Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První extraligová porážka přišla po pětisetové bitvě s Libercem

Na čísle dvanáct se zastavila vítězná šňůra Jihostroje v letošní extraligové sezoně. Ačkoliv to po dvou setech vypadalo i na další vítězství, tak se Liberec nadechl k velkému obratu a třemi sety v řadě utkání otočil. Tímto výsledkem se postaral o první porážku Českých Budějovic v této sezoně české nejvyšší soutěže.

Již od začátku bylo patrné, že bude k vidění ten nejlepší volejbal, který můžeme v Česku vidět. Při první rozehře se Jihočechům nepovedlo dvakrát složit balon na polovinu soupeře a Liberec tak uhrál první bod v utkání. Vedení se pomalu přelévalo ze strany na stranu. První, kdo se dostal do více jako jednobodového vedení, byl Jihostroj. S náskokem dvou bodů šel také do prvního technického oddechového času a vedení si udržoval i nadále. Poté ale díky dobrým blokům přišlo vyrovnání na 12:12. Do druhého technického time-outu si českobudějovičtí volejbalisté vybojovali dvoubodové vedení zpět, které následným blokem Habra narostlo už na tři body. Liberecký trenér tak sáhl ke klasickému time-outu. Kapitán Jihočechů poté zablokoval Správku, Dukla zaútočila do zámezí a vedení Českých Budějovic už bylo 20:15. Liberečtí museli sáhnout i k druhému oddechovému času. Jihostroj ale i nadále pokračoval v soustředěném výkonu a první set dovedl k vítězství 25:17.

Druhou sadu začali lépe hosté a hned se dostali do vedení 2:0. Liberec ale díky střídajícímu Staňkovi vyrovnal na 2:2. Dvoubodové šňůry pokračovaly i nadále a hráči z jihu Čech opět odskočili. Toto vedení si Jihostroj udržoval i v dalším průběhu druhého setu. A když Správka útočil do zámezí a Maciel skvěle blokoval, bylo vedení budějckých hráčů čtyřbodové - 11:7. Hra se poté uklidnila a do druhého technického oddechového času šel českobudějovický celek s vedením 16:11. Po návratu na palubovku se k smeči dostal Fila a vedení hostů se opět navýšilo. Po Machově složení vedl Jihostroj již 19:12 a o osudu druhého setu se zdálo být rozhodnuto. Dukla sice druhý set zdramatizovala, když se dotáhla na rozdíl tří bodů, ale tým z Českých Budějovic druhou sadu nepustil a zvítězil 25:21.

Do třetí sady nastupovaly oba týmy v úplně jiném rozpoložení. Úvod tomu ale nenasvědčoval a k vidění byl nejvyrovnanější volejbal. Poté se Liberec, hlavně díky Kriškovi na servisu, dokonce dostal do tříbodového trháku. Po technickém oddechovém času se vedení ještě navýšilo a pauzu si tak vyžádal Jan Svoboda. Ale Liberec byl ve třetí sadě lepším týmem a náskok tak stále narůstal. Hostující trenér sáhl ke změně na postu nahrávače a místo Filipa Habra poslal na liberecký taraflex Kristiána Červinku. Domácí Dukle však v této sadě vycházelo téměř vše. Za stavu 20:12 pro domácí tým uhrál Jihostroj tři body v řadě a alespoň trochu set zdramatizoval. Domácí si ale i tak v pohodě dokráčeli pro zisk svého první sady v poměru 25:18.

Na začátku setu číslo čtyři přišla dvě sporná rozhodnutí ve prospěch Českých Budějovic a i díky tomu se dostaly do vedení 6:3. Zápas dostal nový náboj a o emoce nebyla nouze. Dukle se podařilo náskok stáhnout a dokonce se dostat do vedení. V prostřední části se hrál vyrovnaný set, ve kterém si Liberec udržoval dvoubodové vedení. Do druhého technického time-outu šel ale s náskokem ještě o bod vyšším. Jihočeši se sice vrátili do setu dvěma body v řadě a byli opět na dostřel, domácí si ale vzápětí výraznější vedení vybojovali zpět a za stavu 22:18 mířili k zisku čtvrtého setu. Za stavu 24:20 měla Dukla čtyři setboly, ale využila až ten třetí. Na řadu tak přišel tie-break.

Zkrácenou hru začali lépe domácí hráči, kteří třemi body v řadě otočili stav z 1:2 na 4:2. Trenér Svoboda si tedy vyžádal oddechový čas a vzápětí přišlo vyrovnání. Jenže Liberec si vzal vedení zpět, a to dokonce o tři body. A náskok domácího týmu se dokonce navyšoval. Když bylo vedení Dukly už 12:6, Českým Budějovicím věřil už málokdo. Liberec si došel pro šest mečbolů a dokázal využít hned první. Domácím se tak povedl obrovský obrat, když dokázali otočit vývoj duelu z 0:2 na 3:2 na sety. Připravili tak Jihočechům první porážku v letošním ročníku UNIQA volejbalové extraligy.

Odčinit ji mohou Jihočeši už tuto sobotu 16. ledna, kdy na domácí palubovce přivítají od 18 hodin tým Kladna.

VK Dukla Liberec - VK České Budějovice 3:2 (17:25, 21:25, 25:18, 25:22, 15:8)

Rozhodčí: Pecháček - Grabovský.
Čas: 122 minut.
Nejvíce bodující hráči: Patucha (25) - Maciel (25)

VK Dukla Liberec: Patucha, Zajíček, Správka, Kriško, Leikep, Janouch - libero Kopáček. Střídali Staněk, Galabov a Vencovský. Trenér Michal Nekola.

VK České Budějovice: Habr, Fila, Sobotka, Maciel, Michálek, Mach - libero Kryštof. Střídali Červinka a Kraffer. Trenér Jan Svoboda.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, Jihostroj, České Budějovice, VK Jihostroj České Budějovice, Filip Habr, Jan Svoboda, Česko, VK Dukla Liberec, Michal Nekola, Uniqa Insurance Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První extraligová porážka přišla po pětisetové bitvě s Libercem  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.