevyužívané budovy, například Žižkovy kasárna. Obojí by mělo využít k výstavbě startovacích bytů pro mladé rodiny a sociálního bydlení pro seniory. S pomocí různých dotací může nabídnout byty s dostupným nájemným. Původně město vlastnilo dvacet tisíc bytů, dnes je jich pouze 1800, což je samozřejmě nedostatečné.

Miroslav Joch (Česká strana sociálně demokratická) 

Souhlasím téma bydlení, je problémem mladých lidí, komplikace s hypotékami a tak dále… Podporuji výstavbu – kombinace město a developer (privátní subjekt) a zapojení hlavně mladých žadatelů.

 

Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) 

Dostupné bydlení je pro nás tématem. Pokud skutečně stát rozjede v reálných a ne symbolických rozměrech podporu obecní bytové výstavby, nebudeme stát mimo. Město vlastní vhodné stavební pozemky, může je vedle případné finanční spoluúčasti do projektů dostupného nájemného bydlení vložit. Jiným, již v praxi obcemi vyzkoušeným nástrojem pro start dostupného bydlení  je družstevní výstavba, ve které je obec jedním z členů družstva.

Marie Paukejová (Česká strana národně sociální) 

Otázka bydlení v Českých Budějovicích je mým stálým tématem. Situace ve městě je kritická. Téměř pět tisíc lidí má trvalý pobyt na ohlašovně. Nájmy v soukromých domech jdou strmě nahoru. Stát vyplácí na příspěvku a doplatku na bydlení miliardy korun, které však pouze protečou úřady práce a končí v kapsách soukromých vlastníků domů, bytů a ubytoven. Samo město provozuje ubytovnu v Okružní ulici. To je nehoráznost města vydělávat na chudobě a sociálních problémech lidí, o diskriminaci při získávání bydlení nemluvě. Zastupitelé mlčí a problém nepovažuji za závažný. To je také jedním z důvodů, proč občané město opouští a stěhují se jinam. Počet obyvatel města proto stále klesá.

Petr Braný (Komunistická strana Čech a Moravy) 

Na otázku neodpověděl.

 

Miroslav Hajtingr (Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura) 

Za posledních dvacet let se předchozí zastupitelstva o bytový fond téměř nestarala. Z 15 tisíc bytů, pokud připočteme tři tisíce bytů, které na město převedl stát tak z 18 tisíc bytů,  má město v současné době necelé dva tisíce bytů. To hovoří za vše. Máme zájem stavět nové městské byty jak se státní podporou, naši poslanci tuto alternativu velmi podporují, tak v synergickém efektu s největším zaměstnavateli ve městě, jako jsou Jihočeská univerzita, VŠTE, průmyslové podniky, ale i další významné celostátní či krajské instituce.

Petr Sák (Pro zdraví a sport) 

Bytů je nedostatek v celé České republice, to se netýká pouze našeho města. Jsou drahé a řada mladých rodin nemůže a stále více nebude moci dosáhnout na hypotéky. Podporujeme rozvoj bydlení ve městě. Město by mělo vycházet vstříc investorům, kteří se chtějí zasadit o rozvoj bytů, a to i sociálních.

Martin Kuba (Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů) 

Město má podle mého stavět městské byty. Všechna moderní evropská města mají svůj bytový fond. A městské byty nemáme mít jen jako byty sociální, ale jako byty, kde nabídneme nájemní bydlení mladým lidem, mladým rodinám i seniorům. A také lidem z profesí, které chceme do města přivést ať už mladým učitelům, lékařům, hasičům, učitelkám v mateřských školkách nebo městským policistům.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09) 

V rámci udržování a rozšiřování stávajícího bytového fondu by město mělo mít k dispozici dostatek bytů pro mladé rodiny, seniory, handicapované či samoživitelky. Pro výstavbu těchto bytů využijeme projekt „Dostupného bydlení". Jde o možnost půjček u Evropské investiční banky prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj na výstavbu cenově dostupných malometrážních bytů do 55 metrů čtverečnícch. Nové byty lze získat přestavbou nevyužitých budov, brownfieldů nebo novostavbou. Díky tomu, že město obejde developerské společnosti a úročení půjček u komerčních bank, budou ceny bytů podstatně nižší, což se odrazí i na výši nájemného. To pomůže uvedeným skupinám s omezenými příjmy. Vedle toho je nutné obnovovat stávající bytový fond a využívat jej v rámci bytové politiky města například k udržení nedostatkových profesních skupin.

Jiří Svoboda (ANO 2011) 

České Budějovice mají pouhých 55 kilometrů čtverečních, jsou zhruba poloviční z hlediska rozlohy, než jiná, na počet obyvatel srovnatelná krajská města. Jsem pro rozvoj bytové výstavby ve vhodných lokalitách, nikoliv v širším centru nebo v již teď přetížených místech. V našem programu se zavazujeme zahájit výstavbu nových městských bytů pro mladé rodiny a seniory v Rošického ulici a to do roku 2021 s využitím dotačních titulů. Město disponovalo v minulosti velkým bytovým fondem, ale bohužel se zbytečně většiny bytů zbavilo, a tak dnes musíme tyto chyby napravovat. V programu garantujeme také zahájení výstavby nového domova pro seniory s hospicovými lůžky v lokalitě Hvízdal nejpozději do roku 2023, protože si uvědomujeme, že v krajském městě je podobných zařízení nedostatek.

Viktor Vojtko (Starostové a Nezávislí a Čisté Budějovice) 

Dostupnost bydlení vnímáme jako jeden z významných problémů pro rozvoj města. Městu zbývá asi 1800 bytů, které ale fungují hlavně jako sociální. Řešení vidíme ve dvou směrech – jednak zlepšit podmínky pro soukromou výstavbu, jednak rozšířit bytový fond města a byty využívat nejen jako sociální, ale i jako startovací.

Lukáš Mareš (Česká pirátská strana) 

Podle Pirátů bylo velkou chybou zbavovat se městských bytů. Město by mělo mít možnost do určité míry regulovat kdo a kde bude bydlet. Například chybí-li v nějaké škole učitelé, může město poskytnout své byty jako náborový bonus. To samé s lékaři, zubaři, řidiči autobusů apod. Zároveň má mít město dostatečnou bytovou kapacitu, aby se mohlo postarat i o sociálně ohrožené občany. Dle připravovaného zákona o sociálním bydlení by město velikosti Českých Budějovic mělo mít zhruba čtyři tisíce bytů, v současné době je náš fond zhruba na polovině. Zastáváme názor pořizovat byty v době krize, kdy jsou náklady nižší. Další ekonomická krize se očekává do několika let, město by tedy do té doby mělo mít připravené projekty a inženýrské sítě ve vytipovaných lokalitách. Bytová politika je složitá záležitost a je třeba ji mít dobře promyšlenou. Úplně prvním krokem by tedy mělo být vytvoření plánu, což zde dosud nikdo neřešil.

Štítky volby, politika, korida, lídr, kandidát, České Budějovice, stavba, bydlení, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KDU-ČSL, Jiří Svoboda, Tomio Okamura, Eliška Richtrová, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Bydlení v Budějcích je stále dražší a nedostupnější. Co na to volební lídři?  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.