Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihostroj obsadil v nabitém turnaji třetí místo

Českobudějovičtí volejbalisté mají za sebou velice zajímavou konfrontaci se zahraničními družstvy. V rámci Jako Cupu se u našich západních sousedů utkali s francouzským mistrem z Tours a německými družstvy Friedrichshafenem a Bühlem.

Francouzští šampioni a němečtí vicemistři byli nad síly Jihostrojáků, ale s domácím TV Ingersoll Bühl si Jihostroj připsal tři body do tabulky za výhru 3:0 a celkově obsadil třetí příčku v turnaji.

Tours VB - VK Jihostroj České Budějovice 3:0 (20, 20, 20)

Sestava Jihostroje: Habr, Fila, Mach, Kriško, Michálek, Sobotka, libero Hupka. Střídal Kuliha. Trenér Jan Svoboda.

Nejvíce bodující hráči Jihostroje: Kriško 12, Fila 11, Kuliha 5, Mach 5.

V úvodním střetnutí Jako Cupu se českobudějovický tým utkal s francouzským mistrem z Tours. Soupeři Jihočechů vinou zranění chyběly opory Konečný a Pinheiro, do prvního utkání nezasáhl Hardy-Dessources a také český reprezentant Kamil Baránek, kterého skolila viróza.

I tak byla síla francouzského šampióna veliká. Tours sice nevycházely obvyklé automatizmy ve hře, ale jeho tým je poskládán ze skvělých individualit a ty se v utkání prosazovaly.

Jihostroj se poprvé představil s Robertem Hupkou v sestavě a na hře českého vicemistra to bylo znát.  Týmu ze země galského kohouta se Budějčáci vyrovnali v přihrávce, na servisu i na blocích. Zásadní rozdíl byl v útoku, a to jak v jeho úspěšnosti, tak v počtu chyb. V této činnosti Jihostroj propadl a nevynutil si další set.

„Utkali jsme se s velice těžkým soupeřem. Bylo to výborné přípravné utkání. Do hry se již zapojil uzdravující se Jan Kuliha,“ uvedl pro klubový web trenér Jan Svoboda.

„Výsledek zápasu ukazuje na hladké a čisté vítězství. Ale soupeř poměrně dobře vzdoroval. Já jsem se soustředil hlavně na naši hru. V sestavě se představilo hned několik nováčků, kteří se chtějí prosadit. Z loňské mistrovské sezony nastoupili prakticky jen Smith a Exiga. Falafala s Dilliesem v minulé sezoně tolik nehráli. Celkově se mi náš herní projev líbil,“ chválil svůj tým v deníku la Nouvelle République trenér Mauricio Paes.

VfB Friedrichshafen - VK Jihostroj České Budějovice 3:0 (21, 18, 21)

Sestava Jihostroje: Zapletal, Fila, Sukuba, Kriško, Kuliha, Sobotka, libero Hupka. Střídali Mach a Michálek. Trenér Jan Svoboda.

Nejvíce bodující hráči Jihostroje: Kriško 14, Michálek 5, Kuliha 5, Fila 4,Sobotka 4.

Utkání proti německému vicemistrovi by se dalo charakterizovat podobně jako to proti francouzskému Tours. Tým trenéra Steliana Moculescua sice nenastoupil v nejsilnější sestavě, přesto byl nad síly českobudějovického Jihostroje.

Zásadní rozdíl byl opět na útoku a jeho úspěšnosti. V něm byl tým od Bodamského jezera lepší a zaslouženě si připsal tři body do tabulky Jako Cupu.

„Pochvalu za výkon v tomto utkání zaslouží Michal Kriško, který hrál velice dobře,“ podotýká lodivod Jihostroje Jan Svoboda.

TV Ingersoll Bühl - VK Jihostroj České Budějovice 0:3 (-16, -20, -25)

Sestava Jihostroje: Habr, Fila, Mach, Kriško, Kuliha, Sobotka, libero Hupka. Střídal Sukuba.Trenér Jan Svoboda.

Nejvíce bodující hráči Jihostroje: Kriško 16, Kuliha 9, Habr 8, Fila 8, Mach 8.

V posledním utkání turnaje čekal českobudějovické volejbalisty souboj s domácími TV Ingersoll Bühl. Domácí volejbalisté ve svém prvním mači porazili VfB Friedrichshafen v poměru 3:2.

Naše hráče tedy čekal nelehký úkol. Pakliže nechtěli Jihostrojáci skončit na turnaji poslední, museli domácí hráče porazit. A to se jim nakonec povedlo. Jihostroj předvedl svůj nejlepší výkon na turnaji. Díky skvělému servisu držel soupeře pod tlakem a nepustil ho vůbec do hry. K vítězství taktéž vedla zlepšená hra v útoku.

Jihostroj v celkovém součtu obsadil třetí místo na turnaji a do další fáze přípravy si odváží spoustu poznatků ze zápasů se zahraničními soupeři.

Hodnocení celého turnaje okem trenéra Jana Svobody

„Pro naše družstvo to byla velice dobrá konfrontace s německým a francouzským volejbalem. Je to výborná příprava na začátku sezony a vzhledem k našemu startu v Lize mistrů je přímý souboj s účastníky této soutěže velice důležitý. K prvnímu zápasu v rámci nejlepší klubové soutěže v Evropě totiž pojedeme prakticky hned po odehrání prvního kola Uniqa extraligy.

O síle družstev netřeba dlouze hovořit. Utkali jsme se s mistrem Francie a s dvěma družstvy z první čtyřky německé Bundesligy.

Poprvé jsme měli možnost hrát kompletní (chyběl pouze Petr Šulista) a sehrávat se v ´ostrých´ zápasech. Silní soupeři samozřejmě daleko rychleji odhalí naše nedostatky, a to je pro nás výborná zpětná vazba směrem k další práci v tréninku.

Přestože oba účastníci Ligy mistrů Tours i Friedrichshafen nepatřili v loňském ročníku k top družstvům (obě mužstva obsadila s námi dělené 15. místo), tak nám jasně ukázala, jak strašně daleko máme (a to myslím všechna česká družstva) k těm nejlepším v Lize mistrů. Je to odraz české extraligy, ekonomické síly klubů a počtu cizinců startujících v extralize.

Nicméně musím tuto herní část přípravy hodnotit kladně a přát si v budoucnu více takových příležitostí měřit síly s těmi nejlepšími v Evropě.

V úterý nás čeká další soupeř - náš starý známý německý Unterhaching a bude to jedna z posledních příprav na letošní sezonu. Našim divákům se naše družstvo představí 16. října v přátelském zápase s Odolenou Vodou. Tímto bych chtěl všechny fanoušky Jihostroje pozvat. Bude to poslední příprava před startem extraligy.“

Štítky volejbal, VK Jihostroj České Budějovice, Jako Cup, turnaj, příprava na novou sezonu, Jihostroj, Michal Kriško, Tours, Jan Svoboda, volejbalista, Friedrichshafen, Robert Hupka, trenér, Liga mistrů UEFA, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj obsadil v nabitém turnaji třetí místo  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.