Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Chybělo málo... Sympatický výkon Čechů proti Itálii ale výhru nepřinesl

S bratry Džavoronoky v základní sestavě nastoupila česká volejbalová reprezentace do 21 let ke třetímu utkání v Českých Budějovicích o celkové 9. až 16. místo. Soupeřem svěřenců kouče Ivana Pelikána byli hráči Itálie, kterým se turnaj, stejně jako českému celku, zatím příliš nedaří. Čeští volejbalisté bojovali o vůbec první vítězství na jihu Čech, ale to bohužel nepřišlo ani ve čtvrtek, byť k němu bylo velmi blízko. Utkání rozhodl až tie-break, ve kterém byli šťastnějším týmem Italové, když zvítězili v napínavé koncovce 18:16. Češi tak budou bojovat o celkové 13. až 16. místo.

Úvodní sadu začali lépe Italové, kteří byli o tři body v prvních technickém oddechovém čase „napřed“ – 5:8. Na již 11:7 upravoval záhy přímým bodem univerzál Romano Yuri. I když do druhého technického time-outu šli Italové za vedení 16:11, následující pasáž hry byla jednoznačně v rukou českého reprezentačního výběru – 18:17 pro Českou republiku! A po dvou skvělých servisech Donovana Džavoronoka bylo ještě veseleji – 22:19. Česko bylo na koni. I závěrečná část úvodního dějství patřila našim reprezentantům, kteří zakončili set elegantně – bombovou smečí univerzála Matěje Šmídla po lajně – 25:23.

Do druhého setu lépe vstoupili Italové, i díky přímému bodu vedli rychle 4:0. Stejnou mincí ale na druhé straně odpověděl po ztrátě Donovan Džavoronok – 2:4. Dvoubodový rozdíl ve prospěch našeho soupeře trval až do stavu 9:11, kdy Italové získali hned sedm míčů v řadě – 9:18. Druhá sada tak skončila propastným rozdílem 14:25 v neprospěch českého mužstva.

Do třetí sady vstoupili naopak Češi na výbornou, eso Donovana Džavoronoka znamenalo vedení 4:1, chyba Italů v útoku už 5:1 a o tři výměny později svítilo skóre na světelné tabuli už 8:1 ve prospěch Čechů! Následně pak přišla bodová série Italů, kteří při servisu Cominettiho stáhli až na 7:9. Trochu klidu Čechům přinesl útok středem blokaře Vladimíra Mikulenky – 10:7. A když český trojblok zastavil italský útok, vedl náš reprezentační tým 16:12. Po druhém technickém time.outu úřadovali ale Italové a dokázali rychle srovnat na 16:16 – time-out pro českou lavičku. Češi nepouštěli Italy do vedení, do koncovky šli za stavu 22:20. Závěr třetí sady ale byl jako na houpačce – 23:22 pro italské mužstvo, 24:23 pro Čechy. Následný útok zakončil po skvělém servisu Donovana Džavoronoka střídající Martin Hudák na středu – 25:23 a Češi opět vedli, tentokrát 2:1 na sety.

I do čtvrté sady dostal na univerzálu příležitost střídající Patrik Indra, který v průběhu třetí sady nahradil Matěje Šmídla. Na palubovce se objevil od začátku i kapitán Kristián Červinka. Češi pokračovali v dobré hře z předchozí sady, kterou táhl zejména Donovan Džavoronok – 6:4. Italové ale vzápětí hru i skóre vyrovnali – 11:11 a následně byli o bod „nahoře“ při druhém technickém time outu. Do tříbodového vedení poslal Italy Di Martino přímým bodem ze servisu – vedli 19:16. Také závěr čtvrtého setu patřil našemu soupeři (18:25), a tak o vítězi utkání musel rozhodnout až tie-break.

Ten odstartoval dvěma skvělými podáními Matyáš Džavoronok (2:0), o chvíli později se přidal i jeho bratr Donovan – 4:1. Italové ale dokázali srovnat na 6:6 a do technického time-outu šli dokonce při vedení 8:7. Čeští volejbalisté bojovali, ale po útoku Cominettiho prohrávali už o dva body – 8:10. Dvoubodové vedení si soupeř držel až do závěru, kdy se ale Čechům podařilo srovnat na 13:13. O chvilku později bylo ještě veseleji, na 14:13 poslal český tým do vedení blokař Vladimír Mikulenka útokem středem. Mečbol však odmítl Matěj Šmídl zkaženým servisem a následně dlouhou výměnu zakončili Italové blokem – 14:15. Ani ti ale servis nedali a drama pokračovalo. Univerzál Pinali také útok neproměnil – 16:15. Šťastnější nakonec v koncovce byli přeci jen Italové, kteří získali tři body v řadě a celkově zvítězili v tiebreaku 18:16.

Česká republika – Itálie 2:3 (25:23, 14:25, 25:23, 18:25, 16:18)

Česká republika: Džavoronok M., Mikulenka, Horák, Džavoronok D., Vašina, Šmídl, libero – Kunc. Střídali Červinka, Šulc, Hudák a Indra.

Ohlasy po utkání:

Ivan Pelikán (kouč České republiky): Už potřetí se nám stalo, že jsme vedli 2:1 a opět jsme nepochopitelně polevili ve čtvrtém setu. Tie break byl vyrovnaný a zase to bylo o chybičkách… a těch jsme bohužel udělali víc.

Vladimír Mikulenka (blokař České republiky): Myslím si, že zápas byl vyrovnaný na obou stranách, rozdíl dvou bodů v tie-breaku odpovídal celému zápasu. Italové zkrátka udělali méně chyb a složili důležité balony v koncovce.

Autoři | Foto Ondra Driml

Štítky Itálie, Česko, Donovan Džavoronok, České Budějovice, Matěj Šmídl, Patrik Indra, Andrea Di Martino, Matyáš Džavoronok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybělo málo... Sympatický výkon Čechů proti Itálii ale výhru nepřinesl  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.