Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihostroj veze z Maďarska třísetovou výhru a má nakročeno do dalšího kola Vyzývacího poháru

Pouze první set vzdorovala Kazincbarcika českobudějovickým volejbalistům v úvodním zápase prvního kola Vyzývacího poháru. Jihostroj poté přepnul na vyšší level a po dvou jasně získaných sadách veze na jih Čech důležitou výhru 3:0 na sety. Odveta se hraje 21. prosince ve Sportovní hale.

Hostující volejbalisté zahájili utkání dobře na bloku a po chybách srbského smečaře Borovičanina se dostali do vedení 3:0. Ten ale dokázal svůj špatný vstup do utkání zvrátit a pomohl k obratu na 4:3 pro Vegyész. Jihostroj znejistil a po špatném příjmu Kryštofa prohrával 4:6. Když se posléze Gevert netrefil do kurtu, vedla Kazincbarcika 8:5. Teprve až když přišel na servis Sobotka, začal se vývoj otáčet a nemalou měrou k tomu přispěl z vedlejšího kůlu Gevert. Důležitý bod přidal chvíli nato z hlavního kůlu Michálek a Jihočeši vedli 12:11. Vegyész si vzal oddechový čas. Po návratu na palubovku přidal dvě esa Gevert a náskok rostl. Zvrátit se to pokoušel na podání Kecskeméti, ale servis zkazil a České Budějovice vedly 16:13. Jenže domácí se nevzdali a díky Kozslovi na servisu dokázali vyrovnat a hned i otočit na 18:17. Spanilou jízdu ukončil však on sám a poté Sobotka krásným jednoblokem poslal Jihostroj do vedení 19:18. A Sobotkou se inspiroval dvojblok Mach – Michálek, který navýšil skóre na 21:19. Dvoubodový náskok trval a jakmile Fila zamířil do volného prostoru se svým útokem, mohl Mach jít podávat na konec první sady. Dva setboly však zůstaly nevyužity a nakonec k zisku dějství musely pomoci až útočné chyby volejbalistů Kazincbarciky, kteří se možná vyrovnáním na 24:24 sami rozhodili.

Druhá část byla od počátku velmi vyrovnaná a oba celky se přetahovaly o každý bod. Do technického time-outu přivedl své spoluhráče Borovičanin, který dokázal propálit svou smeč mezi dvojblok Jihostroje. Stav byl ale těsný, pouze 8:7. Habr ale posléze přidal eso, otočil vývoj na 9:8 a Gevertova dělovka znamenala stav 10:8, po němž si Kazincbarcika vzala oddechový čas. Ten však nepomohl a Habr tak mohl pokračovat na servisu. Teprve až vytlučený trojblok hostů znamenal přerušení jeho série, to už ale Jihočeši vedli 14:9. Povedený útok středem se povedl Sobotkovi za stavu 15:10 a Českobudějovičtí mohli hrát daleko více v klidu. Pokračovali tak po i návratu z technického time-outu, když Michálek vytloukl bloky hostů na vedlejším kůlu, což přineslo vedení 18:10. Domácí hráči lehce stáhli náskok, ale Jihostroj brzy jejich ukrajování přerušil. Koncovka vypadala pro český výběr daleko lépe a zdálo se, že ze stavu 21:13 nebude těžké dopracovat se k setbolům. Přesto se Vegyész snažil alespoň o kosmetickou úpravu, což se mu nakonec i povedlo. Tečku za setem udělal podařeným blokem Fila.

Třetí dějství začalo podobně jako to druhé a v úvodu si ani jeden z týmů nedokázal vypracovat solidní náskok. Před technickým time-outem ale zaúřadoval Gevert a nejprve tvrdou smečí a poté esem poslal České Budějovice do vedení 8:7. Chilský univerzál řádil i po návratu na palubovku a navýšil vedení díky svému servisu na 10:7. To bylo klíčové, protože se od tohoto náskoku Jihostroj odrazil do dalšího průběhu sady. Nádherné zakončení výměny předvedli Habr s Gevertem, když druhý jmenovaný mohl snadno útočit do odkrytého prostoru domácích hráčů. Ti lehce korigovali stav, ale svými vlastními chybami se připravili o možnost vzdorovat v koncovce. Jihočeši totiž zpevnili obranu a dvojblok Fila – Sobotka přinesl vedení 21:16. Závěr už byl jasně v režii hostujících volejbalistů, kteří dovolili maďarským hráčům pouze jeden bod, a to při zkaženém prvním mečbolu. Poté vytloukl bloky Gevert a vítězství 3:0 na sety bylo na světě.

Vegyész RC Kazincbarcika – VK České Budějovice 0:3 (24:26, 17:25, 17:25)

Štítky Maďarsko, volejbalista, Česko, Jihostroj, VK Jihostroj České Budějovice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj veze z Maďarska třísetovou výhru a má nakročeno do dalšího kola Vyzývacího poháru  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.