Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Petráček zlatý, Třebínová s Drahonínským stříbrní! Na jih Čech putují další tři paralympijské medaile

Neuvěřitelnou noc zažili jihočeští sportovci na paralympijských hrách v brazilském Rio de Janeiru. Zásluhou Arnošta Petráčka putuje do Budějc vynikající zlatá medaile ze závodu na 50 metrů znak, na jih Čech ale přiveze už druhou medaili také plavkyně Běla Třebínová, která skončila ve stejném závodě jako Petráček stříbrná. Stejný kov jako ona získal v lukostřelbě velký adept na cenný kov David Drahonínský z Kaplice.

Pětadvacetiletý Petráček si do Brazílie jel pro paralympijskou medaili. Unikala mu a svou tvrdou píli chtěl v placku konečně přetavit. A vyšlo mu to. Po bramborové medaili z Pekingu a pátém místě v Londýně se mu na krku bude po návratu do Budějc houpat minimálně jedna medaile, a to hned ta nejcennější – ze závodu na 50 metrů znak.

Už v rozplavbě měl „štěstí“ na silné protivníky. Číňan Liu i Mexičan Hernandez Hernandez plavali v jeho těsné blízkosti a spolu s ním jasně postoupili do finále ze druhé rozplavby. Třetí Hernandez Hernandez v ní za Petráčkem skončil o pouhých osm desetin sekundy. Ve finále už to z jejich strany ale taková hitparáda nebyla a Petráček dokázal všem na stadionu svou dominanci. Číňan Liu skončil za zlatým Petráčkem o téměř dvě sekundy, třetí Hernandez Hernandez ztratil dvě sekundy a osmnáct setin. Arnošt Petráček tak z bazénu v Rio de Janeiru vylovil své první paralympijské zlato, jeho kolega Jan Povýšil byl ve stejném závodě celkově pátý.

Skoro na konci dalšího dne paralympiády se do vody bojovat o medaile vydala také čtyřicetiletá Běla Třebínová. Výsledkem jejího usilovného snažení nakonec byla výborná stříbrná medaile. Dohmátla si pro ni ve stejné disciplíně jako Petráček, tedy na trati 50 metrů znak. Rychlejší než ona byla jen španělská plavkyně Teresa Peralesová. Bronz brala Norka Sarah Louise Rungová. Pro Třebínovou, která je sice rodačkou z Náchoda, ale jinak působí a trénuje na jihu Čech, je to druhá medaile na těchto paralympijských hrách. Už v pondělí byla bronzová v závodě na 50 metrů volným způsobem.

Velké naděje se na jeho třetí paralympiádě vkládaly také do lukostřelce Davida Drahonínského. Ten si v kategorii W1 s kladkovým lukem vytvořil v kvalifikaci slušný nástřel a do vyřazovací fáze postoupil z druhého místa, čímž si zajistil dobré místo v pavouku. Číňan Liu v prvním kole nebyl pro Drahonínského soupeřem a se značným rozdílem postoupil jihočeský lukostřelec do čtvrtfinále. Íránec Kakoosh již vzdoroval daleko více, přesto s rodákem z Kaplice prohrál o dvacet bodů.

Drahonínský tak najednou střílel o medaili. Nechtěl se však spokojit pouze s postupem do semifinále, jeho ambice byly daleko vyšší. Potvrdil je v semifinále, kde v nervydrásajícím souboji se slovenským kolegou Peterem Kinikem rozhodl o své finálové účasti až v posledním rozstřelu, při kterém získal o sedm bodů více a zajistil si celkovým poměrem 128:125 místo v boji o zlato. Na nejcennější kov však nedosáhl, když mu stopku vystavil britský lukostřelec John Walker. Ten ho porazil o pouhé dva body, když v posledním rozstřelu získal nejvyšší možný nástřel. David Drahonínský tak přiveze na jih Čech stříbro. Už v sobotu se ale bude v mixech se Šárkou Musilovou rvát o další medaili.

Česká republika už na letošních paralympijských hrách získala šest medailí – jednu zlatou, dvě stříbrné a tři bronzové. Již čtyři z nich míří zásluhou Arnošta Petráčka, Běly Třebínové a Davida Drahonínského do Jihočeského kraje.

Foto FB Arnošt Petráček

Štítky Arnošt Petráček, paralympijské hry, Běla Třebínová, Česko, kovy, zlatá medaile, David Drahonínský, Rio de Janeiro, České Budějovice, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petráček zlatý, Třebínová s Drahonínským stříbrní! Na jih Čech putují další tři paralympijské medaile  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.