Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Těžká zkouška. Jihostroj se trápil, Příbram mu vítězství darovala

Čtvrtfinálová série může být ještě dlouhá. Ukázal to druhý zápas na jihu Čech. Příbram opět předvedla, že je Jihostroji vyrovnaným soupeřem, ba co víc, měla na výhru. Neustála však důležité koncovky, kde se projevily zkušenosti domácích, kteří nyní vedou 2:0 na zápasy.

Domácí vstoupili do utkání vlažně a nechali si rychle ujet vlak s názvem Příbram. Ta snadno vedla 4:1 a Jihostroj musel zapnout na vyšší level. Znamenalo to zlepšit hlavně příjem. To se povedlo až v prostřední části hry. A když se k tomu navíc přidaly úspěšné bloky, začali kocouři ztrácet pevnou půdu pod nohama. Přesto se však s favoritem drželi. Zvrat přišel před koncovkou. Rozdílovými hráči byli Michálek a Kriško, kteří zásobili soupeře tvrdými projektily. Středočeši v nejdůležitějším okamžiku setu úplně vypadli z rytmu a sadu ztratili poměrem 21:25.

Druhá část byla v úvodu podstatně vyrovnanější. Zásadnější chyby začali v průběhu dějství dělat Jihočeši. Špatně četli hru a na síti byli s bloky pozdě. Kocouři tak měli dobré pole působnosti a dostali se na vedení 15:11. S tím rovněž pracovali dál a nerozhodilo je ani střídání domácích nahrávačů. Navíc vázla komunikace a Jihostroj byl v této pasáži daleko za svým soupeřem. Odpovídal tomu i stav. Příbram vyhrála druhou sadu 17:25 a mohlo se začít znovu.

Naprosto katastrofální vstup přišel ze strany černobílých do setu číslo tři. Při technickém time-outu svítilo na výsledkové tabuli skóre 2:8 a to nevěstilo nic dobrého. České Budějovice propadaly na síti a stále se úplně nemohly vyrovnat s dobrým servisem kocourů. Povedlo se to až v závěru, tedy za minutu dvanáct, kdy domácí odvrátili tři setboly a byli zpátky ve hře o zisk třetího setu. To však ještě netušili, co se bude dít. Setboly se přelévaly ze strany na stranu a vše musel za stavu 35:34 rozlousknout až Tibitanzl, který volil překvapivě místo nahrávky zakončení, což Příbram nečekala. To znamenalo jediné. Blíže zisku druhého čtvrtfinále byl Jihostroj.

Asi nejvyrovnanější bylo čtvrté dějství. Jeho úvod sice lépe podchytili hosté, černobílí se ale včas probrali a srovnali krok. Dlouho se čekalo, kdo udělá první zásadní chybu před závěrem. Jihočeši nezvládli příjem a povolili kocourům odskočit. Za stavu 20:23 Jihostroj napnul všechny síly a když to vypadalo, že se zápas znovu přehoupne do tie-breaku, zaúřadoval univerzál Kriško a pomohl otočit a vybojovat druhou čtvrtfinálovou výhru. Výkon ještě není optimální, ale pro Budějcké je důležité, že vedou 2:0 na zápasy a mohou jet do středních Čech v klidu.

Já jsem mluvil o tom, že nebyla činnost, ve které by bylo jedno, nebo druhé družstvo lepší. Příbram lépe ztrátovala. To bývá zásadní klíč k vítězství, proto jsme dotahovali. Můžu pochválit kluky, že žádný stav nevzdali, rvali se s tím, a že jsme ty koncovky zvrátili a vyhráli, komentoval druhou výhru trenér Jihostroje Jana Svobodu.

Před zápasem jsem kluky nabádal, že domácí budou hrát lépe. A oni hráli hůř. Vítězství jsme jim darovali. Nevím, čím to bylo. Jestli strach z výhry, nebo laxnost. Všechny sety jsme vedli, hráli jsme slušně, bylo vidět, že nás to baví, ale nebyli jsme schopni udělat poslední krok," štvalo kouče Příbrami Reného Dvořáka.

VK Jihostroj České Budějovice - Euro Sitex Příbram 3:1 (21, -17, 34, 23)

Rozhodčí: Kořenek - Dmejchal
Čas: 124 minut. Diváci: 789.
Nejvíce bodující hráči: Kriško (26) - Józefacki (22)
Stav série: 2:0

VK Jihostroj České Budějovice: Mach, Kriško, Michálek, Tibitanzl, Zapletal, Fila - libero Hupka. Střídali Kuliha, Habr a Pleva. Trenér Jan Svoboda.

Euro Sitex Příbram: Böhm, Anděl, Józefacki, Čížek, Owens, Ulč - libero Juračka. Střídlali Kuchař a Dvořák. Trenér René Dvořák.

Štítky VK Jihostroj České Budějovice, Euro Sitex Příbram, volejbal, play-off, Uniqa extraliga, čtvrtfinále, Příbram, Jihostroj, Česko, Jan Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžká zkouška. Jihostroj se trápil, Příbram mu vítězství darovala  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.