Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jiří Šesták chce jihočeským podnikatelům otevřít dveře v zahraničí. Odpovídal ale i na další dotazy čtenářů Budějcké Drbny

Dalším hostem online chatu na webu Budějcké Drbny byl kandidát na senátora Jiří Šesták. Během hodinu a půl dlouhého kola odpovídání se dostalo na exekuce, víru, ale i předvolební sliby. Na co vše lidé Jiřího Šestáka ptali?

Čtenáře například zajímalo, co může Jiří Šesták udělat pro podnikatele v Jihočeském kraji. „Máte-li konkrétní problém či nápad, rád se s vámi setkám a budu se snažit vám pomoci,“ navrhl hned na úvod kandidát. „Nepodpořil jsem celou řadu opatření, které komplikují podnikatelům, především těm drobným, život. Jako místopředseda Senátu se ve spolupráci s Hospodářskou komorou snažím otvírat dveře českým podnikatelům v zahraničí a pomáhat v konkrétních projektech či vytváření prvních kontaktů v dané zemi,“ pokračoval.

Miloslava Pojkoviče zajímalo, co by udělal Jiří Šesták jinak, pokud by byl znovu zvolen senátorem. „Pokud mi voliči dají znovu důvěru a budu moci pokračovat ve své senátorské službě, určitě bych neztratil hodně času na pochopení fungování Senátu, osvojení si různých vědomostí a schopností, které jsem před šesti lety neměl a které mě ze začátku mé práce v Senátu trochu limitovaly. Také bych nebyl svázán dalšími pracovními povinnostmi, které byly spojeny s předáváním vedení Jihočeského divadla. Určitě bych ještě více než doposud navštěvoval jednotlivé obce a mluvil se starosty a jejich sousedy,“ vysvětlil.

Čtenáři se ale nebáli ani osobních otázek a ptali se například na to, jestli je senátor věřícím křesťanem. „Ano. Má cesta k víře vedla přes českobratrskou církev, nyní příležitostně navštěvuji bohoslužby bez rozdílu pořádající" církve,“ odpověděl Šesták.

Došlo ale i na téma exekucí. Františka Vávru zajímalo, kdy se začne konečně smysluplně řešit tento problém. „Podle mých informací se připravuje opatření, které by tuto situaci mělo řešit. My sami v Senátu jsme tuto problematiku zařadili jako zvláštní bod na jednání Senátu před prázdninami s usnesením, ve kterém jsme vyzvali vládu k aktivnímu a rychlému řešení. Osobně jsem se podepsal pod ústavní stížnost, která napadala velmi problematickou praxi exekučních řízení, kdy si věřitelé vybírají exekutora bez ohledu na jeho sídlo, což umožňuje vytváření různých nekalých praktik, kdy dlužník s několika exekucemi má příslušné exekutory v místech, která se mnohdy nacházejí na druhém konci republiky a je nad jeho možnostmi se s nimi setkat a vyjednávat případná řešení jeho problému. Proto chceme prosadit místní příslušnost exekutora k místu trvalého bydliště věřitele, tak jak je to normální v celé Evropě. Naši současnou praxi sdílí jen Albánie,“ vysvětlil.

Všechny otázky od čtenářů a odpovědi kandidáta na senátora najdete v chatu. Už ve čtvrtek do redakce Budějcké Drbny přijde na otázky čtenářů odpovídat Miroslav Joch.

Foto Jana Kroneislová

Štítky online chat, Jiří Šesták, senátor, kandidát, volby, Drbna.cz, exekuce, senát, soudní exekutor, Hospodářská komora, Jihočeský kraj, Miroslav Joch, František Vávra, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Šesták chce jihočeským podnikatelům otevřít dveře v zahraničí. Odpovídal ale i na další dotazy čtenářů Budějcké Drbny  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.