Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice získaly v bouřlivé atmosféře Sportovní haly druhou finálovou výhru

Zaplněná Sportovní hala viděla excelentní volejbalové představení. A na jeho konci se z vítězství radovaly České Budějovice. Ve třetím utkání finále play-off tentokrát nedošlo na tie-break, ačkoliv k němu bylo Kladno blízko, a Jihostroj se po vítězství 3:1 na sety znovu ujímá vedení v sérii.

Domácí volejbalisté vstoupili do třetího finále přímo ukázkovým způsobem. Michálek zaznamenal při první „výměně“ eso a následný tlak Jihostroje na podání přinesl rychlý náskok ještě před technickým time-outem. Po dalším přímém bodu, tentokrát z ruky Geverta, byl stav 7:2. I když to po povinné pauze vypadalo, že se Kladenští oklepali ze šoku, jejich soupeř nadále prokazoval vynikající taktickou připravenost. Jihočeši byli na síti skvěle připraveni i na bleskové nahrávky Van Haarlema. Hosté však využili drobného herního výpadku Českých Budějovic a dotáhli se na rozdíl dvou bodů. Sami se ale o kontakt se soupeřem vzápětí připravili. Servis Kraffera navíc po technickém oddechovém čase dostal Kladno do defenzivy natolik, že pro Michálka nebylo těžké zvýšit na 18:12. Koncovka už byla jasně v režii domácích. Výsledek 25:17 je o průběhu sady vypovídající.

Jihostroj pokračoval v agresivitě na podání. Úvod druhé části navíc orámovaly dva bloky Sobotky a Geverta. Když navíc chilský univerzál přišel na servis, nestačilo se Kladno divit. Právě on výrazně pomohl k vedení 7:1. Jenže něco podobného na druhé straně předvedl i Hietanen. Finský smečař vrátil Kladno do hry. Jeho tlak vydržel až do srovnání, na 7:7 upravil blokem Fokt. Trenér Dvořák proto vystřídal Kraffera za Filu. Domácí odpoutal od protivníka Sobotka, dlouho však dvoubodový rozdíl netrval. Vůbec poprvé se Kladno dostalo do vedení při podání Van Haarlema, jehož pokus nechali červenočerní dopadnout na čáru. Středočeši měli na svém kontě stav 14:13. Ihned se ale vývoj obrátil. Po úspěšném bloku Michálka proti Křesťanovi vedly Českobudějovičtí 18:15. Kouč Fortuník tak zvolil pro své svěřence oddechový čas. Jeho týmu ale nepomohl, Kladno končilo na precizní obraně Jihostroje. Habrův blok Hýského přinesl domácím skóre 21:17. Na začátku koncovky však Křesťan pálil za základní čárou ostrými. Hýský s jeho pomocí mohl zaznamenat blok na 20:21. Trenér Fortuník poté udělal dobrý tah, když poslal do hry místo Van Haarlema blokaře Trojana. A právě on pomohl zastavit Macha a srovnat na 22:22. V přetahované o závěrečné výměny byli napřed Jihočeši, nedařilo se jim ale proměnit nabídnuté setboly. Tečka nakonec přišla až při čtvrtém pokusu. 

Výkon Kladna orámoval na začátku třetího dějství na podání Zajíček. Čtyřbodovou sérii musel vytlučením bloků zastavit až Kraffer. To však bylo z jeho ruky vše. Hosté dostali České Budějovice do výrazné defenzivy a získali další tři body v řadě. Kraffera poté nahradil Kuliha. Náskok Středočechů ale trval. Křesťan dvěma přímými body z podání dotlačil za stavu 12:6 pro Kladno domácí do oddechového času. Blok Macha a útok Hýského pouze do sítě však vrátil Jihostroj krátce nato do hry. Také kouč Fortuník zažádal o time-out, nicméně po něm přidal Habr eso a nepříznivé skóre bylo už jen 10:13. Následovaly dva kladenské útoky do zámezí a parta Reného Dvořáka byla najednou na dostřel. Před koncovkou se nechal rozhodit Michálek a po chybách na příjmu i útoku dovolil Kladnu navýšit na 21:17. René Dvořák se ho tak rozhodl stáhnout ze hry. V závěru ještě domácí zkoušeli smazat ztrátu, ale stav se jim podařilo korigovat pouze kosmeticky. 

Byl to opět Gevert, který na servisu vytáhl Jihostroj do vedení. Díky němu vedl už 5:2. Netrvalo ale dlouho a Zajíčkův blok znamenal srovnání na 6:6. Vyrovnaný průběh stočilo Kladno na svou stranu na hlavním kůlu, kde Křesťan dělovým projektilem upravil na 10:8. Přišel sice oddechový čas pro domácí, ale po návratu na taraflex zaznamenal Hýský eso. Jakmile ale Kuliha ze stejného místa neuspěl, vedli hosté 14:9. Se snahou změnit rytmus hry tak Červinka nahradil Habra. Vše trvalo jen chvíli, českobudějovický kapitán se brzo vrátil na hřiště. Při jeho podání se Jihočeši dostali znovu do kontaktu. Hýský útočil pouze do sítě a z pohledu Kladna bylo skóre jen 18:17. Dobrá obrana nakonec domácím přinesla před koncovkou vyrovnání. Přes pevný trojblok totiž nešlo projít. Vyprodaná Sportovní hala poté sledovala bitvu o každý balon. V ní zaznamenal Zajíček důležitý blok a dva setboly pro Kladno. To by ale po odvrácení první šance na prodloužení finále nesměl přijít na podání Sobotka. Blokař Jihostroje vzal odpovědnost na sebe, dostal hosty do úzkých a pro tým vybojoval důležitý mečbol. A ze skvělé pozice se poté nemýlil Gevert.

„Do prvního setu jsme vlétli tak, jak bych si představoval. Agresivně. Kladno ale nejsou žádní nazdárci, takže se z tlaku dostali servisem. Byl z toho vyrovnaný set, který jsme nakonec vyhráli v koncovce. Po dvou vyhraných setech ale začneme třetí set nekoncentrovaně, děláme chyby, nehrajeme se zaujetím a rázem z toho byl šestibodový náskok pro Kladno. V momentě, kdy má takový náskok, začne solit servis o to víc, je agresivnější v poli a to se potvrdilo až do závěru. Vývoj jsme v něm dokázali zvrátit i se štěstím. Musím ale pochválit hráče za bojovnost a trpělivost i za jasné převahy Kladna,“ řekl po utkání trenér Českých Budějovic René Dvořák.

„Budějovice hrály výborně. Ukazuje se, že je to tým, který měl před začátkem soutěže jasný cíl být mistr. V současné chvíli je, po zraněních, která jej potkala, opět ve formě. Těší mě, že jsme se zvedli po výprasku v prvním setu. Některé situace jsme pak mohli ve čtvrtém setu zvládnout lépe a dostat se do tie-breaku. Domácí ale to dobře ustáli a po zásluze získali zápas,“ uznal kouč Kladna Milan Fortuník.

VK České Budějovice – Kladno volejbal cz 3:1 (25:17, 28:26, 21:25, 26:24)

Rozhodčí: Činátl – Kovář. Nejvíce bodující hráči: Gevert (27) – Křesťan (25). Diváků: 2000. Čas utkání: 119 minut. Stav série: 2:1.

VK České Budějovice: Gevert, Mach, Michálek, Habr, Sobotka, Kraffer – libero Kryštof. Střídali Kuliha, Červinka a Fila. Trenér René Dvořák.

Kladno volejbal cz: Hietanen, Křesťan, Zajíček, Hýský, Syrůček, Van Haarlem – libero Sparidans. Střídali Dillien, Fokt a Trojan. Trenér Milan Fortuník

Foto Jana Kroneislová

Štítky Kladno, České Budějovice, sportovní hala, Jihostroj, volejbal, finále, VK Jihostroj České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice získaly v bouřlivé atmosféře Sportovní haly druhou finálovou výhru  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.