Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti jsou i při učení šťastné, neskrýval nadšení z montessori školy kandidát na prezidenta

Měly volby, byly se podívat v parlamentu a chystají se založit si i svůj vlastní. A zajímají se také o prezidenta. To jsou děti z českobudějovické montessori školy Viva Bambini. Soukromé zařízení se stálé populárnějším učením podle Marie Montessori zaujalo kandidáta na českého prezidenta Vratislava Kulhánka, a tak se mezi školáky vydal. Děti adepta na hlavu státu pěkně prozkoumaly a zkusily ho zasvětit i do tajů jejich matematiky.

Pomoz mi, abych to dokázal sám. To je motto jednoho ze stále populárnějších alternativních směrů výuky, a to učení podle Marie Montessori. Montessori škola si před jedenácti lety našla své místo i v Českých Budějovicích. „Hledaly jsme montessori školku pro naše děti a žádnou jsme v našem městě nenašly. Tak jsme si ji založily. Kvůli našim dětem to vlastně všechno začalo," vysvětlila Vratislavu Kulhánkovi jednatelka Soukromé základní školy a mateřské školy Viva Bambini v Českých Budějovicích Barbora Macháčková. 

Nyní ve Viva Bambini fungují třídy od první až do sedmé, chodí do nich osmatřicet dětí. „Příští rok budeme mít i osmou třídu. Děti rostou a roste i zájem rodičů. Budeme pro příští školní rok žádat navýšení kapacity," upřesnila Macháčková.

„A v čem je ta vaše škola vůbec tak výjimečná?" ptal se dál kandidát na prezidenta České republiky. Majitelka školy nejdříve připomněla velkou devizu Viva Bambini a to, že jejich děti každý den chodí rády do školy, jsou šťastné a spokojené. „Alternativní přístup spočívá v pozorování dítěte a v nenásilné podpoře jeho přirozeného vývoje v připraveném prostředí, kde vše má řád. Pedagog nic neorganizuje, k ničemu nikoho nenutí, nechává děti pracovat samostatně, ví, že se ozvou, až budou chtít," upřesnila.

Neznámkujeme je, ale hodnotíme. Děti mají výsledky. Naše děti mají výsledky a umí říct svůj názor, nebojí se ho říct a nejsou bojácní oproti ostatním dětem. Nemají problém se vyjádřit ve společnosti," dodala majitelka montessori školy. „A proto se na vás už moc těší," vyzvala Vratislava Kulhánka k návštěvě jedné ze tříd, kde školáci už nedočkavě vyhlíželi kandidáta na prezidenta. Ten byl, sotva se usadil, pod palbou otázek. Děti zajímalo úplně všechno, od sportu až po politiku a stranou nezůstalo ani soukromí Budějčáka Vratislava Kulhánka.

Děti tohoto bývalého vynikajícího volejbalistu vyškolily například z pravidel vybíjené a mluvilo se i o autech, srdeční záležitosti kandidáta na hlavu státu. Byť se Kulhánek snažil hlavně klukům nenásilně podsouvat, která že ta auta jsou nejlepší, děti z Viva Bambini si stály za svým. „Ferrari je stejně nejlepší,“ ukončil debatu jeden z chlapců. Od dětí se Vratislav Kulhánek dozvěděl o jejich volbách, návštěvě parlamentu a také o jejich plánech a touze mít svůj vlastní školní parlament.

Vratislav Kulhánek měl možnost vidět i děti v akci při hodině matematiky. A jak sám poté přiznal, doslova zíral. Tajemství barevných kuliček a čtverečků se mu zcela odhalit nepodařilo. „Když jsem sledoval ty prcky jakým způsobem dokážou dělit 2866 šesti, to je fantazie. Já byl sice zcela ztracený, ale na dětech bylo vidět, že jim to je úplně jasné, a hlavě, že je to baví," s nadšením komentoval výuku matematiky Kulhánek.

„O montessori škole jsem slýchával. Hrozně mě zajímalo, jak výuka v takové škole probíhá. A jsem nadšený. Takhle kdyby to bylo pro všechny děti. Bohužel je to finančně náročnější. Ale systém je skvělý," zhodnotil prezidentký kandidát. 

„Měla jste pravdu, vaše děti se nebojí diskutovat a bylo na nich vidět, že jsou moc spokojené. Vůbec se nedivím, že se do školy těší," řekl při odchodu majitelce Viva Bambini.

Štítky Kulhánek, montessori, škola, Viva Bambini, Maria Montessoriová, Vratislav Kulhánek, učení, kandidát na prezidenta, Parlament České republiky, matematika, České Budějovice, Ferrari, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti jsou i při učení šťastné, neskrýval nadšení z montessori školy kandidát na prezidenta  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.