Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihostroj odhalil posily! Ještě ale shání smečaře...

České Budějovice – V úterý odpoledne pozval nejlepší český volejbalový klub do VIP prostorů restaurace Eden ve Sportovní hale v Českých Budějovicích novináře a sponzory. Představil jim tři reprezentanty a jejich trenéra, kteří by měli pomoci týmu Jihostroje dostat se zase o kousek dál do Evropy.

Letošní mistři se rozloučili s trenérem Petrem Bromem (míří do Příbrami), smečařem Miroslavem Čajanem (vrátil se domů do Zlína), smlouvu neprodloužili ani nepříliš povedenému nákupu z Argentiny Maximu Torcellovi. Druhého nahrávače Lukáše Dvořáka vyslali na zkušenou do Ústí nad Labem na hostování, jednička Michal Sládeček nepřistoupil na snížení platu a zamířil do zahraničí.

Jedna velice úspěšná pětiletá sezona končí, nyní Jihostroj bude mít ze třetiny novou tvář. „Chtěli bychom konečně uspět v Lize mistrů, bylo by moc hezké, kdyby se nám podařilo postoupit ze základní skupiny. Od nových opor si slibujeme, že nám k tomu pomohou,“ říkal prezident klubu Jan Diviš.

 „Ale víme, že hodně záleží na losu. Při našich posledních dvou účastech jsme dostali do základní skupiny ty nejlepší možné týmy,“ dodal. Zopakoval to, s čím do VK ČB před pěti lety přicházel. Tedy že by rád dostal klub na takovou úroveň, na jaké je třeba Friska Siko Brno v basketbalu či Prostějov v ženské volejbalové soutěži. Tedy nedostižný tým v domácí soutěži, který bude postupně více a více promlouvat do Ligy mistrů.

Kdo k nám přichází?

Jakub Novotný (32), levoruký reprezentační univerzál, který přichází z celku polského mistra a vicemistra světového šampionátu klubů Belchatówa, podepsal s českým mistrem tříletou smlouvu.

 „Chtěl bych Jihostroji pomoci. Úroveň je tady nastavená vysoko, budu se snažit  ze všech sil družstvu pomáhat ji udržet. A na zápasy prý chodí dva tisíce lidí, to je na české poměry skvělé. Na to se fakt těším, budu se snažit, aby i lidé, kteří na naše zápasy přijdou, byli spokojení,“ říkal bomber, který by měl hrát na účku  s nejlepším univerzálem loňského ročníku extraligy Radkem Motysem (27).

Petr Zapletal (33), druhý nahrávač národního družstva, přichází ze Zlína jako náhrada za Michala Sládečka. Předtím už okusil nejvyšší soutěže po celé Evropě, celkem prošel třinácti zahraničními kluby. Smlouvu podepsal na čtyři roky.

„V sezoně jsme sem sice nejezdili moc vyhrávat, ale už se na novou práci v Budějovicích těším. Jsou před námi nové výzvy,“ usmíval se zkušený nahrávač při rozhovoru s novináři.

Záda mu zřejmě bude krýt talentovaný Filip Habr (22). S ním už se budějovický klub dohodl na dvouleté spolupráci v říjnu minulého roku. Sezonu ale odehrál v Ústí nad Labem. „Nechtěl jsem jít do zahraničí, i proto, že si dodělávám v Praze školu,“ vysvětloval reprezentant ČR v plážovém volejbalu do 23 let. 

„Chtěli jsme předejít tomu, že Filipa koupí jiný klub. Je talentovaný a je o něj zájem,“ uvedl  prezident Jan Diviš.

Jedno místo v týmu ještě zůstává volné. Jak to má být, trenér Jan Svoboda už může počítat dva kvalitní nahrávače (Zapletal, Habr), dva přepychové univerzály (Novotný, Motys), tři zkušené borce na bloku (Sukuba, Mach, Smrčka), jedno velice šikovné a talentované libero (Juračka), ale smečaři jsou jen tři.

Z celku prvoligového mistra EGE České Budějovice si zpět vytáhl do A týmu Martina Procházku (22), který  doplní o rok mladšího Petra Michálka a skokana Tomáše Filu (25).

Jeden tedy chybí.

„Pokud se nedohodneme s reprezentantem Jiřím Popelkou, máme v záloze jiné plány. Jednáme s jedním smečařem z Belgie, dalším z Kanady a také z Bulharska. Uvidíme, jak dopadnou jednání, ale měl by přijít jeden kvalitní smečař,“ informoval prezident  klubu Jan Diviš.

Nyní se nové posily rozkoukají v jihočeské metropoli, zařídí si potřebné věci a čeká je za pár dní odjezd na sraz reprezentace.  Ta se bude připravovat na mistrovství Evropy, které se koná v září v České republice a Rakousku. Pro ostatní „Jihostrojáky“ začíná sezona v srpnu turnajem v Dřevěnici.

Autor: Carda R

 

Štítky České Budějovice, Jihostroj, Evropa, trenér, Jan Diviš, Filip Habr, Liga mistrů UEFA, Michal Sládeček, soutěž, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj odhalil posily! Ještě ale shání smečaře...  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.