Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Naši jachtaři bojovali na Nových Mlýnech

Jeden z největších mezinárodních závodů sezóny proběhl minulý týden od pátka do neděle na přehradě Nové Mlýny kousek od Brna. Závodit přijeli nejen čeští závodníci, ale i závodníci z Německa, Rakouska a Slovenska. Účast byla hojná, 12 lodí třídy Devoti One, 44 třídy Evropa, 23 třídy Fin, 22 třídy Laser a 26 třídy Laser Radial. Počasí se celkem vydařilo a celkově lze závod hodnotit za velice povedený. Jihočeští závodníci závodili pouze ve třídě Evropa, Laser Radial a Laser.


Ve třídě Devoti One zvítězil bezkonkurenčně Michael Maier, závodník, kterého jste měli možnost již několikrát vidět na olympiádě. Ve třídě Fin zvítězil Tomáš Vika, ve třídě Laser Radek Smetana, ve třídě Laser Radial Ondřej Teplý a vítězství ve třídě Evropa si odnesl suverénní Marek Směšný.

První rozjížďku odstartoval hlavní rozhodčí Jihočech Karel Lukš v pátek v 1 hodinu odpoledne. Vítr závodníkům nepřál. Odjely se pouze dvě rozjížďky (lodní třída Fin a Laser stihla odjet o jednu rozjížďku více) ve velmi slabém skákavém větru, který nesedl téměř nikomu. Svědčí o tom i špatný výsledek Štěpána Sivého ve druhé rozjížďce, kdy ho předjela více než polovina závodního pole. Kromě Ondřeje Vachela zaujali ostatní Jihočeši díky těmto podmínkám pozice ve druhé polovině výsledkové listiny. Důvodem brzkého pátečního ukončení závodění nebyl jen nepříznivý vítr, ale i hokejové utkání, na které se mohli závodníci dívat v místních hospodách či vinných sklípcích.

V sobotu se počasí alespoň pro dopolední rozjížďku vylepšilo. Foukal příjemný vítr o síle do 4 m/s a nad přehradou Nové Mlýny svítilo sluníčko. S přicházejícím odpolednem vítr slábl a chodily už pouze krátké nárazy. Po dlouhém čekání a následném stáhnutí závodníků ze startovního pole na břeh začal znovu foukat stabilní vítr o síle 3-5 m/s, který ale hlavní rozhodčí promarnil a tak se v sobotu odjela pouze jedna rozjížďka. V té si většina Jihočechů ve třídě Evropa polepšila, nejvíce však Štěpán Sivý, který dojel 2.

V neděli byl očekáván silný vítr, který ale dopoledne rozhodně nefoukal. První rozjížďku odstartoval Karel Lukš v 9 hodin v příjemném větru o síle kolem 4-5 m/s. V Druhém kole první rozjížďky přišel černý poryv, který s sebou přinesl vítr o síle 13-15 m/s a stočení o 90° na východ. Z tohoto důvodu byla rozjížďka zrušena. Vítr se ustálil na 8-10 m/s (nárazy do 15 m/s) a hlavní rozhodčí odstartoval další 3 krásné rozjížďky. V Evropách tento vítr nejvíce sedl jihočeskému Štěpánovi Sivému, který ze sobotního osmého místa dostal na celkové druhé místo, což bylo velice milé překvapení. Z dalších Jihočechů už nikdo nepřekvapil. Matějovi Matouškovi a Filipu Sivému nárazový  vítr také docela sedl, ale bohužel se nedokázali prosadit tolik jako Štěpán Sivý. Mladému Jiřímu Žílovi a drobné Petře Ondíkové tento vítr příliš nesedl a tak si příliš nepolepšili. Martinu Starému, jedinému jihočeskému závodníkovi ve třídě Laser vítr také příliš neprospěl a jeho výsledky odpovídaly výsledkům z předchozích dnů. Ve třídě Laser zmíněný vítr pomohl Janu Kotisovi, který si polepšil, Jiří Šlechta a Antonín Solfronk zajeli své průměrné výkony. V lodní třídě Laser Radial si díky tomuto větru polepšil mladý Ondřej Vachel. Celkově se tedy odjelo 6 celkem kvalitních rozjížděk (třída Fin a Laser 7).


Výsledky Jihočechů:                                                  
 

Evropa

2. Štěpán Sivý
16. Matěj Matoušek
25. Sivý Filip
30. Ondíková Petra
32. Žíla Jiří

Laser

11. Kotisa Jan
12. Solfronk Antonín
14. Šlechta Jiří

Laser Radial

8. Vachel Ondřej
19. Vachelová Barbora
20. Starý Martin

Výsledky celkové:

Fin

1. Vika Tomáš
2. Lidařík Rudolf
3. Beliczay Márton

Laser

1. Smetana Radek
2. Teplý Viktor
3. Pospíšil Martin

Laser Radial

1. Teplý Ondřej
2. Audyová Markéta
3. Huček Jakub

Devoti One

1. Maier Michael
2. Bachtík Marek
3. Bieberitz Eberhard

Evropa

1. Směšný Marek
2. Sivý Štěpán
3. Chlup Zdeněk

Autor: Redakce

ČTĚTE TAKÉ:

Modrá stuha Bezdreva







 

Štítky Evropa, Nové Mlýny, Německo, Rakousko, Slovensko, Brno, olympijské hry, Michael Maier

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naši jachtaři bojovali na Nových Mlýnech  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.