Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA Z MÍSTA: Poláci žijí volejbalem. Češi a Italové k tomu výrazně pomohli

Prostě jsem musel jet. Úvodní utkání mistrovství Evropy ve volejbale mezi Polskem a Srbskem navštívilo na fotbalovém stadionu 65 tisíc lidí. A minimálně v úvodu byla atmosféra vynikající. Poláci sice prohráli ve třech setech, ale přesně tohle sport pod vysokou sítí potřebuje.

Vydal jsem se tedy na nejzajímavější zápas skupiny B v polském Štětíně. Tedy alespoň z našeho pohledu. Český národní tým v závěrečném duelu bojoval s Itálií, jedním z nejlepších celků světa. Jelikož v předcházejícím střetnutí Němci porazili Slováky, měli Češi jistotu postupu do další fáze. A tak s předním volejbalovým výběrem bojovali jen o lepší pozici do play-off.

Nikdy bych nevěřil, že po několika letech, co jsem byl s reprezentačním volejbalem přímo spojený, ještě někdy přehodnotím nejlepší zápas, který jsem kdy naživo viděl. Ale v pondělí se tomu tak stalo. Přestože svěřenci Michala Nekoly prohráli ve třech setech, o každou sadu se rvali až do posledního dechu a na hřišti nechali vše. Výměny měly punc extratřídy.

Jestli vás zajímá, který souboj pro mě byl dosud na prvním místě, byl to zápas s Francií ve Světové lize v Českých Budějovicích, konkrétně před dvěma lety. Tým kolem kapitána Aleše Holubce zde ve druhém měření sil sebral set pozdějším vítězům prestižní soutěže a Budvar aréna jej náležitě ocenila. Právě atmosféra ve vyprodané hale, ze které šel mráz po zádech, však pro mě stále znamená nezapomenutelný zážitek.

A v tomto ohledu jsou Poláci ještě o krok dále než čeští příznivci. Štětínská hala sice ani při jednom ze zápasů nebyla plná, ale jelikož fanoušky bavil jak zápas Němců se Slováky, tak Čechů s Italy, byl v ní pořád slušný rachot. Diváci ocenili každou povedenou výměnu či přesný úder a vždy hnali dopředu tým, který byl o krok pozadu.

Milovníci volejbalu u našich severních sousedů jsou ve fandění minimálně o jeden level výš. Ale dost možná právě proto sehrála česká reprezentace jeden z nejlepších mezistátních duelů v novodobé éře. A jenom dobře, že u toho byli tři současní mistři z Jihostroje – Martin Kryštof, Radek Mach a Petr Michálek. Protože výraznou měrou přispěli k tomu, aby Italové po utkání uznale zatleskali výkonu České republiky.

Vlastně bych zapomněl... Největší hluk v hale byste naměřili poté, co hlasatel oznámil vítězství polského národního týmu 3:0 na sety. Diváci ve štětínské aréně rázem spustili pokřik „Polska biało-czerwoni“. A bylo jim jedno, že na hřišti spolu zápasí Češi a Italové. Toho času pro ně existoval jen jeden tým. 

Štítky volejbal, Česko, Itálie, Polsko, mistrovství Evropy, Evropa, Srbsko, VK Jihostroj České Budějovice, Štětín, Michal Nekola, Budvar aréna, Martin Kryštof

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA Z MÍSTA: Poláci žijí volejbalem. Češi a Italové k tomu výrazně pomohli  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.