Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obtížný, ale vítězný vstup do play-off. Jihostroj vyhrál nad Příbramí první čtvrtfinále

Nervák jak se patří. Asi tak lze popsat první čtvrtfinálové utkání play-off volejbalové Uniqa extraligy. Jihostroj v zápase dvakrát prohrával, nakonec však prokázal pevnější nervy v závěru a vede 1:0 na zápasy.

Zápas od úvodních výměn potvrzoval kvalitu play-off. Oba celky byly vynikající především na příjmu, a tak se diváci mohli kochat krásnými a dlouhými výměnami. První drobný náskok si vytvořil Jihostroj. Vedl 11:8 a kouč hostí si bral oddechový čas. Těžko říct, jestli zapůsobil až později, nebo více hrály roli chyby domácích, ale kocouři před koncovkou srovnali na 18:18 a v ní následně otočili vývoj ve svůj prospěch. Servisem do autu daroval Fila první setbol hostům a rozhození Jihočeši následně nezvládli příjem, což znamenalo výhru Příbrami 25:23 v první sadě.

Tříbodový náskok si České Budějovice vypracovaly o něco dříve než minule. Kocouři se trápili na příjmu a Jihostroj brzo vedl 7:4. Tentokrát se domácím dařilo náskok držet, a co víc, dokonce jej navyšovali. při druhém technickém time-outu to již bylo o osm bodů. Špatný výkon hostů gradoval v koncovce, kterou černobílí zvládli precizně ve všech aspektech hry, hlavně ale v útoku, kde nedali Příbrami žádnou šanci se bránit. Stav 25:13 tomu odpovídal.

Středočeši zlepšili svou hru na síti, kde zpevnili bloky a rázem to byli oni, kteří si vypracovali náskok. Vedli 14:11 a trenér Svoboda si vzal oddechový čas. Po něm se na servisu objevil Fila, jenž bleskově pomohl k vyrovnání a vytáhl Jihostroj z letargie. Hosté se při vedení 21:20 pokusili o odpoutání se a na hřiště šel sám hrající lodivod René Dvořák. Jihočeši ale bloky vytloukli, a tak měla tato epizoda krátké trvání. O pár chvil později mu to však nemuselo vadit, protože domácí špatně přijali, míč se dotkl stropu a Příbram měla setbol. Černobílí sice díky Kulihovi první odvrátili, proti dalšímu útoku Ulče už však obranu nenalezli. Nejtěsnějším možný ziskem třetí části byli znovu o krok napřed.

Budějovičtí ale začali skvěle ve čtvrtém setu. Po bloku Kriška na 4:1 si Dvořák vzal time-out. Hosté se chyb na příjmu nevyvarovali a druhý bod získali až za nepříznivého stavu 1:6. A ve stejném duchu se průběh čtvrtého dějství nesl Jihostroj byl jasně lepší na útoku a prakticky kopíroval druhý set. Domácí dobře četli hru a Příbram se těžko prosazovala přes trojbloky. Při vedení černobílých 21:14 šel znovu na palubovku Dvořák, který oživil podání a pomohl získat dva body. Na konečný výsledek čtvrté sady to však žádný vliv nemělo. Sobotka jej na servisu uzavřel a o tom, kdo získá vedení ve čtvrtfinálové sérii tak rozhodoval tie-break.

Do nějž vstoupili hůře kocouři. Útok do zázemí znamenal pro Jihočechy vedení už 4:1. Domácí ale poté dvakrát špatně přijali a Příbram byla rázem zpátky. Dvojblok Anděl - Böhm pak dokonce pomohl vyrovnat na 6:6. Při otáčení stran byli šťastnější hosté, což vzápětí umocnil špatným útokem Kriško. Svou chybu ale brzo odčinil technickým zakončením na střed. Stav byl 9:9. Sobotka hned nato přidal eso za síť a Sportovní hala bouřila. Drama vrcholilo. V něm nejprve byli blíže vítězství hosté, po oddechovém čase však vyrovnal Mach na 12:12. Přešlap soupeře a následné bloky znamenaly dva mečboly. Využít se povedlo až ten druhý po krásné výměně, která symbolicky podtrhla celý duel.

„První zápas, začíná nová soutěž, ani jeden z týmů nehrál maximum. Jsem spokojen s vítězstvím, ne s výkonem. Příbram si sety vybojovala. Rozhodovalo se ve třech koncovkách, dvě uhráli hosté, jednu, nejdůležitější, my. Zápas neměl nikoho, kdo by vévodil. Když to ale shrnu číselně a pohledem zvenku, tak nebyla žádná činnost, ve které by nás Příbram přehrála. Jsem rád, že jsme uhráli pátý set. Není nic lepšího než vítězný vstup do play-off po těžkém zápase,“ těšilo trenéra Jihostroje Jana Svobodu.

„Věděli jsme, že první utkání bude nervózní, to tak bývá v play-off. Díky tomu jsme toho využili, nebyl to optimální výkon Budějovic. Ve druhém setu jsme polevili na příjmu a v momentě, kdy nám Budějovice ujely na pár bodů, tak se jim hrálo lépe. Mohly víc tvořit a s naším blokařským potenciálem. Ve třetím setu jsme začali hrát svou hru, zvládli jsme koncovku. Pátý set jsme nezahráli dobře od stavu 12:10 a to rozhodlo," mrzelo kouče Příbrami Reného Dvořáka.

VK Jihostroj České Budějovice - Euro Sitex Příbram 3:2 (-23, 13, -23, 16, 13)

Rozhodčí: Kvarda - Kořenek
Čas: 116 minut. Diváci: 973.
Nejvíce bodující hráči: Mach (19) - Józefacki (25)
Stav série: 1:0

VK Jihostroj České Budějovice: Mach, Kriško, Kuliha, Sobotka, Habr, Fila - libero Hupka. Střídal Zapletal. Trenér Jan Svoboda.

Euro Sitex Příbram: Böhm, Anděl, Józefacki, Čížek, Owens, Ulč - libero Juračka. Střídali Kuchař, Suda a Dvořák. Trenér René Dvořák.

Štítky VK Jihostroj České Budějovice, Euro Sitex Příbram, volejbal, play-off, Uniqa extraliga, čtvrtfinále, Příbram, playoff, Česká volejbalová extraliga mužů, Jihostroj, Jan Svoboda, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obtížný, ale vítězný vstup do play-off. Jihostroj vyhrál nad Příbramí první čtvrtfinále  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.