Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Teplé Vltavě je kvůli suchu zákaz splouvání

Na Teplé Vltavě platí v úseku Soumarský Most - Pěkná zákaz splouvání. Důvodem jsou přetrvávající vlna sucha, kvůli kterým hladina řeky klesla pod přípustný limit. Lodě smějí na řeku v případě, že výška vody dosahuje na měřicí stanici Soumarský Most minimálně 50 centimetrů. Tento týden hladina klesla na 49,6 centimetru.

„Vzhledem k tomu, že v celé republice dlouhodobě neprší, jsme se už delší dobu obávali, že tento stav nastane,“ uvedl Vladimír Dvořák z šumavského národního parku. Dodal, že několik dní se hladina Teplé Vltavy, která vede šumavským národním parkem, a proto je na ní splouvání regulováno, držela lehce nad 50 centimetrů.

V letošní sezoně ale jinak podmínky vodákům zatím přejí. Za léto se nesplouvalo pouze jeden den. Bylo to 13. června, kdy po silných deštích vystoupala řeka v okolí Soumarského Mostu na úroveň prvního stupně povodňové aktivity. „Podle předpovědi má zapršet. Věříme, že se tím nějaká voda zpátky do koryta řeky dostane a zase se bude smět splouvat," uvedl Dvořák. Podle něj je zájem o tuto formu rekreace velký.

Od 1. května do konce července Teplou Vltavu splulo 2045 lodí, což je o 277 více než ve stejném období loni. Pokud je stav vody na Soumarském Mostu 50 až 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smějí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně nejvíce 63 lodí. Pokud hladina vystoupá nad 61 centimetrů, denně na řeku může 180 plavidel. Splouvání Teplé Vltavy končí 31. října.

Foto By Studentík, from Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky Teplá Vltava, splouvní, řeka, vodáci, zákaz, Soumarský most, Vladimír Dvořák, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Teplé Vltavě je kvůli suchu zákaz splouvání  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.