Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na hladině Lipna se už popáté proháněly dračí lodě

O uplynulé sobotě se na Lipně uskutečnila velkolepá sportovní akce, závod seriálu České národní ligy dračích lodí Dragon Boat Grand Prix 2012, kterého se celkem zúčastnilo neuvěřitelných 43 posádek.

Počasí se konečně umoudřilo, asi ze strachu před dračím hněvem slunce pálilo příchozí závodníky i jejich fanoušky. Od ranních hodin to v kempu Modřín a v okolí Loděnice Lipno vřelo jako v úle. Závodící skupiny netrpělivě postávaly v hloučkách a připravovaly se na svoji první jízdu. Pro někoho byl závod úplnou novinkou, někteří se ho účastní každý rok.

V jedenáct hodin všechno vypuklo. Závodníci po zkušebních plavbách začali jezdit na ostro. Budějcká Drbna si půjčila loďku a vyrazila co nejblíže k bojujícím dračím lodím.

Závod odstartovaly dětské posádky, po nich vyrazily ženy a pak už to šlo jako na běžícím pásu. Každá z posádek odjela dvousetmetrovou rozjížďku minimálně třikrát, a to vyřazovacím způsobem. Dohlavního finále se tak dostalo šest posádek, které z plných sil bojovaly o první místo. Nakonec vyhrála skupina Průtrž Dračen, druzí byli Mondi Štětí, Škodováci třetí a bramborovou medaili získala posádka ICÍK Vyšší Brod. Pro všechny medailisty to byl v takové konkurenci veliký úspěch.

Akce však finálním závodem dračích lodí nekončila. Na večer byl připraven bohatý kulturní program, hvězdou pódia se pak stala kapela Vees. To ale nebyla jediná skupina, kterou si mohli návštěvníci užít. O začátek hudební produkce se postarala všem vodákům známá kapela Akia b.a., v čele s bubeníkem Kubovo stíhaček, kytaristou a zpěvákem Jakubem Prüherem, a vyšebrodská skupina Wade.

Během dračích závodů si mohli užívat nejen děti, ale i dospělí. Byl tu přichystán živý fotbálek, Kotrmelčák Al Rašíd, ze kterého se dělalo špatně i těm, co se na točící se děti dívali, lezecká stěna, nafukovací pirátský koráb, dětská dračí loď či zkouška jízdy na paddle boardu, při kterém se nejeden odvážlivec vykoupal v překvapivě teplém Lipně.

Další soutěží po skončení závodu bylo Božkovské lano. Osmičlenné týmy závodily v přetahování. Drbna se ze zvědavosti také zúčastnila a zjistila, že jednou velkou chybou bylo, že závodila bez bot. Nohy na trávě klouzaly, a tak její tým prohrál. Chybami se holt člověk učí…

Večer se pomalu chýlil ke konci, proběhl ohňostroj, posádky vesele slavily své vítězství i účast a Budějcká Drbna využila příležitosti vyzpovídat Petra Kovaříka, člena posádky čtvrté vítězné Lodě ICÍK Vyšší Brod.

Po kolikáté se již účastníte těchto závodů?

„Icíci se zatím účastnili pokaždé. A z prvních závodů pro pár nadšenců z jižních Čech se od té doby stala obrovská sportovní a kulturní akce, která je součástí poháru dračích lodí a zahájení letní turistické sezony na Lipně.“

Změnila se nějak za těch pět let úroveň závodu?

„Určitě šlanahoru úroveň všech posádek. Začaly se zúčastňovat skupiny, které jsou ve špičce národní ligy, ale i spousta posádek složených z přátel. Některé z nich jezdí každý rok, například Jelita. I oni se postupně zlepšují. Také doprovodný program je rozhodně bohatší, než býval.“

Jsou nějaká pravidla, která musí posádky dodržovat?

„Každá posádka musí mít minimálně čtyři ženský. Jinak nějaká zásadní pravidla soutěž nemá.“

Připravujete se na závody během roku?

„Ani ne, protože část naší posádky jsou závodníci v raftingu nebo sjezdu na divoké vodě a i zbytek jsou aktivní vodáci, takže individuálně se připravujeme téměř celoročně. Ale týmový trénink máme pouze jednou před závodem.“ (směje se)

Co je pro vaši posádku na závodě nejtěžší?

„Asi sehranost a chytnout správnou rychlost, abychom měli dostatečnou frekvenci, ale zároveň do toho dali dost síly a vydrželi až do konce.“ (směje se)

Zúčastní se Icíci i dalšího ročníku Dračích lodí?

„Bezpochyby. My se na něj každý rok moc těšíme.“

Po sobotním zápolení však ještě celá akce nekončila. V neděli se totiž konaly ještě další dva závody. Prvním z nich byl závod dračích lodí na jeden kilometr, kam se mohla přihlásit jakákoliv posádka ze soboty, a historicky první závod ze série Czech Paddle Board Cup.

Závod na jeden kilometr s jednou otočkou nakonec po těžké sobotní noci vyhráli Mondi Štětí, druhé místo obsadila posádka Outdoor club Hanace a pro třetí místo si dojeli borci z Průtrže Dračen. Celkově se do tohoto závodu přihlásilo třináct posádek.

Program pokračoval prvním závodem Českého poháru na takzvaných paddle boardech. Jedná se o sport objevený na Havaji v roce 1926 Thomasem Edwardem Blakem, který se uvádí jako první konstruktér paddle boardu. Hlavní součástí je nafukovací prkno podobné prknu surfovému, kde závodníci stojí a k pohybu užívají dlouhé pádlo.

Tento sport získal nejen u nás, ale také ve světě velkou oblibu, v roce 2010 na něm první závodníci zkusili jet známý Krumlovský vodácký maraton a hned dalším rokem se tato kategorie stala oficiální. Nyní tedy začal vlastní seriál těchto závodů, takže uvidíme, jak se mu bude dařit.

Na Lipně se tohoto úkolu v neděli zhostilo hned 29 závodníků, jedenadvacet v kategorii mužů a osm v kategorii žen. Vítězství si ve své kategorii zajistila Lenka Lagnerová, na druhém místě se umístila Bára Beránková a na třetím Tereza Myslíková. Téměř třikrát více naplněnou kategorii mužů ovládl Martin Červinka, jenž byl pronásledován Zdeňkem Šimečkem a Petrem Klímou.

To už byl ale všem sportovním událostem konec a všichni se těšili na konečný ceremoniál a předání zasloužených výher. Jak bylo zmíněno v úvodu, celý víkend provázelo neskutečně krásné počasí, lidé se bavili a nedělní třešnička na dortu v podobě zaslouženého odpočinku u jihočeského moře stála za to!

Napsali Alena Voglová a Jan Homolka

Závody dračích lodí na Lipně

Úterý, 22. května 2012, 18:30

První rozjížďka posádky Satani z Doubí
Závody dračích lodí na Lipně

Štítky dračí lodě, Vodní nádrž Lipno, Grand Prix, Mondi Štětí a.s., Drbna.cz, Vyšší Brod, Petr Klíma, Tom Blake, Petr Kovařík, Lenka Lagnerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hladině Lipna se už popáté proháněly dračí lodě  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.