Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Martin Kuba: Přivedeme do Budějovic nejlepší učitele v zemi a zavedeme program zahraničních jazykových pobytů pro děti ze základních škol

PR článek

Lídr kandidátky ODS a Nezávislých, podnikatel a bývalý ministr průmyslu a obchodu, který poprvé kandiduje na primátora Českých Budějovic, Martin Kuba, v rozhovoru pro Budějckou Drbnu vysvětluje: „Chci, aby všechny budějovické děti měly nejlepší podmínky pro vzdělání. Aby na českobudějovických základkách učili nejkvalitnější učitelé v zemi, a to na všech bez rozdílu. Nárok na kvalitní výuku a nejlepší pedagogy musí mít i děti z velkých sídlišť, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit za kvalitnější vzdělávání."

Zahájili jste kampaň tématem, které se týká školství i když to je téma, které se v komunálních volbách neřeší a politici jej nechávají jen na státu. Proč?
Díky mému podnikání jsem mohl poslední roky sledovat, kde se nejvíc daří rozvíjet chytré firmy, a kde mají nejvzdělanější mladou generaci. Všude to vždy začalo stejně. Ať to bylo Finsko nebo Singapur, tak se prostě před lety rozhodli, že do vzdělání svých dětí budou investovat, a že musí mít nějlepší učitele. A já chci, aby budějovické děti měly ty nejlepší učitele. Chci, aby, když odchází ze škol, měly lepší znalosti než děti z jiných částí republiky. A to nejen děti z dobře situovaných rodin, jejichž rodiče si mohou dovolit kvalitnější vzdělání. Nárok na tu nejlepší a nejkvalitnější výuku přece musí mít i děti, které chodí do základních škol na velkých sídlištích, a kterým rodiče nemohou za kvalitní pedagogy platit. Já jsem na jednom z nich vyrostl a vím, jak se tam žije. Proto chceme přivést nejlepší mladé učitele do základních budějovických škol. Do všech bez rozdílu.

Jak to chcete udělat?
Budeme spolupracovat s místní pedagogickou fakultou i s ostatními pedagogickými školami v České republice a podle prospěchu a doporučení děkana fakulty vybírat nejlepší studenty. Chceme jen ty nejlepší. Těm nabídneme pracovní místa v českobudějovických základních školách s motivačním nástupním příspěvkem až do 200 tisíc korun, pokud v Budějovicích zůstanou a budou zde po příštích pět let učit. Zároveň jim zajistíme kvalitní bydlení v některém z městských bytů. Chceme takhle ročně přivést patnáct až dvacet nejlepších mladých učitelů do Českých Budějovic.

Další bod, který jste představili, byly zahraniční jazykové kurzy pro všechny žáky základních škol.
Ano, zavedeme ve městě program, díky kterému každoročně pošleme všechny žáky 5. tříd základních škol na týdenní jazykový pobyt v zahraničí, buď do Rakouska, nebo do Anglie. Kurzy budou organizovány základními školami a město každému žákovi přispěje částkou ve výši sedm tisíc korun. Jsme přesvědčeni, že všechny budějovické děti musí mít nejlepší podmínky, aby se uměly jazykově prosadit, a tohle jsou z našeho pohledu dobře investované peníze.  Děti se naučí komunikovat a v cizím prostředí se takzvaně „otrkají“. Znovu říkám, že chceme nejlepší vzdělávání v Budějovicích pro všechny děti, i pro ty, jejichž rodiče by si takový pobyt nemohli dovolit. Ročně by to město vyšlo v nákladu zhruba na šest milionů korun. To je pro městskou kasu zanedbatelná částka a takové peníze prostě ve městě jsou. To jsou přesně ty investice, které mohou hrát pro budoucnost českobudějovických dětí velkou roli. Chceme nabídnout velkým městským zaměstnavatelům a firmám, aby se na tomto vzdělávacím projektu podíleli, protože jde i o jejich budoucnost. Já jsem osobně připraven tento projekt podpořit i z našeho nadačního fondu Jihočeské naděje. Což nakonec dělám už téměř deset let a díky tomu si už řada dětí ze sociálně slabšího prostředí mohla splnit svůj sen ať už ve vzdělání, sportu nebo v umění.

Poslední z vašich bodů, který jste představili, byly soutěže start-upů, které chcete v Budějovicích pořádat a pomáhat tak mladým začínajícím firmám.
Chceme podporovat začínající podnikatele ve start-upech, kteří často mají výborné nápady, ale chybí jim tolik potřebné zkušenosti na to, jak je kapitalizovat. Chceme, aby v Budějovicích každý rok probíhaly soutěže start-upů. Sestavíme porotu z řad odborníků a ekonomů, která bude vybírat z těch, kteří mají našlápnuto vyrůst v prosperující firmy. Těm pak nabídneme podporu například ve formě nájmu a zajistíme jim právní či ekonomické poradenství. Pomůžeme takovým firmám v začátcích s tím, že zůstanou v Budějovicích a budou zde podnikat minimálně dalších pět let. Na jednu firmu jsme připraveni uvolnit částku ve výši až 300 tisíc korun. Městu se tato investice vrátí ve chvíli, kdy firma začne prosperovat. Každý rok vybereme tři až čtyři firmy s největším komerčním potenciálem. Chceme jen ty nejlepší.

Říkal jste, že chcete nabídnout mladým učitelům i nájem v městských bytech. Má jich podle vás město dostatek a pokud ne, tak kde a jak je chcete budovat?
Mladí, vzdělaní lidé jsou budoucností našeho města.  Ale těžko je sem bude něco táhnout, když tu nenajdou dostupné a kvalitní bydlení pro sebe a své rodiny. Stejně tak je důležité, aby zde našli firmy, ve kterých vidí svoji kariéru, pro své děti dobré školky a školy, i možnosti sportovat a hrát si na kvalitních dětských hřištích. Všechny firmy dnes ví, že aby přilákaly kvalitní zaměstnance, tak jim musí nabídnout firemní byty nebo jim pomoci s financováním nájemného nebo hypotéky. Město musí takový nástroj mít také. My ho v programu máme a představíme ho už 10. září, kdy ho občané také najdou na našem interaktivním webu. Žít a začínat svou kariéru v Budějovicích musí být zase pro mladé lidi jasná volba.

Štítky volby, kandidát, Martin Kuba, ODS a Nezávislí, lídr, program, České Budějovice, základní škola, ODS, Drbna.cz, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Finsko, Singapur, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Prádelny Kuba

Pondělí, 10. září 2018, 08:34Odpovědět

Martin Kuba: Přivedeme do Budějovic nejlepší učitele v zemi a zavedeme program zahraničních jazykových pobytů pro děti ze základních škol  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.