Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedenáct zápasů, jedenáct výher. Jihostroj nenašel v první polovině základní části přemožitele!

Volejbalisté Českých Budějovic se už od středečního vyřazení z Poháru CEV mohou plně soustředit na výkony v české nejvyšší soutěži. A v té zůstávají po první polovině základní části neporaženi. Rozhodlo o tom sobotní střetnutí v Ostravě, ve kterém sice svěřenci Jana Svobody nezvládli nástup do utkání, pak ale předvedli soupeři výhodu širokého kádru a následující tři sety získali. S jednatřiceti body se tak drží na čele tabulky UNIQA volejbalové extraligy.

Zápas s Ostravou byl od začátku vyrovnaný. Oba celky šly bod za bodem a dlouho nebylo jasné, komu se podaří vytvořit si potřebné vedení. Nejprve to byli Jihočeši, kteří dokázali odskočit na rozdíl dvou bodů, paradoxně to však byl Zapletal, jenž zajistil obrat v průběhu prvního setu. Severomoravané se i díky jeho šikovnému esu, které spadlo těsně za síť, ujali vedení 19:16 a podporováni publikem trápili lídra tabulky. Tomu navíc nefungovaly bloky, a tak bylo velice obtížné zastavovat útoky Ostravy. Zapletalův trhák se nakonec ukázal jako klíčový, protože domácí jej dokázali udržet a první set získali poměrem 25:22. Bylo jasné, že kouč Svoboda musí něco změnit.

Druhá část už však Jihostroj zastihla v lepší formě. Obměněná sestava, ve které se už v úvodní sadě objevil Kraffer a na začátku ji oživil Červinka, se na hřišti rychle našla a v klidu si vytvořila dostatečné vedení. Přesto ještě odešel ze hřiště Maciel, jehož post zaujal Fila. Ostravě dělaly problémy především rychlé útoky středem. Jeden takový přenesl České Budějovice do vedení 16:12 při druhém technickém time-outu. Na domácích bylo vidět, že nedokáží najednou soupeři konkurovat a z jejich rukou se vytratila jistota. Jasným důkazem toho byl přímý bod z podání Sobotky, který za stavu 24:16 srovnal vývoj střetnutí.

Stejně tak vypadal i začátek třetího setu. Když při dvojbloku skvěle zastavil ostravský útok Michálek, byl stav 4:4. Do první povinné pauzy se ale přece jen přenesli spokojenější Jihočeši, kteří se štěstím netečovali útok protivníka, jenž zamířil do zámezí. Stav byl 8:6 pro hosty. Čechmánek však hned poté na servisu pomohl náskok smazat a vše bylo zpátky v zajetých kolejích. Do hry se vrátil Habr, aby změnou rytmu hry pomohl vytvořit náskok potřebný k zisku sady. A tah to byl správný, při technickém oddechovém čase vedl Jihostroj 16:13. Když Mach znovu dobře zaútočil středem, svítilo na výsledkové tabuli skóre 19:16 a Ostrava si před koncovkou vyžádala time-out. Náskok navíc ještě o chvíli navýšil diagonálním útokem Michálek a pro České Budějovice už to začínalo vypadat hodně nadějně. Tím, co nakonec rozhodlo o zisku setu pro Jihočechy, byla obrana. Jak v poli, tak na síti. Úspěšným exekutorem setbolu byl tentokrát Kraffer.

I čtvrté dějství začalo podobně jako to třetí. Poprvé se do dvoubodového náskoku dostali hosté při vedení 6:5, kdy na hlavním kůlu přesně udeřil Michálek. Předcházel tomu ale výborný obranný zákrok Kryštofa v poli. Stejně jako ve třetí sadě tak Jihostroj vedl při první povinné pauze 8:6. Ostrava ale neskládala zbraně a nechtěla nechat soupeře odvézt ze své palubovky všechny tři body. Jihostroj si však svůj náskok dlouho držel. Tedy až do sporného míče při vedení 15:14, kdy Čechmánek zacílil smeč na Kraffera, o kterého se kulatý nesmysl podle rozhodčího lehce otřel. Přesto však další výměna patřila Jihostroji a ten tak o druhém technickém time-outu vedl 16:15. Do koncovky vstupovaly lépe České Budějovice, vedly 20:18. Ostrava si v tu dobu vzala oddechový čas na uklidnění, ale moc jí to nepomohlo. Nejprve opět perfektním způsobem bodoval na středu Mach, následný útok domácích do zámezí přinesl Jihočechům vedení 22:18. Tečku za duelem napsal Petr Michálek, který při útoku z hlavního kůlu trefil u lajny stojícího Petra Zapletala, donedávna nahrávače aktuálního vicemistra UNIQA volejbalové extraligy.

VK Ostrava - VK České Budějovice 1:3 (25:22, 16:25, 20:25, 19:25)

Rozhodčí: Činátl - Buchar
Čas: 104 minut.
Nejvíce bodující hráči: Fořt (18) - Michálek (18).

VK Ostrava: Čechmánek, Zapletal, Fořt, Kotas, Balon, Záhorský - libero Dohnal. Střídal David. Trenér Marek Tomáš.

VK České Budějovice: Maciel, Mach, Sobotka, Fila, Habr, Michálek - libero Kryštof. Střídali Kraffer a Červinka. Trenér Jan Svoboda.

Foto Dominik Svoboda

Štítky České Budějovice, Ostrava, Jan Svoboda, VK Jihostroj České Budějovice, Petr Michálek, Uniqa Insurance Group, Česká volejbalová extraliga mužů, Jihostroj, Petr Zapletal, Volejbalový klub Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedenáct zápasů, jedenáct výher. Jihostroj nenašel v první polovině základní části přemožitele!  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.