Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejlepší podvodní ragby se hraje v Budějcích

Podvodní ragby je velmi mladým sportem a původně sloužil jako doplňková disciplina sportovních potápěčů. V současné době se mu věnuje každý, kdo má odvahu vyzkoušet si něco netradičního. Jedinou podmínkou je „umět“ plavat s ploutvemi, maskou a šnorchlem a nebát se „potopit“





Jaká jsou pravidla tohoto sportu?

-Tým se skládá maximálně z 15 hráčů (6 ve hře, 6 na střídaní a 3 náhradníci).  Minimální počet pro zahájení zápasu je 6 hráčů.
-Tým se skládá z brankáře, tří  obránců a dvou útočníků.
- Cílem hry je umístit míč, který je naplněný slanou vodou (tzn., klesá ke dnu) do branky soupeře.
- Branky, ve tvaru košů, jsou zpravidla umístěny u stěn na dně bazénu, v hloubce 3,5 až 5 metrů.
- Za průběh každého zápasu zodpovídají nejméně tři rozhodčí. Jeden z nich sleduje hru na povrchu a dva s potápěčským vybavením přímo pod vodou.
- Rozhodčí se zviditelňují použitím zvukových a vizuálních signálů. K tomuto slouží i tzv. signalizační zařízení, které ovládají.


V Českých Budějovicích provozují  podvodní ragby  dva kluby. Pedagogická fakulta  a Axis. Panovala mezi nimi velká rivalita. „Bývaly to velké řežby,“ vzpomíná jedna z opor PF Č. Budějovice Aleš Peterka (32). Jenže nyní už se rival z jihočeské metropole Axis účastní turnajů mimo soutěž. „Už skončili s aktivním hraním, jsou o generaci starší,“ informuje.

Finančně není sport příliš náročný. „Nejsme populární sport, abychom měli několik sponzorů,“ podotýká Aleš Peterka. Hlavní položkou v rozpočtu klubu je pronájem skokanského bazénu na českobudějovickém Plaveckém stadionu. Tam se scházejí ragbisté dvakrát v týdnu, vždy v úterý a čtvrtek. Středu má vyhrazenou mládež.

Součástí tréninkové jednotky je rozplavání, dechová příprava, aby  pod vodou byla výdrž  delší. Poté už přijde na řadu samotná hra, proložená několika cvičeními.

Ne vždy úplně platí, že kdo zadrží dech na delší dobu, je lepším podvodním ragbistou. „Určitě je větší výdrž pod vodou výhodou, ale nejdůležitější je sehranost týmu a schopnost dát gól. To je základ úspěchu,“ tvrdí Peterka.

Fyzicky je sport velmi náročný. Ostatně jako všechny ostatní. „Bývalí plavci mají výhodu. Je dobré mít vztah k vodě, což je dobrý předpoklad pro to stát se dobrým ragbistou.

Klub PF Č. Budějovice má i svou základnu, ve které vychovává mladé talenty. „To se nám docela daří. Jsme jedním z mála týmů, který má mládežnické celky. Máme šikovné kluky, hrají normálně s námi. I proto se udržujeme už přes dvacet let na vrcholové úrovni. I v zahraničí jsme úspěšní,“ vysvětluje Peterka. 

V Česku jsou dvě soutěže. První a druhou ligu, dohromady čítající dvanáct klubů. A protože v okolních státech mají málo týmů, dojíždějí právě sem. „Maďaři mají jeden celek, Rakušané dva, tak hrají naší soutěž,“ říká opora týmu.

Jihočeši jsou suverénní, v loňském ročníku vybojovali mistrovský titul. I na mezinárodní scéně jsou hodně vidět. „Vrcholem sezony je vždy Champions Cup v Berlíně, kde hrají jen vítězové svých zemí. A my jsme vždy tak v polovině startovního pole,“ informuje.

Nejlepší rugby se hraje ale ve Skandinávii. Týmy z Norska, Švédska a Finska jsou téměř vždy na stupních vítězů.

Několik borců z týmu PF se účastní i mezinárodních akcí s reprezentací. „Od nás jsou čtyři lidé v národním družstvu, ale takových deset by mělo na to tam být,“ míní Peterka.

Letošní sezonu načali budějovičtí podvodní ragbisté ve velkém stylu. I letos chtějí útočit na první místo a na prvním turnaji pod Černou věží se jim hodně dařilo. „V domácím prostředí se nám povedlo vše vyhrát, navíc jsme ani jednou neinkasovali. Takže naprostá spokojenost,“ libuje si Aleš Peterka.

Autor: CardaR
 

Štítky Podvodní ragby, České Budějovice, sport, ragbista, Finsko, Norsko, Švédsko, Česko, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PF České Budějovice UWR

Přesně tak, funguje to jako ve "Třech veteránech", nikdy nevíte, kdo vám do něj "nafluše". A teď vážně, sedíme na židličkách vedle bazénu a koukáme na hladinu bazénu. Divácky velmi přitažlivé :-), míváme však dole i kameramana, který děj přenáší na plátno- prostě takové kino.

Pátek, 13. května 2011, 10:35Odpovědět

Bezedný Frank

Kde je trestná lavice ? Na dně bazénu? Je zde připraven dlouhej šnorchl ?

Pátek, 13. května 2011, 10:30Odpovědět

PF České Budějovice UWR

5 minut do konce utkání, to už musí být hráč ranař :-), stačí 45 sekund 1 na 1, tzv. penalta na 1 nádech brankáře. Co se týče rozhodčích, ano vylučují pro hrubost, strhávání masky a jiné výstroje, držení bez míče, držení koše, nedovolené tlačení soupeře pod či nad vodou. Pamatuji i doby vyražených zubů, monoklů a naprasklých ušních bubínků /viz Axis a PF ČB/.

Pátek, 13. května 2011, 10:12Odpovědět

Libor Matoušek

Nejhorší musí být trest 5 min + do konce utkání. Bez nádechu... :-D :-D

Pátek, 13. května 2011, 09:49Odpovědět

Hawky

Mě stačil v mládí trénink vod.póla. Byl jsem víc pod vodou, než nad hladinou. Pořád mě někdo tahal za nohu, odrazil se mi od ramene apod. :-) Nejhorší bylo naučit se jednou rukou vzít z vody míč..ale jak tak koukám na fotku, podvodní ragby-to musí být teprve pořádný masakr...a vylučují rozhodčí? A když tak za co?

Pátek, 13. května 2011, 08:50Odpovědět

PF České Budějovice UWR

Stačí se kouknout na web www.uwrugby.com

Čtvrtek, 12. května 2011, 23:04Odpovědět

Libor Matoušek

Úspěchy? Jaký?...

Čtvrtek, 12. května 2011, 16:46Odpovědět

Nejlepší podvodní ragby se hraje v Budějcích  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.