Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lipenská přehrada hostí Lipno Marathon. K vidění budou plachetnice, katamarány i speciály

Sedmnáctý ročník závodu nabídne drama v několika kategoriích, ukáže se tak i více lodí a diváci si přijdou na více zábavy. Připraven bude také doprovodný program pro veřejnost a vložený závod okruhových plachetnic.

Již 17 let se pravidelně každým rokem zaplní hladina Lipenské přehrady barevnými plachtami. Letošní svátek jachtingu a vodních sportů vychází na sobotu 3. června. Start kajutových plachetnic, rychlých katamaránů a řady speciálů je v 10 hodin před Marinou Lipno v Lipně nad Vltavou.

Lodě pak vyplují na závod podél Frymburka až do Černé v Pošumaví, kde se před přístavní hrází jachetního klubu otočí kolem bóje a vydají zpět. Často dramatický dojezd do cíle následně bude u mola před Loděnicí Lipno opět v Lipně nad Vltavou.

Letos se pro diváky chystá další doprovodný program. Námořní veslařské skify představí olympijský medailista Václav Chalupa, paddleboary další olympionik ve windsurfingu Patrik Hrdina, ale k vyzkoušení bude i dračí loď, nebo malé katamarány. Po startu hlavního závodu Lipno Marathon vyplují i děti na vložený závod, do kterého se přidají i dospělí jachtaři na malých okruhových plachetnicích. 

Tradiční závod plachetnic na Lipenském jezeře poprvé odstartoval již v roce 2001. Od té doby vyráží každoročně na Lipno velká skupina jachtařů, aby se utkali v tomto prestižním závodě. Večer probíhá také slavnostní vyhlášení. Neděli pak využívají některé lodní třídy k okruhovým rozjížďkám. Závodí se ve třídách kajutových plachetnic, katamaránů a rychlých speciálů. 

Současný traťový rekord drží posádka katamaránu Tornado David Křížek a Zdeněk Adam, kteří celou trať projeli v roce 2015 za dvě hodiny a 24 minut. Na startu by se měl objevit foilující (létající) Flying Phantom, celá řada dalších rychlých katamaránů, ale také jednotrupých speciálů, včetně loňského vítěze Thomson 830 - HEBE IV. Partnerem regaty je společnost KWS - Kuboušek Water Sports.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Martina Barnetová

Štítky Vodní nádrž Lipno, plachetnice, Lipno nad Vltavou, olympijské hry, Václav Chalupa, Patrik Hrdina, Frymburk, David Křížek, Pošumaví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenská přehrada hostí Lipno Marathon. K vidění budou plachetnice, katamarány i speciály  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.