Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jiří Šesták: I po letech v politice stále s čistým štítem

PR článek

Je tělem i duší hrdým Jihočechem už 61 let. Narodil se v Českých Budějovicích, kam se také hned po ukončení pražských studií na DAMU vrátil. Dalších 35 let pak strávil v Jihočeském divadle, které deset let až do roku 2014 vedl jako jeho ředitel. Před šesti lety ho Budějčáci vyslali do Senátu, v jehož vedení je nyní jako místopředseda. Ve své práci chce pokračovat, a tak se o hlasy Jihočechů se za necelé dva týdny uchází znovu.

Kdo je Jiří Šesták a co ho přivedlo k politice? V zásadě hlavně kultura a divadlo, konkrétně to jihočeské. Přes roli uměleckého šéfa činohry se v roce 2004 dostal do čela divadla, které jako ředitel vedl následujících deset let.

„Nenastupoval jsem na tuto pozici vůbec v lehkých časech. Přesto se mi navzdory některým představitelům města povedlo udržet Malé divadlo, které jsme vzali pod svá křídla. Jihočeské divadlo se díky tomu stalo jedním z mála čtyřsouborových regionálních divadel u nás a díky záchraně Malého divadla spatřil světlo světa třeba populární Kašpárek v rohlíku,“ dodává Jiří Šesták.

Vedle Jihočeského divadla se mu také se studenty teologické a pedagogické fakulty Jihočeské univerzity podařilo od píky vybudovat Studentské universitní divadlo, které za 16 let své existence vychovalo nemálo talentů.

„Divadlo mě přivedlo také k pedagogické dráze. Začal jsem se setkávat se studenty gymnázií, přednášet na Jihočeské univerzitě a na DAMU, organizovat semináře, do kterých jsem přiváděl výrazné autority českého uměleckého a duchovního života. Našel jsem tak další prostor jak komunikovat s lidmi, zejména mladými,“ vysvětluje „Šestka“, jak zní Šestákova skautská přezdívka z dob, kdy se na konci šedesátých let stal členem legendárního budějovického oddílu Čtveráci.

Jiří Šesták očima Josefa Prokeše: 
Jiřího Šestáka podporuji, protože jsem ho viděl pracovat posledních šest let, kdy vykonával senátorský mandát. Za toto období jsem ho mnohokrát potkal na akcích, které pro mě jako kněze mají smysl. Ať už se to týkalo kultury nebo záležitostí lidí z okraje společnosti. Přijde mi, že to je člověk, který umí formulovat svoje názory. Je to tvůrčí člověk. Člověk, který více spojuje, než rozděluje, a takové v naší společnosti moc potřebujeme. Je to křesťan. Je to skaut. Je to člověk poctivý s hezkým vystupováním. Komunikativní člověk, který dokáže spojovat lidi, kteří jsou kolem něho.

Divadlo a kulturní život ve městě ho nakonec přivedly i k politice, a to nejprve té komunální.

„V roce 2010 jsem stál u vzniku hnutí Občané pro Budějovice, se kterým se nám podařilo vyhnat kmotry z budějovické radnice a otevřít ji občanům města,“ vzpomíná Šesták na roky 2010 až 2014, ve kterých byly České Budějovice opakovaně hodnoceny jako nejotevřenější krajské město v celé zemi.

Na radnici působil jako radní a do roku 2016 pak jako řadový zastupitel. Své zkušenosti z kultury, manažerských pozic a veřejného života se rozhodl nabídnout svým spoluobčanům na Budějovicku a Třeboňsku v senátních volbách v roce 2012. A díky podpoře více než jedenácti tisíc z nich se stal jedním z nejaktivnějších jihočeských zástupců v Senátu.

„V něm se od té doby snažím zodpovědně zastupovat náš Jihočeský kraj a řešit problémy jeho občanů, ale i celkově zefektivnit fungování tohoto regionu,“ dodává Jiří Šesták, kterého před týdnem jako jednoho ze dvou Jihočechů ocenila iniciativa Rekonstrukce státu za aktivní podporu protikorupčních zákonů.

Nemá za sebou žádné skandály ani pochybné stíny zákulisních her. I po letech v komunální politice a v Senátu stojí před veřejností stále s čistým štítem.

Za hlavní problémy regionu považuje chybějící dopravní stavby, dálnici D3 a lišovský obchvat. S velkým smutkem sleduje situaci kolem budějovické Slavie.

„Sám jsem se ještě před lety coby ředitel divadla snažil vrátit jí její kulturní význam, když jsme se krátce podíleli na dramaturgii prostoru. Na radnici jsme prosazovali její dostavbu. Plán měl tenkrát po prezentaci návrhů velký ohlas u veřejnosti. Stačila jen trocha odvahy. Město ale nyní dává od tohoto kulturního skvostu ruce pryč. Dům zeje prázdnotou a městu chybí tolik potřebné kulturní centrum. Pokusím se ještě do celého procesu vstoupit a otevřít diskuzi nad využitím tohoto krásného domu. Ať na něj můžeme být zase pyšní.“

Štítky volby, Šesták, Senát, kandidát, Českobudějovicko, Třeboňsko, Jiří Šesták, politika, divadlo, Senát Parlamentu ČR, Jihočeské divadlo, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, České Budějovice, kultura, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Metzlů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Šesták: I po letech v politice stále s čistým štítem  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.