Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihostroj přivítal posilu z Venezuely. Bude nosit dres s jedničkou

Venezuelan už je tady! Andy Agustin Rojas Guevara ve středu vystoupil z letadla v Praze a spolu s manažerem VK ČB Zdeňkem Scheichlem vyrazili směr Budějce. Olympionik narozený v Caracasu je novou posilou Jihostroje na postu smečaře pro tuto sezonu. Pod Černou věží pobude sezonu s manželkou i půlročním synem.


Andy Rojas je z Venezuely, narodil se v Caracasu. Patří ke zkušeným hráčům, narodil se 1977 a měří 197 cm. Působil v Řecku (Olympiakos 2001), v Itálii (A2 2002-2005), v Kataru, ve Španělsku (Vigo, Almeria, Teruel 2006-2010), Portoriku a Ukrajině. Zahrál si i rok v Argentině. Poslední klubový úspěch zaznamenal letos, kdy s klubem CAI Voleibol Teruel vyhrál španělský pohár Copa del Rey i tamější ligu jako hráč základní šestky. Letos odehrál Ligu mistrů.

V reprezentaci působil dlouho. Několik sezon jako kapitán. Odehrál několik ročníků ve Světové lize (2001,2002,2003) a MS seniorů v roce 2002. Zúčastnil se OH 2008 v Pekingu, kde dovedl družstvo Venezuely k 9. místu na olympijském turnaji. Rojas je komplexní hráč, který by v družstvu Jana Svobody měl posílit hlavně přihrávku, píše na webu www.via-volley.cz Jakub Novotný, univerzál Jihostroje.
Dvě největší posily Jihostroje: Vpředu univerzál Jakub Novotný, za ním smečař Andy Rojas na prvním tréninkuTen si pamatuje svého nového spoluhráče z několika zápasů v Itálii. „Pamatuju si, že jsme je tenkrát porazili, byli jsme hodně silní. Andy hrál proti nám a opravdu nehrál špatně,“ sdělil Pátek, jak se třetímu univerzálovi české reprezentace přezdívá.

Ve čtvrtek dopoledne už se Rojas účastnil prvního tréninku se svým novým týmem. Ještě předtím jej dlouholetý funkcionář a člen výboru VK ČB Miroslav Čadil přivítal v hale a  představil novinářům ve VIP prostorách Sportovní haly. Jihoameričanovi předal dres s jedničkou na hrudi a zádech.

A asistent hlavního kouče Jihostroje Jana Svobody (je s reprezentací v Karlových Varech v přípravě před brzy startujícím ME)  Standa Pochop překládal první dojmy smečařské jedničky českých mistrů. Čtrnáct sezon totiž odehrál na Pyrenejském poloostrově, kde se naučil perfektně plynně mluvit španělsky.

„Andy je poslední kolečko do soukolí Jihostroje. Měl by doplnit náš posílený tým tak, aby byl schopen obstát nejen v naší lize, ale hlavně v Lize mistrů. Případně bojovat o postup do další fáze,“ sdělil bývalý manažer české reprezentace Miroslav Čadil. Venezuelan Rojas prošel velkým množstvím klubů, přesto byl prý trochu nervózní. „Mám toho za sebou hodně, nějaká zkušenosti mám. Ale ze začátku je to v novém prostředí vždycky trochu zvláštní, když nevíte, do čeho jdete a co očekávat,“ řekl novinářům smečař Jihostroje.

S českým volejbalem zatím nemá žádnou zkušenost. „V kategorii dospělých jsem nehrál nikdy proti českému týmu, jen proti Jakubovi Novotnému v Itálii. Ale v juniorech jsme se párkrát utkali s výběrem Česka,“ informoval Andy Rojas.
Na stole manažera nového smečaře budějckého celku leželo několik nabídek. „Rozhodl fakt, že budete hrát Ligu mistrů. Ve Španělsku jsem ji hrál vloni, chtěl jsem si to zopakovat,“
podotýká reprezentant Venezuely.

Šance Jihostroje v Lize mistrů podle něj nejsou malé. „Soupeři jsou velmi kvalitní. O Cuenu nemá cenu mnoho říkat, to jsou jasní favorité. Ale s Unterhachingem a Poitiers bychom něco uhrát mohli. Při dobré konstelaci hvězd,“ říká.

Sezona pro většinu hráčů Jihostroje začala v posledních dnech měsíce července. Proč se ale Andy Rojas připojil k ostatním až nyní? „Venezuelská federace stáhla všechny hráče, kteří hráli v zahraničí, do venezuelské ligy. Ta začala před dvěma měsíci. Všichni jsme museli odehrát začátek soutěže, abychom dostali transfer a mohli jsme  hrát v zahraničí,“ vysvětluje Rojas. V době přípravy českobudějovických borců tedy odehrál dvanáct zápasů za celek Vikingos de Miranda. „Myslím, že připraven jsem dobře,“ dodala nová posila.

Autoři

Štítky Andy Rojas, Venezuela, Jihostroj, Caracas, Liga mistrů UEFA, Praha, České Budějovice, Itálie, Španělsko, Jakub Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj přivítal posilu z Venezuely. Bude nosit dres s jedničkou  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.