Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Půlmaraton pokořil s náskokem, rekord však nepadl

Do třetice všeho dobrého, ale jistě ne naposledy se v Budějcích včera uskutečnil třetí ročník Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice, který s velikým náskokem ovládl úřadující mistr světa v této disciplíně Geoffrey Kamworor z Keni. Mezi ženami zazářila Betelhem Moges z Etiopie.

Celkem 4600 závodníků rozvířilo vzduch v Českých Budějovicích a vytvořilo nepopsatelnou sportovní atmosféru. Už od rána si mohli běžci vyzvedávat svá startovní čísla a začít se pomalu připravovat na běžecké vyvrcholení roku. Přípravy ale zdaleka netrvaly jeden den...

Na trasu 21 kilometrů je třeba pořádně potrénovat a zdaleka ne každý ji může dokončit. Budějce totiž včera ovládlo neoblomné slunce a vedro znepříjemňovalo běh i kolem sedmé hodiny večerní, kdy se na startovní čáru postavili ti nejstatečnější.

V pět hodin, kdy bylo sluníčko ještě vysoko, se na startu objevily celé rodiny. Maminky i tatínkové s kočárky i bez kočárků si zaběhli dm rodinný běh na tříkilometrové trase. Závodu se aktivně zúčastnil i primátor města Juraj Thoma.

Před sedmou hodinou večerní se už na startu pomalu štosovali vytrvalci odhodlaní pokořit českobudějovickou rovinku a zaběhnout ať už svůj osobní rekord, nebo třeba první pokus půlmaratonu. Přesně v 19 hodin se náměstím rozezvučela Smetanova Vltava a za teploty 26 stupňů Celsia vyběhly na tři tisícovky běžců v čele s těmi elitními na trať dlouhou přesně 21,0975 kilometru.

Už od začátku se vedení ujal mistr světa, jednadvacetiletý Geoffrey Kamworor, který ale svůj osobní ani světový rekord nepokořil a doběhl v čase 1:00:09. „Mým cílem byl rekord závodu, ale bylo opravdu moc velké teplo. Ani vodičům se v první polovině závodu nepodařilo nastavit tempo. Rád bych přijel za rok znovu a dokázal to,“ řekl po závodě Kamworor.

Prvních sedm příček suverénně obsadili keňští běžci. Nejrychlejším Čechem v cíli byl Jan Kreisinger, který si zlepšil svůj loňský čas o šest vteřin na 1:08:52. Ten si nekladl cíle držet se předních závodníků a byl realistou. „Po kilometru s nimi bych si mohl sednout na patník a koukat na zbytek závodu odtud,“ smál se český rodák den před startem.

Nejlepším Evropanem byl osmý Skot Derek Hawkins, který zaběhl své letošní maximum 1:05:25. „Pro mě to bylo šílené vedro. Ale atmosféra byla vynikající, takovou jsem nikde nezažil, a na posledním kilometru mě diváci tlačili dopředu,“ řekl.

I přední příčky ženského žebříčku hrdě obsadily africké běžkyně. Zlatou medaili si z Budějc odvezla Etiopanka Moges Betelhem s časem 1:12:31 a celkovým umístěním na šestnácté pozici.

Z Češek zaběhla nejlépe Petra Pastorová, která splnila svůj cíl a běžela pod 1:20. „Běželo se mi pěkně, jsem spokojená, užívám si to. Mám po půlroční pauze ještě co dohánět, ale jsme na dobré cestě a tohle je motivace,“ pochvalovala si.

Příští závod RunCzech běžecké ligy je Mattoni 1/2Maraton Olomouc, který startuje už v sobotu 21. června.

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice 2014

Neděle, 8. června 2014, 10:35

Geoffrey Kamworor z Keni vyhrál budějcký půlmaraton
Mattoni 1/2Maraton České Budějovice 2014

Štítky Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, půlmaraton, výsledky, rekord, České Budějovice, Mattoni, Geoffrey Kipsang Kamworor, Betelhem Moges, Etiopie, Keňa, Juraj Thoma, RunCzech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půlmaraton pokořil s náskokem, rekord však nepadl  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.