Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dramatické první semifinále zvládl lépe Jihostroj a ujal se vedení v sérii

První semifinále play-off UNIQA volejbalové extraligy nabídlo napínavou čtyřsetovou bitvu, kterou nakonec lépe zvládli domácí volejbalisté z Českých Budějovic. Ti sice ovládli první dva sety, jenže po zranění jedné z opor domácích Vladimíra Sobotky se hra vyrovnala. Hosté z Brna získali sadu číslo tři, a tak se o vývoji rozhodovalo i v setu čtvrtém. Jeho napínavou koncovku ale uhrál Jihostroj, který po vítězství 3:1 vede v sérii 1:0.

Hned první útok českobudějovických hráčů byl zablokován, ale ti se nenechali zaskočit a třemi body v řadě se dostali do vedení 3:1. Za stavu 4:2 pro domácí viděli diváci ve Sportovní hale krásnou výměnu. Míč přešel hned šestkrát přes síť, ale vše zakončil úspěšným blokem Maciel. V prvním technickém oddechovém času měl Jihostroj náskok už čtyř bodů. A Jihočeši byli na bloku úspěšní i nadále. Dostali se do vedení 11:5 zásluhou úspěšných trojbloků. Trenér Brna Marek tak sáhl k oddechovému času. Brňané stále tahali za kratší konec a při druhém technickém time-outu svítil stav 16:9. Další oddechový čas přišel za stavu 19:11 a opět si ho bral hostující trenér. Jenže Jihostroj hrál pořád na plné obrátky a v koncovce drama nepovolil. První set tak získal v poměru 25:17.

Druhý set začal naprosto stejně jako ten předešlý. Jihomoravané získali první bod, ale další tři body už si připsaly na své konto České Budějovice. Nadále se více dařilo domácím, kteří šli už do čtyřbodového vedení 7:3. Trenér hostujícího družstva si tak vyžádal oddechový čas. Poté sice hosté snížili, ale hned další bod se přiklonil na stranu Jihostroje. Hosté z Brna na Jihočechy nestačili ani v dalším průběhu první sady. Jejich útok buď skončil na bloku Jihostroje, nebo v zámezí. Rozdíl ve skóre se tak postupně navyšoval. Brňané se stále ne a ne chytit a rozdíl byl stále kolem šesti bodů. Poté přišlo zranění Vladimíra Sobotky, a to možná hosty trochu nakoplo. Získali tři body v řadě a snížili na rozdíl tří bodů. Koncovka však opět patřila domácím. Poslední bod získali po Michálkově útoku. Ten sice skončil v zázemí, ale jelikož byli hosté v síti, tak bod mířil na stranu Českých Budějovic. Druhá sada tak skončila 25:20.

Třetí sada začala vyrovnaně a body se přelévaly ze strany na stranu. Nicméně Brno se poprvé v utkání dostalo do vedení o dva body. Konkrétně 5:3. V prvním oddechovém čase vedli hosté dokonce o tři body. Toto vedení si Jihomoravané udržovali i v dalším průběhu třetí sady. Za stavu 14:11 pro hosty sáhl k oddechovému času domácí kouč Jan Svoboda. Ale i tak další body přibývaly na stranu hostů z Brna. Při druhém technickém time-outu vedli brněnští hráči 16:11. Jejich náskok stále rostl a vše směřovalo k další klidné koncovce. Poprvé šlo ale ve vedoucí roli do koncovky Brno. Hosté nakonec zvítězili ve třetí sadě 25:20. Jihostroj tak v letošním play-off ztratil první set.

Sada s pořadovým číslem čtyři byla ve svém úvodu opět vyrovnaná. Jako první se trhl Jihostroj. Za stavu 3:3 získali domácí dva body a odskočili. A náskok v dalším průběhu čtvrté sady postupně navýšili na čtyři body. Hosté z Brna ale předvedli dva úspěšné bloky a dostali se opět svému soupeři na dostřel. Při druhé povinné pauze ale svítil na ukazateli skóre znovu čtyřbodový rozdíl. Tato přestávka pomohla více Jihomoravanům a třemi body v řadě snížili na rozdíl pouhého jednoho bodu. Poprvé v utkání se tak šlo do vyrovnané koncovky. A hostům se v ní dokonce podařilo vyrovnat a následné dostat do vedení. Pak se ale o slovo přihlásil kapitán Filip Habr, který povedenou smečí vyrovnal a úspěšným blokem poslal svůj tým do vedení 23:22. A jelikož Jihostroj získal i další dva body, zvítězili domácí v posledním setu 25:22 a celkově 3:1. V sérii tak vedou 1:0.

„Jsem spokojen se vstupem do semifinále. První dva sety jsme jasně ovládli. Rozhodovala hlavně dobrá obrana. Ve třetím setu zlepšili hosté přihrávku a útok, ale jsem rád, že jsme toto utkání zvládli vítězně,“ hodnotil zápas spokojený domácí lodivod Jan Svoboda.

„První dva sety byly jasně v režii Jihostroje. Výborně podával a ještě lépe bránil. Nemohli jsme se prosadit. Hra se vyrovnala po zranění Sobotky. Třetí set jsme tak dotáhli k vítězství. Čtvrtá koncovka byla vyrovnaná, ale nakonec ji získali domácí,“ shrnul utkání hostující trenér Ondřej Marek.

Druhé semifinálové utkání se odehraje zítra opět od 18 hodin v českobudějovické Sportovní hale.

VK České Budějovice - Volejbal Brno 3:1 (25:17, 25:20, 20:25, 25:22)

Rozhodčí: Renčín - Krtička
Čas: 106 minut.
Diváci: 1373.
Nejvíce bodující hráči: Mach (17) - Andrianov (25)
Stav série: 1:0

VK České Budějovice: Mach, Michálek, Habr, Fila, Sobotka, Maciel - libero Kryštof. Střídali Tibitanzl, Kraffer a Pochop. Trenér Jan Svoboda.

Volejbal Brno: Smrčina, Zmrhal, Haník, Klapal, Goodell, Hrazdira - libero Castello. Střídali Andrianov, Licek, Muroň a Pražák. Trenér Ondřej Marek.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Jihostroj, semifinále, Brno, Vladimír Sobotka, úraz, České Budějovice, Česká volejbalová extraliga mužů, VK Jihostroj České Budějovice, Jan Svoboda, Volejbal Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dramatické první semifinále zvládl lépe Jihostroj a ujal se vedení v sérii  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.