Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Páteční los ve Vídni určí soupeře volejbalistů v Lize mistrů

České Budějovice - Soupeře, se kterými se utká českobudějovický Jihostroj v základní skupině volejbalové Ligy mistrů, se dozvíme v pátek 1. července. V tento den totiž proběhne večer ve Vídni losování.

Nejlepší český klub, který před letošní sezonou posílil o tři reprezentanty a ještě hledá kvalitního smečaře evropského formátu, je ve čtvrtém koši. Tedy mezi horšími týmy. Střetnout se mohou českobudějovičtí volejbalisté s některým z italských velkoklubů Trentinem (obhájce trofeje a vítěz MS klubů), Cuneem nebo Maceratou, ruskými giganty jako Kazaň a Novosibirsk. Po dvou zástupcích mají v prestižní soutěži Němci, Belgičané, Francouzi, Turci a Poláci. Po jednom pak stejně jako Česká republika také Rakousko, Bulharsko, Španělsko, Srbsko, Slovinsko a Rumunsko.

Čeští mistři  v předchozích třech účastech v Lize mistrů nevyhráli ani jeden zápas. To by nyní chtěli změnit. I proto vedení klubu povolalo na nadcházející sezonu posily z reprezentace polského mistra Jakuba Novotného (univerzál) a dva nahrávače Petra Zapletala a Filipa Habra.

Dříve si přáli volejbalisté soupeře zvučných jmen, aby měl nejen jihočeský divák pěkný zážitek. To se jim téměř vždy podařilo, zvláště pak v sezoně 2009/2010, kdy jim los do základní skupiny poslal nejlepší tým světa a pozdějšího vítěze z Trentina, ruskou supermašinu Dynamo Moskva a řecký Olympiacos Pireus. Všichni tito soupeři došli až mezi nejlepší šestici.
Vedení nejednou po letošní vydařené sezoně hovořilo o možném postupu do další fáze soutěže. A že by si přálo slabé soupeře. Hráči ale mají jiný názor.  „Mezi klukama jsme se o tom nikterak moc nebavili, je jedno, jakého soupeře nám los určí. Ale přáli bychom si, aby to byl třeba někdo z Itálie, Ruska nebo Polska. To je totiž to nejlepší, co tu můžou diváci vidět,“ myslí hlavně na fanoušky univerzál Radek Motys.

„Máme nevýhodu, že jdeme do losu až ze čtvrtého koše, takže nás silní soupeři neminou. Pak bude záležet na štěstí, jestli jeden z těch v uvozovkách slabších mančaftů na nás zbude,“ podotýká nejlepší univerzál loňského extraligového ročníku.  
Žádný oblíbený klub nebo hráč, proti kterému by chtěl v utkání nastoupit, prý není. „Jak říkám, je mi to jedno. Liga mistrů, to jsou špičkové mančafty, vítězové svých zemí, ať přijede kdokoliv, je to jedno. Kdybychom měli vyhrát zápas, bude záležet na naší formě. Taky na tom, jak se sehrajeme s nahrávači. Jak to bude klapat,“ dodává Motys.  

V případě postupu uvažovalo vedení českobudějovického klubu o možnosti hrát na zimním stadionu. Na tuto variantu to ale nevypadá. „Nevím, zda bychom zaplnili tribuny. Bylo by lepší hrát doma v hale, kde přijde plný dům, atmosféra je super, než aby se hrálo na poloprázdném zimáku,“ nabízí svůj pohled na věc Motys. 

I masér volejbalistů Jihostroje Filip Hoch (vlevo na snímku jej Drbna zachytila při dopolední kávě s Michalem Sládečkem) by si přál silného soupeře. Zvláště takového, se kterým se ještě za svého dlouholetého působení u týmu nepotkal. „Ani přesně nevím, jaké týmy tam jsou, ale asi jako pokaždé. Chtěl bych třeba do Skandinávie. Škoda, že v soutěži takové týmy nejsou. Evropu mám docela projetou, takže můžu říci, že jsem byl téměř všude.  Ale rád bych se podíval někam, kde to bude volejbalově atraktivní. Někdo z vedení říká, že bychom chtěli slabé celky, abychom postoupili. Já myslím, že i ti slabší budou těžcí soupeři. A nebudou pro lidi tak atraktivní,“ míní masér s přezdívkou Křapík. „Jsem pro variantu silný atraktivní soupeř.“ 
Od kolegů masérů, které při cestách volejbalovou Evropu potká při zápasech, si vždy vyžádá tričko. „Pravidelně si měníme trika s týmy, se kterými hrajeme, to jsou vždy originály, které se jinde nedají sehnat,“ chlubí se Filip Hoch. Úplně nejvíc se ale těší, jak dodává s širokým úsměvem ve tváři,  na zcela jiné tričko. Na jaké? „Na to od Michala Sládečka. Už mi slibuje tři roky takové triko, jaké ještě nikdo nemá. Říká to od té doby, co vyhrožuje, že z Budějovic odejde. Vyčítal mi, že chodím pořád v adidasovém, které fasujeme a říkal, ať si vezmu nějaké normální. A teď odchází, tak jsem zvědavý, co mi přinese,“ směje se.
 

Autoři

Štítky Liga mistrů UEFA, Vídeň, volejbalista, VK Jihostroj České Budějovice, soutěž, Michal Sládeček, Evropa, Španělsko, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páteční los ve Vídni určí soupeře volejbalistů v Lize mistrů  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.