Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Volejbalisté by měli mít v roce 2013 novou halu

Šest mistrovských titulů v české volejbalové extralize, reprezentační utkání, zápasy Ligy mistrů a hlavně nespočet vítězství a oslav má za sebou českobudějovická Sportovní hala ve Stromovce. Za dva roky by ji ale měli úspěšní volejbalisté opustit.

Přesunout by se měli o kousek dál po proudu Vltavy. Podle prezidenta VK České Budějovice Ing. Jana Diviše by měla nová hala (nejen) pro mistrovský tým Jihostroje stát v roce 2013 v prostoru bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech.

„Bude se stavět v areálu kasáren ve Čtyřech Dvorech nová hala. Předpokládá se, že by město mělo získat pozemky, které by měly být využity na kulturně-sportovní aktivity města. Náš projekt zapadá do této strategie. Existuje určitá finanční podpora z fondu Evropské unie, kde by město mohlo profinancovat kolem sto milionů korun,“ vysvětluje šéf volejbalistů.

„Kolik z toho půjde na volejbal, je otevřené. Může se stát, že město nezíská pozemky, objeví se něco, co zkomplikuje situaci. To ale nikdo nepředpokládá. Nyní se tedy připravuje na radě města koncepce schválení projektu,“ dodává Diviš.

Projekt už je na stole, zanedlouho by se tedy mohlo začít stavět. „Chceme, aby výstavba začala v příštím roce. Čerpat dotace může město už v roce 2012, to nám nahrává, aby se hala postavila co nejrychleji,“ těší jej.

Stavba by měla být hotová na jaře roku 2013. „V srpnu už bychom přípravu začínali v nové hale. To je náš cíl. Děláme vše pro to, abychom s investorem, kterým je město, společně došli závěru." Klub by výstavba nestála ani korunu.

„Určili jsme nějaké parametry, které by měla hala mít. Na návštěvě u pana Calty se dohodl způsob, jak nejrychleji dojít do stanoveného cíle. Tedy toho, že se odsouhlasí způsob výběru projektanta, který začne zpracovávat naší koncepci. Abychom mohli společně, tedy hlavně město, říci ano, bude sto stát tolik a tolik, to můžeme postavit. Jsme v úzkém kontaktu s radou města, s náměstky, máme pocit, že by to mohlo dojít do úspěšného konce. Nevidíme překážku, že by se plán neměl naplnit,“ říká prezident českobudějovického klubu.

V nedávno skončené sezoně vidělo finálové zápasy Jihostroje dva tisíce lidí. Kapacita sedaček je přitom něco kolem 1200, sedačky musel klub poskládat také do několika řad na palubovku kolem hřiště. Ti, kteří chtěli vidět boj o titul, seděli i na schodech podél tribun, dokonce stáli i seděli na zemi v několika řadách na palubovce. Nikde nebylo volné místo.

Do ochozů nového sportoviště by se mělo nyní vejít 3500 diváků. „Bude to jedna hala, specializovaná volejbalová aréna. Měla by odpovídat mezinárodním parametrům, vše jsme předali do rukou odborníků,“ tvrdí Diviš.

V nové hale by měli mít své zázemí také boxeři Samsonu nebo gymnastky SKMG Máj. „Nemělo by se jednat o jednoúčelovou halu. Tedy měla by být hlavně volejbalová, s povrchem taraflex nastálo. Předpokládáme, že bychom tam ale umístili také boxery a gymnastky, které také nyní trénují mezi našimi tréninky ve Sportovní hale,“ podotýká prezident VK ČB.

Sportovní haly se dělí na kategorie A, B a C, českobudějovičtí mistři by měli hrát v té „béčkové".
„Haly kategorie A jsou multifunkční arény, které mají minimálně 5000 diváků. Ale to bychom těžko naplnili diváky, takže chceme menší, aby zase nevypadaly tribuny prázdné. Také se v ní dají hrát mezinárodní turnaje, hlavně mládežnické, s výjimkami i seniorské. Myslíme, že 2000 lidí by mohlo chodit na naše zápasy, jako tomu bylo v play off loňské sezony,“ věří šéf volejbalistů.

Postaven by měl být volejbalový stánek mezi sídlišti Vltava a Máj, v tom vidí prezident výhodu. „Mohli by přijít do haly další lidé, kteří by to nyní měli blíž,“ myslí si Diviš.

Liga mistrů na Zimním stadionu?

I toto je jedna z možností, kde by mohl Jihostroj hrát. Ale jen v Lize mistrů. „Počkáme, jaké nám vylosují v červenci soupeře, záleželo by hodně na jejich atraktivitě. První zápasy bychom ale asi stejně odehráli ve stávající hale, kdyby se nám podařilo dostat se do vyřazovací části, asi bychom o tom uvažovali,“ podotýká Jan Diviš.

Ve stávající hale se letos odehrají dvě přípravná utkání české reprezentace s Kanadou. Povede jí trenér Českých Budějovic Jan Svoboda, v týmu má i své svěřence z extraligy Macha, Zapletala a Novotného.

Autor: Carda R

Štítky volejbalista, Liga mistrů UEFA, sportovní hala, Jan Diviš, Česká volejbalová extraliga mužů, volejbal, Stromovka, Jihostroj, Evropská unie, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volejbalisté by měli mít v roce 2013 novou halu  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.