Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Téměř stovka závodníků se proháněla okolo Budějc

Extrémní závod dvojic Hanman 2012, který pořádal dětský oddíl outdoor club HANACE, se do okolí Budějc vrátil už počtvrté. Tentokrát přilákal na start rekordní počet závodníků.

Celkově 47 dvojic (41 dospělých a 6 dětských) se v sobotu vydalo změřit své síly v kombinaci kolo - běh - voda do prostoru startu mezi Malým a Velkým jezem v Českých Budějovicích.

Na závodníky čekala trasa dlouhá 45 kilometrů. Prvních třicet si závodníci užili v sedle kola, když přibližně hodinu a půl zdolávali trasu vedoucí z Budějc přes Plav, Kamenný Újezd, Zlatou Korunu do Kroclova.

V depu došlo k odstavení bicyklu, přezutí bot a hurá na pětikilometrový běh přes Jamné a řeku Vltavu do Boršova nad Vltavou.

Tam účastníky závodu čekal poslední úsek - sjezd na kanoi po řece Vltavě do centra Budějc a poté pádlování proti proudu řeky Malše zpět do prostoru, kde samotný závod začal, tedy k levému břehu Malše mezi Malým a Velkým jezem.

Start byl naplánován na 11. hodinu a už od devíti se začali objevovat první závodníci. Následovala prezentace, výklad trati a mohlo být odstartováno.

Jako první se na trať vydalo šest dvojic dětí, které ale čekala trať o poznání kratší. Na kole do Plava, běh k Poliklinice Jih a poté vodácká část po Malši k soutoku a zpět. I tak ale dětem dala tato trasa zabrat. Ti nejlepší ji zvládli v čase 2 hodin 6 minut a 56 sekund.

V tu dobu už bylo všechno připraveno na start hlavního závodu a nervozita postupně stoupala. Kvůli velkému počtu startujících zvolili organizátoři start intervalový ve skupinách asi po deseti dvojicích. Pořadí závodníků určilo datum přihlášení, na trať se postupně vydali muži, mixy, ženy a veteráni.

Počasí závodníkům přálo, nebýt chvilkami silně nárazového větru, bylo ideální. Jako první do depa v Kroclově dorazila dvojice Dobro došli z Prahy. Tým složený z Petra Lukáše a Michaela Hlinici nedal svým soupeřům během cyklistické etapy žádnou šanci a vyhrál ji s časem 1:22:00.

Následoval běh, který pořadím pořádně zamíchal. Vedoucí dvojici Dobro došli vystřídal tým Vážených Manželů Piklových s časem 27 minut. Chleba se měl lámat až ve vodácké, finální etapě závodu. Do ní závodníci nastoupili v Boršově nad Vltavou a čekalo je posledních deset kilometrů na svižně tekoucí řece Vltavě.

Vodáckou část dokončily se stejným časem dva týmy, a to již zmínění Dobro došli a pardubičtí Tělochlubičové ve složení Ondřej Rolenc a Jan Brett. Cílovou pásku nakonec protnuli shodně s časem 1:05:00.

Z celkového vítězství se však radovala posádka Dobro došli. Týmu Tělochlubičů v cíli chyběly dvě minuty, které ztratily na cyklistické trati. Nedlouho poté začali do cíle dojíždět další závodníci bojující nejen o vítězství ve své kategorii, ale také o co nejlepší celkový čas.

Každý si akci určitě užil a hned po dokončení závodu mířila vlídná slova nejen k hlavní organizátorce závodu Barboře Beránkové, ale také celému oddílu HANACE, který v okolí Budějc pořádá různé volnočasové aktivity jak pro ty nejmenší, tak pro sportovce a milovníky adrenalinových závodů.

Celkové výsledky

Muži
1. Dobro došli (Petr Lukáš, Michael Hlinica) 3:00:00
2. Tělochlubičové (Ondřej Rolenc, Jan Brett) 3:02:00
3. LuPa (Lukáš Novotný, Pavel Fiala) 3:12:00

Ženy
1. Turborafny (Julie Tužová, Kateřina Beránková) 3:39:00
2. Baterka (Tereza Ondoková, Barbora Čížková) 3:53:00
3. Khocouři (Lenka Filipová, Kateřina Pixová) 4:07:00

Mix
1. Vážení Manželé Piklovi (Alice Piklová, Vláďa Pikl) 3:03:00
2. Žižkovský tygři (Andrea Chalupová, Lukáš Nový) 3:23:00
3. 95 (Iva Marklíková, Michael Kozák) 3:25:30

Děti
1. Kuba na druhou (Jakub Konečný, Jakub Antoň) 2:06:56
2. Bezobratlí (Marek Jalal, Martin Veselý) 2:07:19
3. TeVe (Veronika Kučerová, Tereza Chmelová) 2:08:47

Kompletní výsledky včetně informací o dalších akcí HANACE lze také najít na webu www.hanace.info.

Autoři

Štítky Hanman 2012, extrémní závod, České Budějovice, okolí, Vltava, Malše, Petr Lukáš, Jan Brett, Ondřej Rolenc, Boršov nad Vltavou, Plav, Kamenný Újezd, Lenka Filipová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř stovka závodníků se proháněla okolo Budějc  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.