Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velký den kadeta Šotoly. Jeho výkon výrazně pomohl k prvnímu čtvrtfinálovému vítězství Jihostroje

Marek Šotola. Tohle jméno si velmi dobře zapamatujte. Českobudějovický univerzál Jihostroje a současně i klíčový hráč české kadetské reprezentace výraznou měrou pomohl k vítězství v prvním čtvrtfinále play-off UNIQA volejbalové extraligy proti Příbrami. S jeho příchodem na hřiště se domácí volejbalisté naplno rozjeli a nakonec dokázali zvítězit ve čtyřech setech. Šotola k tomu přispěl 10 body. Série pokračuje ve Sportovní hale zítra.

První rána kapitána bývá nabitá a potvrdil to Habr, když dělovým servisem zaznamenal rozdílový bod na 3:1. Hostům se však ještě do technického time-outu podařilo zvrátit vývoj a po útoku Kulihy do zámezí vedli 8:5. Jihostroj ale ani po přerušení nenalezl herní pohodu. Poikelovo podání se sice otřelo o pásku a dopadlo přímo za síť, nic to však nezměnilo na tom, že Příbram vedla už 12:7. Domácím se nadále nedařilo, kulhal příjem a Středočeši měli zásadního náskok. Při druhé povinné pauze po sporném výroku vedli 16:9 a směřovali ke koncovce. Přišla tak změna nahrávače a na taraflexu se objevil Červinka. Chvíli poté se omladila sestava i na smeči, kde Kulihu vystřídal Kraffer. Ani on ale nepřinesl potřebný klid. Hosté vedli už 21:11 a kontrolovali první sadu. Druhým proměněným setbolem ji ukončil Böhm. 

Začátek druhého dějství se podobal úvodní části, Jihostroj však tentokrát nepovolil Příbrami otočit skóre a držel vedení na své straně. Dvoubodový náskok trval od technické pauzy do stavu 10:10. Zpátky ho následně pomohl vybojovat Hackworth, ale jen na krátkou chvíli, vytlučené bloky Böhmem znamenaly srovnání na 12:12 a opětovné stažení Habra z postu nahrávače. Navíc to byl právě Böhm, který znovu otočil kormidlem utkání a poslal Příbram do vedení 14:12. Náskok se zvětšil před koncovkou, kdy se útok hostů otřel o levé rameno Hackwortha a na světelné tabuli se objevil stav 15:18. Červinka tak přepustil zpátky místo Habrovi, který ihned svůj tým nabudil zakončením nad sítí místo nahrávky. Sice to domácím chvíli trvalo, ale před koncovkou se jim podařilo v heroické výměně vrátit do hry a srovnat na 19:19. Příbram si proto vzala oddechový čas. Po návratu na hřiště nezvládl útok Michálka přijmout Renovica, což znamenalo po delší době vedení zpátky na straně Jihočechů. Závěr ovlivnily emoce po dalším nepřesvědčivém rozhodnutí rozhodčích. Zdravě se projevily na Radku Machovi, který nejprve strhnul těsné jednobodové vedení na stranu domácích a poté nachytal při setbolu Poikelu na švestkách, čímž srovnal duel.

Domácí však nezachytili start třetí sady. Příbram jim nad sítí zavřela cestu a rychle měla na svém kontě tříbodový náskok. Zkoušku ohněm tak zažil Šotola, který vystřídal Hackwortha. Roli ustál na výbornou, Habr ho hned v první výměně vybídl k útoku a českobudějovický kadet se nemýlil. Lídr statistiky počtu es v základní části vrátil Jihostroj do hry, když srovnal podáním na 10:10. Byl to ale Šotola, který nadále prokazoval reprezentační kvality a na postu univerzála vůbec nechyboval. Najednou byl na taraflexu pouze jeden celek, a když dvakrát za sebou Kuliha s Machem zastavili Příbram na síti, vedly České Budějovice 16:11. Hosté se ale ještě nechtěli vzdát. Dostali se do dvoubodového kontaktu. Zastaven byl z pipu Michálek a kouč Dvořák přerušil za stavu 18:16 hru. Před koncovkou se Michálek neprosadil znovu, neuspěl přes Palguta a Středočeši stáhli na nejnižší rozdíl. Nakonec přišlo i srovnání, když Kuliha nepřijmul servis Poikely. Drama tak bylo na světě. Zásluhou Michálka na podání však dlouho netrvalo. Na řadu přišly dva setboly. Po špatném příjmu Příbrami navíc bylo pro Macha lahůdkou proměnit hned první. 

Hosté zahájili čtvrtou sadu lépe. Byli o něco lepší v poli a i díky tomu si vypracovali dvoubodový náskok. Přišli o něj však hned po technickém time-outu. Za stavu 8:8 tak set začínal takřka znovu. Hru poté ovlivnila špatná podání na obou stranách. Rozdílový bod přinesl při svém podání Šotola, který si nebral servítky a nádherným esem poslal Jihostroj do vedení 15:13. Už to vypadalo, že si domácí náskok přenesou do koncovky, ale Středočeši srovnali na 18:18 a dostali novou krev do žil. Pouze však do chvíle, než Habr znovu vybídl skvěle hrajícího Šotolu k projektilu, jenž znamenal stav 20:18. Následoval ho z pipu Michálek a Sportovní hala hnala červenočerné k vítězství. Trenér Martin Kop tak hned po jedné výměně zopakoval oddechový čas. Dobojováno stále nebylo. Dva body Příbrami v řadě znamenaly snížení na nejtěsnější rozdíl a time-out i na druhé straně. Srovnání poté po dobré obraně hostů opravdu přišlo. Skóre 22:22 proto slibovalo další napínavé rozuzlení. Jako správný kapitán ale dotáhl k mečbolům České Budějovice Habr. Chybným servisem soupeře se podařilo proměnit druhý. Jihostroj tak vede v sérii 1:0 na zápasy.

„Vstoupili jsme do zápasu hodně nervózně. Po prvním time-outu jsme kupili chyby, měli jsme dřevěné nohy a trápili jsme se. Postupně to z nás ale spadávalo. Zaplaťpánbůh za vydřené vítězství, ke kterému nám pomohl Šotola. Doufám, že nás to nakopne k lepší hře v dalších utkáních,“ věří kouč Jihostroje René Dvořák.

„Samozřejmě jsme věděli, že se v Českých Budějovicích lehce nevyhrává. Hráli jsme to, co jsme si řekli. První set jsme zvládli, ale v dalších třech setech jsme na konci udělali chybu. Uprostřed setů jsme navíc měli nahrané dvě bodovky, ale vlastními chybami jsme je neuhráli. Domácím pomohl Šotola, zápas se tím otočil. Pokusíme se zítra odstranit maličkosti a České Budějovice potrápit,“ říká trenér Příbrami Martin Kop.

VK České Budějovice – VK Euro Sitex Příbram 3:1 (16:25, 25:23, 25:22, 25:23)

Rozhodčí: Kořenek – Dušek. Nejvíce bodující hráči: Michálek (14) – Renovica (15). Diváků: 857. Čas utkání: 112 minut. Stav série: 1:0.

VK České Budějovice: Sobotka, Habr, Michálek, R. Mach, Hackworth, Kuliha – libero Kryštof. Střídali Červinka, Todua, Kraffer a Šotola. Trenér René Dvořák.

VK Euro Sitex Příbram: Poikela, Mikulenka, Palgut, Böhm, Šestak, Renovica – libero Juračka. Střídali Suda, Rychecký, Kuchař, Kupilík a M. Mach. Trenér Martin Kop.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Marek Šotola, Jihostroj, Příbram, Radek Mach, Uniqa Insurance Group, Česká volejbalová extraliga mužů, České Budějovice, VK Jihostroj České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký den kadeta Šotoly. Jeho výkon výrazně pomohl k prvnímu čtvrtfinálovému vítězství Jihostroje  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.