Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na kanále se soutěžilo o postup i tituly mistrů

Dva týdny uběhly od chvíle, kdy si Štěpánka Hilgertová v Českých Budějovicích vyjela účast na své šesté olympiádě, a už se v obnoveném areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném opět lámal chleba.

Tentokrát sice boje neprobíhaly o Letní olympijské hry v Londýně, ale o mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě, které se bude konat letos ve francouzském Bourg-Saint-Maurice v termínu od 26. června do 1. července. Hlavně se však soutěžilo o tituly mistrů České republiky do 23 let a šampiona ve sjezdu na divoké vodě.

I když je duben nenávratně za námi, celovíkendové závody provázelo aprílové počasí. Silné sluníčko přinášející vysoké teploty střídaly letní bouře s prudkými srážkami – deštěm i kroupami. Na programu to ale nic neměnilo a závodilo se pořád.

Nominace na letošní MS do Francie byla před závody skoro kompletní a rozhodovalo se jen v několika posledních kategoriích. K závodníkům Hálovi, Slepicovi (K1), Šrámkovi s Tomkem (C2) a Kejklíčkem (C1) se připojil ještě českokrumlovský Lukáš Novosad (C1) a posádka deblkanoe Zdráhal – Cuc, která tak uzavřela početnou skupinu borců vydávající se koncem června lovit cenné kovy do francouzské řeky Isére.

Nedílnou součástí sprintů byly individuální závody, které zahrnovaly sobotní mistrovství ČR do 23 let a nedělní MČR seniorů. Zde se výsledky oproti loňskému roku velice měnily a na řadu se dostala mladá generace závodníků.

Kategorii C1 muži ovládl Ondřej Rolenc, který v sobotu daroval svým soupeřům v cíli dvě vteřiny, v neděli pak vteřinu jednu. Stal se tedy jak mistrem ČR do 23 let, tak i mistrem ČR celkově. Potvrdil tím svou famózní formu, která mu snad vydrží i na světový šampionát. Výbornou formu si přivezl taktéž kajakář Richard Hála, který podobně jako Rolenc udolal všechny soupeře a suverénně si došel pro titul v kategorii do 23 let i mezi seniory.

Obhajobou loňského vítězství se mohla pyšnit kajakářka Anna Zástěrová, která se sice nechala v sobotu porazit o pět let mladší Klárou Paďourovou, ale v neděli nenechala nic náhodě a v pohodě si dojela pro titul mistryně ČR ve sjezdu na divoké vodě. Pro Zástěrovou to byl víkend velice úspěšný, neboť díky svému věku vybojovala také titul do 23 let.

Ve druhé ženské kategorii C1 ženy se kovy poprvé dělily, když se v sobotu stala mistryní ČR do 23 let, díky plavbě Hany Peterkové, pardubická Radka Valíková. Peterková se ale se do toho v neděli obula a cílem projela jako první.

Poslední kategorii C2 muži celý víkend vládla dvojice Lukáš Tomek – Michal Šrámek, která po oba dva dny skončila první a získala mistrovský titul. Stejný kousek se Tomkovi se Šrámkem povedl i v sobotu, ale jelikož do toho zasáhla nová kategorie, rozdávaly se v cenné kovy až od šesté příčky, kde se mistry republiky do 23 let stali českokrumlovští mladíci Antonín Haleš a Martin Novák.

Pro kluky to byl velký úspěch, a tak se jich Budějcká Drbna zeptala, co na to říkají. „Je to super pocit, kategorie U23 je letos nová a teprve se rozbíhá. Jsem rád, že jsme mezi všemi mladými vyhráli právě my, dneska se mi dařilo i na singlu, kde jsem si vyjel třetí místo. Pro mě je to ve sprintu parádní výsledek, protože mi sprinty nikdy moc nešly, ale třeba je to tím, že mám teď novou loď, nový model, a zjevně jezdí dobře. Dneska se mi obě jízdy jely krásně. Ve Francii mě čeká jak dlouhý sjezd, tak sprint, kam se strašně moc těším, je to krásná divoká řeka,“ uvedl Antonín Haleš.

„Nevěděli jsme, co od toho závodu máme čekat, protože se tu sešly dobré posádky, které normálně jezdí jen dlouhý sjezd, ale sprinty spolu neabsolvují. Po první jízdě jsme byli překvapeni. Sice jsme čekali, že budeme na stupních, ale ne, že budeme první. Na singlu je to u mě zatím horší, závody na Čenkově pile se mi moc nepovedly, ale teď to bylo o hodně lepší. Letos mě ještě čeká světový pohár v srbském Kraljevu, což je pro mě zajímavé a těším se tam,“doplnil svého parťáka Martin Novák.

Kompletní složení reprezentace

C1 muži: Ondřej Rolenc (Pardubice), Antonín Haleš, Lukáš Novosad (oba Český Krumlov), Tomáš Kejklíček (Pardubice)

K1 muži: Richard Hála (SK Veselí), Karel Slepica, Tomáš Slovák (oba Olomouc), Kamil Mrůzek (Dukla Brandýs)

K1 ženy: Anna Zástěrová (Sokol Písek), Klára Paďourová (Vysoké Mýto)

C1 ženy: Hana Peterková (Český Krumlov), Radka Valíková (Pardubice)

C2 muži: Lisický – Uncajtík (Olomouc – Pardubice), Rolenc – Štastný (Pardubice), Zdráhal – Cuc (Technika Praha, Dukla Brandýs), Šrámek – Tomek (Česká Lípa – USK Praha)

Autoři

Štítky Česko, olympijské hry, Štěpánka Hilgertová, sprint, Pardubice, Lukáš Tomek, České Budějovice, Ondřej Rolenc, České Vrbné, divoká voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kanále se soutěžilo o postup i tituly mistrů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.