Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hilgertová jede pošesté v řadě na olympiádu

V průběhu neděle došlo v budějckém areálu Lídy Polesné k lámání chleba při výběru české reprezentace vodního slalomu na letní olympijské hry do Londýna. Jak víkendové závody probíhaly a kdo se na konci radoval?

Vezmeme to pěkně popořadě. Kategorii K1 muži suverénně ovládl Vavřinec Hradilek, který svou účast na olympiádě potvrdil již v sobotu, a tak druhou část závodu měl trochu ulehčenou. V prvním závodě mu stačilo celkové druhé místo k tomu, aby nemohl být nikým předehnán.

Nedělní kvalifikaci sice Hradilek vyhrál, finálovou jízdu ale pojal lehce exhibičně a na první místo se dostal Luboš Hilgert, syn známé Štěpánky Hilgertové. „Úplně jako exhibici jsem to jet nechtěl, ale jedna branka mi nevyšla, a tak jsem to nějak dojel. Kdybych ještě o něco závodil, pojedu určitě jinak,“ řekl úspěšný český kajakář Vávra Hradilek.

V kategorii K1 ženy to bylo složitější a o postupová místa se bojovalo až v neděli. Všem bylo jasné, že kdo vyhraje, pojede do Londýna. Svou účast na již šesté olympiádě si nakonec vyjela Štěpánka Hilgertová a hned po dojetí to dala najevo.

Její největší soupeřka Klára Kudějová při prvním závodě zaváhala a v neděli na zkušenou vodačku, která si své první olympijské hry odzávodila v roce 1992 v Barceloně, nestačila. Tam se sice umístila na dvanáctém místě, ale další dvoje olympijské hry ovládla a získala pro Českou republiku dvě zlaté medaile.

„Olympiáda je hodně vyprofilovaná a myslím si, že jezdím dost kvalitně na to, abych medaili získala. Tu šanci mají samozřejmě všechny závodnice. Každá olympiáda je specifická a určitě mě může něco překvapit. Pro úspěch ale udělám maximum!“uvedla Štěpánka Hilgertová.

Kategorii C2 muži po těžkém boji vyhrála dvojice Volf – Štěpánek, která svůj postup vybojovala o necelé dvě desetiny vteřiny. Borci, kteří mají za sebou tři olympiády, se těší na tu další, ale konkurence je veliká.

Volf se Štěpánkem ale nebudou jediní, kteří v kategorii C2 muži vystartují za vítězstvím. Pravidla totiž umožňují, aby se do deblu posadili také závodníci z kategorie C1 muži a K1 muži. Určitě se tedy můžeme těšit na dvojici Ježek – Hradilek, která má před sebou tři měsíce na to, aby se spolu sžila a zamíchala v londýnských vodách pořadím.

„Nominace v naší kategorii byla zajímavá a za to klukům děkujeme. Nebylo to nic lehkého a smekáme před všemi soupeři. Pere se tu celkově šest posádek, a to je pro slalom určitě dobře. V tuto chvíli budeme pokračovat v tréninku, který nám takhle vyhovuje, a jsme samozřejmě rádi, že to budeme moci v Londýně prodat,“shodli se po závodě Volf se Štěpánkem.

V poslední olympijské kategorii C1 muži se také rozhodovalo až v neděli a vedoucí závodník průběžné kvalifikace Stanislav Ježek ukázal všem, co v něm je. Finálovou jízdu zajel bez jediného doteku a svým soupeřům nadělil čtyři vteřiny. To Kateřina Hošková zvládla budějcký kanál ještě lépe, když ve své disciplíně C1 ženy výrazně porazila své soupeřky s rozdílem třiceti vteřin.

Po závodech Budějcká Drbna vyzpovídala Jakuba Prühera, předsedu SKVS České Budějovice a hlavního organizátora této akce.

Jakube, je dobojováno. Co říkáte na výsledky?

„Tenhle závod patřil těm zkušeným a favoritům. Jasně se ukázalo, kdo na to má.“

Slyšel jste už nějakou zpětnou vazbu od závodníků na nový kanál?

„Reakcí už bylo hodně. Nějaké horší, jiné vynikající. Tím, že je kanál úplně nový a rapidně jiný, lidé na něj nejsou zvyklí. Občas jsem tedy slyšel názory jako ´Jo, je to dobrý kanál, ale…´ Těch vazeb je samozřejmě více, ale většinou náš areál závodníci chválili.“

Vyskytl se v průběhu závodů nějaký problém?

„Jsem hrozně rád, že žádný problém nenastal. Nikdo nemůže dopředu říct, jestli se něco stane, třeba spadne brána nebo bude nějaký jiný kolaps. V tomto musím poděkovat Kubovi Bicanovi jako řediteli závodu, který to zvládl perfektně. Já jsem tady skoro celý víkend vyvážel lidi na plošinu a staral se o další věci.“

Co návštěvnost? Jste spokojen s počtem lidí, kteří se tady zastavili?

„Abych řekl pravdu, nedokázal jsem spočítat, kolik tu bylo lidí. Od trenérů jsem slyšel, že přišla návštěva jako na mistrovství světa. Je fakt, že to, co jsme v Budějcích viděli během prosluněné soboty, bylo neskutečné. Tolik lidí jsem neviděl ani na festivalu Wave. Auta ani neměla kde parkovat. Jsem strašně spokojený! Chceme, aby bylo vidět, že to úsilí a peníze, které sem byly vloženy, nepřišly nazmar.“

Poslední otázka – na co se ještě mohou návštěvníci tohoto areálu v budoucnu těšit?

„Jedna věc jsou sportovní závody, které budou určitě super. Na druhou stranu nevím, jak se toho organizátoři zhostí, protože je neorganizujeme my. Snažili jsme se o vysokou atraktivitu, ať se jedná o profesionální komentátory, vysokozdvižnou plošinu či přivezli displej na výsledky, který stojí hodně peněz. Ty se nám už třeba nevrátí. Chtěli jsme udělat kvalitní závody, které budou lidi bavit.

Druhou část programu tvoří kulturní akce. V sobotu 19. května se tady uskuteční Vltava open 2. Měli by přijet známé kapely jako Blue Effect, Mňága a Žďorp a další. Akcí tu bude opravdu spousta. Až nám v areálu vyroste tráva, bude to ještě lepší. Doufám, že sem budou lidé jezdit jen tak za odpočinkem a relaxací.“

I když předpověď počasí nehlásila žádné zázraky, bylo celý víkend hezky a všichni návštěvníci si ho dostatečně užili. Velká účast pomohla k vytvoření úžasné atmosféry, která podpořila snažení všech závodníků a také organizátorů.

Složení olympijského týmu je stejné jako před čtyřmi lety v Pekingu. Uvidíme tedy, jak se s tím naši olympionici poperou. Já jim budu určitě držet palce. Co vy?

Autoři

Štítky olympijské hry, Štěpánka Hilgertová, Londýn, Letní olympijské hry, Stanislav Ježek, Vavřinec Hradilek, Luboš Hilgert, České Budějovice, Mňága a Žďorp, Kateřina Havlíčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hilgertová jede pošesté v řadě na olympiádu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.