Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rudolfovská 5-ka – závod pro radost z běhu

Jarní sluníčko vylákalo na budějcké cesty, stezky a ulice nadšence, kteří se věnují rekreačnímu běhání. A tak se rozběhla i Budějcká Drbna – za běžeckou inspirací, kterou je povídání s Janem Bílkem, členem triatlonového RESOLUTION TEAMu a hlavním organizátorem běžeckého závodu Rudolfovská 5-ka.

Název závodu Rudolfovská 5-ka sice mnohé napovídá, ale přesto, můžete nám závod představit?

Rudolfovská 5-ka je závod, který jsme poprvé zorganizovali v roce 2013, letos tedy budeme pořádat už 3. ročník. Z názvu je zřejmé, že základnou závodu je Rudolfov a jeho okolí, trasa je dlouhá 5 kilometrů. Pořádáním závodu jsme symbolicky navázali na podobnou akci, Běh Rudolfovem, kterého jsme se účastnili jako malí kluci, závod ale bohužel zanikl. Řekli jsme si s klukama z týmu, že by stálo za to něco zorganizovat. A výsledkem je Rudolfovská 5-ka. Již prvního ročníku se zúčastnilo 70 běžců v kategorii dospělých a 65 dětí, v druhém ročníku už na trať vyběhlo 102 dospělých a také 65 dětí, to nás jako organizátory samozřejmě velice těší a i nám to potvrzuje, že o běh a tento typ závodů je zájem. Letos očekáváme ještě masivnější účast, jelikož jsem byli zařazeni do projektu "SPORTUJ S NÁMI" a také náš závod bude součástí Jihočeského běžeckého poháru.

Kudy vede trasa závodu?

Trasa je naplánována tak, aby ji zvládli jak zkušení, tak i rekreační běžci. Start začíná v Rudolfově u kostela svatého Víta, pak trasa vede k potoku a odtud pak dál mírným stoupáním na hráz rybníka Mrhal. Zde je i občerstvovací stanice, to je zhruba polovina trasy. Pak běžci pokračují po hrázi Mrhalu a při seběhu překonají přírodní překážku – potok. Po té se napojí na stejnou trasu, po které vybíhali a se vrátí zpět na louku u kostela do oblasti cíle. Trasa tedy z velké části vede přírodním terénem, který je členitý a pro běžce zajímavý."

Zmínil jste účast dětí. Ty také běží celou trasu?

Ne, pro děti je připravena trasa kratší. Závod je rozdělen do několika kategorií. Děti běží trasy od 150 do 950 metrů podle věku, od nejmenších až po třináctileté. Naší snahou je oslovit školy z Budějc a okolních obcí, aby do závodu vyslaly své žákovské týmy, vyhlásíme vítěze nejen mezi školami, ale ještě i vítězné běžce z každé školy, děti tak mají možnost změřit své běžecké síly. Každé z dětí, které se závodu zúčastní, dostane medaili, diplom a drobné dárky. Máme také speciální kategorii pro budějckou nemocnici, respektive její zaměstnance, máme mezi nimi hodně kamarádů, takže jsme jim s potěšením vytvořili zvláštní kategorii. V kategoriích dospělých – tedy mužů a žen - vítězové získají putovní poháry, na které se vyryje jejich jméno a čas. Možná trochu neskromně ale musím říci, že všichni účastníci jako nejlepší odměnu hodnotí příjemnou atmosféru, která zatím oba ročníky závodu provázela. Pevně doufám, že stejně budou hodnotit i třetí ročník, který připravujeme.

Trasa je vhodná pro zkušené i rekreační běžce. Znamená to, že se závodu účastní i běžci profesionální?

Ano, náš závod přitáhl pozornost i naprosté atletické elity, takže u nás na trať zatím pokaždé vyběhl například i budějcký rodák a olympionik Jan Kreisinger, který drží i traťový rekort 17:01. Dalším vynikajícím a známým atletem je Jan Bláha, který vloni skončil druhý. Mezi běžci byl také i rudolfovský starosta Vít Kavalír.

Jak náročná je organizační příprava a zajištění závodu?

Určitě je náročnější, než jsme si při prvotním nápadu v roce 2013 mysleli. Jako asi u všech činností, teprve když se člověk do něčeho pustí, zjistí, co to obnáší a kolik různých záležitostí musí řešit. U Rudolfovské 5-ky tak musíme vyřídit třeba povolení k trase, protože ta vede přes tři katastrální území, zajišťujeme propagaci, sháníme ceny pro závodníky, registrace běžců, pak samozřejmě vytýčení trasy a mnoho dalších provozních věcí. Na závodu nám pomáhají dobrovolníci, bez nich by to nešlo, hodně si vážíme také pomoci a podpory města Rudolfov a také podpory sponzorů. A skvělou atmosféru máme i díky moderátorovi Martinovi Gazdovi a také díky divákům.

Za množným číslem – mysleli jsme, řešíme, vážíme si – je nepochybně skryt tým – a to nejen organizační. RESOLUTION TEAM – můžete ho čtenářům představit?

RESOLUTION TEAM vznikl z naší party několika kamarádů – triatlonistů. V současné době je nás devět a řekl bych, že jsme všichni stejná krevní skupina. Myslím, že si velice dobře rozumíme nejen po stránce sportovní, ale i po té lidské. Společně absolvujeme tréninky i závody, podporujeme se, vyměňujeme si zkušenosti, jezdíme na soustředění a taky se mezi sebou hecujeme, občas to zabere a dokáže nás to nakopnout k lepšímu výkonu.

Jednoznačně nejlepší sportovní výkony od nás podává Jan Steinbauer, který se letos postaví na start Ironmana na Havaji, kde porovná síly s naprostou triatlonovou špičkou. To je sen každého triatlonisty. Je pro nás všechny vzorem a motivací, protože takto profesionální přístup k přípravě, jaký má Honza, je opravdu unikátní. Tréninku věnuje přes 20 hodin týdně... a to chodí samozřejmě ještě do práce.

Jana Bílka doplňuje další z RESOLUTION TEAMu, Petr Chochole.

Je fakt, že na trase závodů jsme sice každý sám za sebe, ale jinak je ta podpora party, stejně založených lidí, strašně důležitá. Přišel jsem do RESOLUTION TEAMu o něco později než kluci, kteří ho zakládali a mám tedy srovnání, jaký je rozdíl, když se triatlonu věnuje člověk individuálně a potom najde zázemí... A jak říká Honza, ano, i to vzájemné hecování se k vyšším výkonům je motivující.

Zatímco rekreačnímu běhu se věnuje poměrně hodně lidí, triatlon pořád ještě typicky „masovým" nebo populárním sportem není. Proč tomu tak je?

Jan Bílek: Triatlon, který je kombinací běhu, plavání a cyklistiky, opravdu není tak známý a rozšířený jako samotný běh. Jedním z důvodů může být i to, že triatlon je více všestranný a náročný hlavně na dlouhodobou vytrvalost - bavíme-li se tedy o triatlonech především na delších distancích (1/2Ironman, Ironaman). Je to jiné, než když běžec – sprinter ze sebe během několika vteřin, minut, vydá fyzické maximum, sice „jde" naplno, ale je to krátkodobé .Triatlonisti musí mít v sobě vůli překonávat bolest, překonávat sami sebe, protože je to sport fyzicky hodně náročný a každý závod bolí. Triatlon je nejen o fyzickém výkonu, ale je to taky dost „o hlavě", když už jdete z fyzických rezerv, tak výsledek neurčuje tělo, ale psychika, schopnost vydržet a nevzdat a nějak poručit tělu, aby fungovalo.. Ale v cíli to pak stojí za to. (úsměv)

Petr Chochole: Dalším z důvodů, proč se triatlon zatím nestal rozšířeným sportem, je relativně vysoká finanční náročnost. Jen potřebné vybavení, když je kvalitní, je hodně drahé – kvalitní kolo, které po jedné sezoně tréninků a závodů je víceméně na opravu. Neopren na plavání, dobré běžecké boty a další vybavení. Drahé bývá také startovné na těch prestižnějších závodech, výdaje jsou spojené i s cestami na závody, s ubytováním.

Jan Bílek: Triatlon je také náročný i na čas, který je třeba věnovat tréninku, to platí samozřejmě pro všechny sporty, ale v triatlonu trénujete tři disciplíny. Takže pro většinu lidí je přijatelnou alternativou právě ten rekreační běh – a jestli si v něm chtějí změřit síly s ostatními, tak bych využil příležitosti a pozval je na 3. ročník Rudolfovské 5-ky. Letošní termín závodu je 13. června 2015 a registrace do závodu, s 50-ti% slevou na startovné, je možná už nyní, on-line přihláškou na webu http://resolution-team.cz/rudolfovska-5-ka/.

Foto: Resolution team

 

Štítky rudolfovská pětka, Jan Bílek, petr chochole, triatlon, Drbna.cz, sport, Rudolfov, trénink, Ironman, Jan Kreisinger, Jan Bláha, Jura Sosnar-Honzák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolfovská 5-ka – závod pro radost z běhu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.